Peste 100 de societăți comerciale cer insolvența companiei MBS Grup, patronată de turdeanul PDL, Gabriel Silagyi. De asemenea, anul trecut, potrivit DNA Cluj, firma MBS Grup era implicată într-un dosar penal. Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, guvernul Cioloș a acordat acestei firme, prin Compania Națională de investiții, o licitație în valoare de peste 8,3 milioane de lei, fără licitație. Motivarea neorganizării unei licitații a fost ”situație de urgență extremă”, chiar dacă este vorba de efectuarea unor studii de fezabilitate pentru un bazin de natație în orașul Otopeni.

În 23 decembrie 2015, Compania Națională de Investiții a încheiat un contract (165241/23.12.2015) pentru ”Servicii de proiectare și lucrări suplimentare – Complex sportiv de natație – oraș Otopeni, județul Ilfov”. Tipul procedurii de atribuire a fost de negociere fără anunț de participare, iar justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare a fost ”situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”.

Negocierea s-a purtat cu o singură firmă, MBS Grup, patronată de SILAGYI GABRIEL (acționar majoritar) împreună cu MEDREA SEPTIMIU CRISTIAN și BACIU GHEORGHE LUCIAN.

SILAGYI este fost consilier PDL turdean și merge în afaceri pe filiera Elenei Udrea. Potrivit unor informații, șeful Companiei Naționale de Investiții, Manuela Irina PĂTRĂŞCOIU, funcționează pe aceeași filieră.

Contractul respectiv, în valoare de 8.374.105 RON a fost atribuit asocierii formate din firmele SC MBS GROUP SRL & SC CONARG CONSTRUCT SRL & SC ARCADIA ENGINEERING & SC SSD SPORT SYSTEM DEVELOPMENT SRL – Lider asociere – SC MBS GROUP SRL. Alături de firmele Arcadia Engineering SRL şi SC SSD Sport System Development SRL, Silagy a mai câștigat câteva contracte cu statul. În contractul de atribuire a lucrărilor de fezabilitate pentru bazinul de înot din Otopeni, prețul a fost de aproximativ 12 milioane de lei.

Mai mult, potrivit dosarului 11909/2/2009 aflat pe rolul Curții de Apel București, SILAGYI a fost și colaborator al Securității.

 

Gheața lui Silagy

Consilierul local PD-L din Turda, Gabriel Silagy, a câştigat, potrivit unei anchete realizată de Gazeta Sporturilor, un număr mare de contracte cu statul, de zeci de milioane de euro, pentru realizarea de bazine şi patinoare.

Majoritatea licitaţiilor câştigate de firma lui Silagyi au fost organizate în mandatul Sorinei Plăcintă. Într-un interviu televizat, Plăcintă a declarat că a „moştenit” un referat de necesitate de la predecesoarea sa de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Firma lui Gabriel Silagyi a câştigat construirea a şase din cele şapte patinoare artificiale realizate în ţară cu bani de la Compania Naţională de Investiţii pe vremea când compania era coordonată de Elena Udrea, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 150.000 de euro. Cu toate acestea, sursele GSP susţin că un asemenea patinoar nu ar avea cum să coste peste 40.000. În plus, MBS Group Turda SRL a mai câştigat peste 10 milioane de euro din construcţia patinoarului olimpic din Braşov, deşi, iniţial, acesta fusese evaluat la doar 8 milioane. Lucrările au fost atribuite de ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Vasile Blaga.

Până la data la care a devenit consilier local la Turda, firma lui Silagyi avea la activ o singură investiţie majoră în sport, bazinul de la Oradea, care a costat 4 milioane de euro.

În plus, MBS Group Turda SRL face parte din consorţii care reabilitează mai multe drumuri judeţene în zona Clujului şi a Transilvaniei. Succesul lui Silagyi poate fi pus atât pe seama fulminantei cariere a soţiei sale, Nataliei Valeria Silagyi, devenită peste noapte expert evaluare-examinare la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării. Patru consilieri liberali, locali şi judeţeni, au făcut plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Braşov. Tunul de la Braşov nu este singular, costul unui astfel de patinoar fiind de aproximativ 150.000 de euro, dar a fost pus sub semnul îndoielii, el fiind furnizat de MBS Group, care îl achiziţiona de la o altă societate, Vest Sport, aparţinând aceluiaşi Gabriel Silagyi.

 

Turdeanul care a bătătorit ”drumul lui Boc”

În data 27.02.2014 Consiliul Județean Cluj a înregistrat la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Cluj, unde a fost constituit dosarul nr. 24/P/2014, o plângere penală împotriva persoanelor juridice SC MBS GROUP SRL Turda, SC ALFA ROM SRL Satu Mare și NEMZETKOZI BETONUT KFT Budapesta și a persoanelor fizice vinovate pentru executarea necorespunzătoare a proiectului având ca obiect «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor» (ce include și drumul județean care trece prin localitatea natală a fostului prim-ministru Emil Boc, Răchițele), în cadrul Programului Operațional Regional, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (contribuție UE: 43.058.138,74 lei, reprezentând 86,50%), de la bugetul de stat (5.724.492,44 lei, reprezentând 11,50%) și de la bugetul local (995.463,90 lei, reprezentând 2%), referitor la care a fost sesizat și Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF). În cauză a fost efectuată o expertiză tehnică judiciară care a stabilit un prejudiciu de 7.000.000 lei, dar nu se cunoaște dacă au fost efectuate și alte acte de urmărire penală. Patronul SC MBS GROUP SRL Turda (liderul asocierii care a contractat executarea proiectului «Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele-Prislop-Ic Ponor»), Szilaghi Gabriel, fost consilier local al PDL la Turda, este cunoscut drept un apropiat al fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, și al fostului prim-ministru Emil Boc.

 

Tunurile nu sunt deranjate de insolvență

Mai interesant este faptul că firma MBS Grup a câștigat acest contract în situația în care peste 100 de societăți comerciale cer insolvența acestei companii. Dosarul este înregistrat la Tribunalul Comercial Cluj. Procesul a început în decembrie 2013,  administrator judiciar este Phoenix Omega din Cluj-Napoca, iar administrator special este, în continuare, Gabriel Silagyi. Întrucât instanță de judecată nu a dispus ridicarea dreptului de administrare, compania își continuă activitatea sub supravegherea administratorului judiciar.

După ce a fost afișat un tabel preliminar al creanțelor, au apărut extrem de multe contestații la respectivele datorii neplătite de compania din Cluj. În cadrul procesului există creditori care au acuzat firmă de construcții a lui Silagyi că și-ar fi cerut insolvență “cu rea-credința, cu scopul de a evită măsurile de executare silita”. Asta cu atât mai mult cu cât în primăvară anului 2013, când creditorul Ponotour a cerut insolvență companiei, tocmai MBS Group aducea documente justificative care să dovedească solvabilitatea companiei și că avea în patrimoniu bunuri și disponibil bancar de peste 58 de milioane de lei. Ponotour susține că este “evidenta intenția debitoarei de a fraudă creditorii, prin această cerere de deschidere a procedurii insolvenței se încearcă evitarea răspunderii civile și sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor asumate față de partenerii contractuali”. Aceeași creditoare susține că MBS Group și-a “golit conturile sale și a înstrăinat patrimoniul în ziua în care instanță a dispus la cererea oponentei (Ponotour-n.red.) înființarea popririi asiguratorii asupra conturilor sale”.

 

 

Datorii de peste 34 de milioane de lei

În tabelul definitiv actualizat al creditorilor, compania lui Silagyi apare cu datorii neplătite de peste 34 milioane de lei. Din acestea, anumite sume (circa 5,5 milioane de lei) sunt afectate de condiții rezolutorii sau suspensive și trebuie clarificate pe viitor.

Din cei 110 creditori, printre cei mai păgubiți se număra CEC, care are de recuperat circa 5,4 milioane de lei (la categoria creanță garantată), Garanți Bank (2,4 milioane de lei, garantată) sau FNGCIMM cu o creanță chirografară (mai greu de recuperat) de 3,9 milioane de lei și mulți alții. Să vorbim pe scurt și despre administratorul judiciar. Acesta a fost confirmat cu o rată de 78,67% din creditorii care și-au exprimat opțiunea de vot în scris sau în cadrul adunării generale a creditorilor.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.