Consiliul judeţean a bătut palma cu Prosal pentru construirea unei rampe de depozitare a gunoaielor. Decizia vine ca o soluţie a situaţiei critice existente. De asemenea beneficiul principal constă în revenirea la taxa iniţială de colectare a deşeurilor.

 

Cetăţenii judeţului Cluj nu vor mai plăti diferenţa de majorare a taxei de colectare a deşeurilor. Prosal a acceptat propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan de a investi 2 milioane de euro într-un teren ce va avea ca scop depozitarea şi selectarea ecologică a deşeurilor de pe suprafaţa judeţului, timp de un an.

 

Îngerul păzitor al judeţului sau asul din mâneca lui Seplecan

Firma din Bucureşti D.M.V Prosal SRL se ocupă cu colectarea deşeurilor nepericuloase. Cifra de afaceri a acesteia în anul 2014 se ridica la suma de 2.067.430 de lei. Conform acestora, la insistenţele lui Mihai Seplecan au acceptat să investească nu mai puţin de două milioane de euro, într-un teren ce salvează situaţia gunoaielor din judeţ deși după calculele lor vor ieși pe pierdere.

„Prosal este o societate de salubrizare ce activează în Bucureşti şi în localităţile adiacente.  În acelaşi asentiment cu Mihai Seplecan, precizăm că am venit ca să sprijinim situaţia costisitoare de aici. Nu avem niciun contract cu Consiliul Judeţean, ci numai cu operatorii. Din punct de vedere tehnic echipamentele sunt achiziţionate şi în curând vom putea fi funcţionali”, explică directorul Prosal, Emanuel Romoşan.

De asemenea tehnica acestora este pe atât de salvatoare pe cât procedurile promise pentru implementare sunt de ultimă generaţie şi nu creează consecinţe.

”Vorbim de o soluţie cu o tehnică inovatoare ce constă în construirea unei staţii tampon pentru a prelua o cantitate mai  mare decât ceea ce s-a preluat până acum. Am identificat o locaţie în apropierea municipiului Turda, un teren extravilan, pe care l-am achiziţionat deja de două luni şi vrem să îl amenajăm pentru stocarea deşeurilor. Precizăm că astfel, vom acoperi zona cu membrană geo-textilă şi vom putea prelua o cantitate însemnată de deşeuri. Vom face sortarea, iar diferenţa va putea fi dusă la un depozit ecologic de către noi” adaugă Romoşan.

În ceea ce priveşte procedura organizatorică, reprezentantul Prosal a explicat că pe lângă cumpărarea terenului au achiziţionat staţia de sortare şi în 20 de zile  la obţinerea avizelor de mediu şi locale o vor amplasa. Rampa are o suprafaţă de 8.700 de metri pătraţi.

 

Un an de zile fără bătăi de cap şi cu tarife normale

În traducere liberă pentru cetăţeni această soluţie se va face simţită pe facturile de colectare a deşeurilor, ce vor reveni la tariful normal, deoarece firmele de salubritate nu se vor mai confrunta cu cheltuieli suplimentare pentru transportarea gunoaielor în alte judeţe.

Totodată rampa de la Turda va oferi un răgaz de un an, pentru finalizarea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor.

“Noi putem rezista un an de zile. Un an de zile putem asigura stocarea, se poate extinde acest termen, dar noi am făcut proiecţia pentru un an de zile, astfel încât să decongestionăm situaţia și să fie un tarif mai mic pentru salubrizare. Noi am luat în calcul acelaşi tarif care exista la depozitare înainte de criza gunoaielor. Investiţia depăşeşte 2 milioane de euro. Vom ieşi pe o mică pierdere dar vom încerca să creştem gradul de valorificare şi reciclare. Am făcut o analiză a deşeurilor, sperăm să reuşim să valorificăm acel reciclabil, să-l ducem şi spre incinerare astfel încât să scadă cantitatea depozitată. Nu există nicio relaţie contractuală cu operatorii de salubritate. Relaţia va fi doar cu operatorii de salubritate. De asemenea, nu există nicio relaţie contractuală cu primăriile sau CJ Cluj”, a ţinut să precizeze directorul tehnic Mateescu.

Deşeurile menajere colectate din Cluj-Napoca se transportă, începând cu 15 iulie, la un depozit ecologic la Oradea, după ce între primăriile celor două municipii a fost încheiat un parteneriat pentru o perioadă de trei luni. Gunoaiele clujenilor s-au transportat de la sfârşitul lunii iunie, pe rampa de la Alba Iulia, după ce rampa temporară a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă definitiv.

 

CMID-ul pornit din 2012

CJ Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, şi care trebuia finalizat în octombrie 2014. Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoare contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger. La sfârşitul anului trecut, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru. Reprezentanţii CJ Cluj anunţaseră că proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor este în curs de revizuire şi că noul termen pentru finalizarea lucrărilor era 31 decembrie 2015, dar acesta a fost prelungit, fără a se mai avansa o nouă dată de finalizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.