Protestele din Turcia, care au început pe fondul intenţiilor Guvernului de a tăia copacii din principala piaţă a Istanbulului pentru a construi un mall, au trecut deja de pragul de o săptămână. Manifestaţiile s-au transformat într-o nemulţumire mult mai amplă, devenind o critică la adresa regimului premierului Recep Tayyip Erdogan şi fiind acum răspândite în întreaga ţară.

 

Într-una din ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine, doi oameni au murit, încă unul fiind în stare critică, iar în jur de 1000 au fost răniţi, potrivit datelor furnizate de organizaţii de drepturile omului. Epicentrul protestelor rămâne Piaţa Taksim şi Parcul Gezi din centrul oraşului Istanbul, care a fost ocupat de manifestanţi de mai bine de o săptămână.

Deşi mass media din Turcia nu au scris prea multe despre proteste în primele zile, publicaţiile din întreaga lume şi chiar oamenii de rând au ţinut constant legătura cu turcii aflaţi pe baricadele protestelor şi au transmis ce se întâmplă în Istanbul. După o serie de ciocniri cu poliţia, protestatarii au construit baricade pentru a preveni ca tunurile de apă şi gloanţele cu gaze lacrimogene nu îi vor alunga pe cei care au ocupat Parcul Gezi.

 

Turcii din întreaga ţară au ieşit în stradă

 

Prejudiciul cauzat de protestele antiguvernamentale, până miercurea trecută, a fost estimat de autorităţile de la Ankara la circa 70 milioane de lire turceşti, echivalentul aproximativ al 40 milioane de dolari, după cum a declarat ministrul turc de interne Muammer Guler, relatează agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.
De la începutul protestelor, în Turcia s-au desfăşurat sute de demonstraţii în 77 din cele 81 de provincii turceşti, a precizat ministrul de interne, adăugând că, în perioada revoltelor, au fost avariate, într-o măsură mai mare sau mai mică, sute de birouri şi magazine, câteva agenţii guvernamentale, peste o sută de secţii de politie şi peste două sute de vehicule private, precum şi clădiri aparţinând Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, AKP, de guvernământ.

Erdogan are şi susţinători

Cu toate protestele, mii de susţinători ai premierului turc Recep Teyyip Erdogan l-au aşteptat la aeroportul din Istanbul, la întoarcerea din turneul său nord african. După ce zile la rând protestatarii l-au somat pe primul ministru să se retragă, la întoarcerea din Tunisia, acesta a fost întâmpinat de steaguri turceşti şi pancarte pe care era scris „Suntem de partea ta, Erdogan”, în timp ce alte sute de turci au mărşăluit prin oraş scandând „Istanbul, nu dormi, apără-ţi liderul”.

Erdogan a ţinut un discurs pe aeroport, arătându-se implacabil în discursul său faţă de iniţiatorii manifestaţiilor. În vizita sa din Tunisia, premierul a făcut declaraţii publice în care recunoaşte folosirea forţei excesive de către forţele de ordine, dar în care a subliniat că există un grup restrâns care a manipulat manifestaţiile care au început cu un protest paşnic ecologist. „Printre protestatari există extremişti, unii dintre ei implicaţi în fapte de terorism”, a spus premierul Erdogan.

Acesta a reiterat susţinerea Executivului pe care îl conduce pentru proiectul imobiliar de la care au izbucnit conflictele. „Proiectul respectă istoria Turciei, cultura şi mediul său. Ceea ce facem noi este să respectăm drepturile majorităţii şi să conservăm frumuseţea Istanbulului”, a declarat acesta. După anunţul primului-ministru, piaţa a reacţionat imediat, Turcia înregistrând o scădere bruscă de 5%, drept urmare a semnalelor că nesiguranţa din peninsulă va continua. Chiar şi Departamentul de Stat al SUA i-a atras atenţia lui Erdogan, indirect, spunând că „oficialii turci ar trebui să se abţină de la a face comentarii inutile care nu vor ajuta la calmarea situaţiei”.

 

UE renegociază cu turcii

 

Declaraţiile lui Erdogan nu fac altceva decât să dea apă la moară protestatarilor nemulţumiţi de faptul că Executivul său este din ce în ce mai autoritar şi încearcă să impună valori islamice într-un stat secular. Partidul premierului conduce ţara încă din 2002, după o serie de scrutine câştigate. Turcia se pregăteşte să găzduiască o conferinţă internaţională al cărei subiect îl face relaţia sa cu Uniunea Europeană. La aceasta vor lua parte Comisarul european pentru extindere, Stefan Rule, fostul ministru de externe britanic Jack Straw şi alţi reprezentanţi ai statelor europene, iar discursul de deschidere îl va ţine premierul turc.

Toate acestea în contextul în care Franţa a condamnat răspunsul ferm al autorităţilor turce, care au trimis poliţişti cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene să „disciplineze” protestatarii. Nu este pentru prima dată când un stat european îşi arată îngrijorarea în legătură cu respectarea drepturilor fundamentale în Turcia.

Negocierile cu UE au fost greoaie tocmai din cauza acuzaţiilor de încălcare a dreptului de exprimare, de rele tratamente faţă de religiile minoritare, de încălcare a drepturilor femeilor şi copiilor şi mai ales datorită tensiunilor cu Ciprul – toate scoate la lumină de asociaţii ale drepturilor omului referitor la Turcia.

 

Diana Gabor

 

sursa foto: Yahoo News

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.