Micii întreprinzători sunt nemulţumiţi pentru că trebuie să plătească statului TVA pe facturile care nu au fost încă încasate şi reduc astfel din bugetul de salarii sau alte cheltuieli ale firmei. Analiştii economici pun presiune pe actuala guvernare ca să schimbe legea TVA astfel încât acest impozit să fie plătit odată cu încasarea facturii propriu-zise. Reprezentanţii PNL susţin că opoziţia nu are suficientă putere pentru a modifica momentul în care este plătit TVA şi susţin că actuala guvernare nu va fi de acord cu o astfel de schimbare

În contextul în care toate plăţile pentru servicii sunt amânate de către debitori, firmele trebuie să plătească taxa pe valoare adăugată (TVA), uneori, înainte ca facturile propriu-zise să fie achitate. Astfel, în condiţiile în care firmele se confruntă cu criză de lichidităţi, fenomenul are efecte negative în România mai ales când firmele trebuie să plătească taxele pentru sumele neîncasate. Micii întreprinzători şi firmele care nu au profit mare sunt astfel obligate să „bage mâna” în bugetul de salarii sau în alţi bani care sunt necesari bunei funcţionări a firmei, pentru a putea plăti taxele. Astfel, din această cauză, în anumite societăţi, plata salariilor este întârziată pentru a putea plăti taxele şi impozitele. Dacă respectivele impozite nu sunt plătite la timp, statul are posibilitatea să blocheze conturile societăţii şi astfel să întrerupă funcţionarea firmei până la achitarea datoriilor restante.

Analiştii economici vor amânarea TVA-ului

Analiştii economici propun ca TVA să se plătească odată pe trimestru şi în cazul interprinderilor mici şi mijlocii (IMM), la fel cum se procedează în momentul de faţă la microîntreprinderi. „Există o posibilitate ca TVA să fie plătită odată la trei luni chiar şi în cazul IMM. Astfel ar putea ca actuala guvernare să ajute micile firme”, a declarat Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată.  Analistul a susţinut în continuare că firmele mici sunt cele care ajung să crediteze statul prin plata unui impozit pe un venit care nu a fost încă achitat. „Firmele ajung să crediteze statul prin intermediul plăţii TVA pentru facturile neîncasate. În acest fel se ajunge într-un context în care actualul guvern al României forţează statul să crediteze”, a declarat Voinea.

Economia devina una „subterană”

Liviu Voinea susţine că singura soluţie în acest caz este ca firmele să nu mai emită facturi, lucrând astfel ilegal. „Una dintre soluţiile pentru neplata TVA  pentru facturile neîncasate este doar ca firmele să nu mai emită facturi. Astfel, se ajunge ca economia ţării să devină una subterană”, a explicat analistul. Voinea a continuat prin a explica că guvernul României nu ar avea de suferit în cazul în care amână plata TVA până în momentul plăţii facturii propriu-zise pentru care se plăteşte taxa. „Una dintre măsurile pe care actuala administraţie a ţării o poate lua în considerare este amânarea plăţii efective a taxei pe valoare adăugată către stat odată ce acest impozit are o susţinere reală în realitate. Guvernul nu va fi afectat de această decizie pentru că oricum va primi bani de la stat”, a declarat Voinea. Preşedintele Grupului de Economie Aplicată a susţinut că a primit mai multe plângeri din cauza acestei probleme. „Plata TVA în avans pentru facturi pentru care nu s-au primit încă banii au fost reclamate către Grupul de Economie Aplicată de către micii întreprinzători. Este o problemă reală cu care aceştia se confruntă”, a susţinut Voinea. În cazul în care Guvernul va lua în seamă această hotărâre nu va trebui să ia măsuri atente de precauţie. În cazul în care Guvernul va aproba o asemenea amânare nici nu va trebui să facă un efort de mare proporţii pentru a se adapta”, a explicat Liviu Voinea.

Plata anticipată a TVA-ului produce blocaje

Asociatul firmei de consultanţă Advisory şi analistul economic Radu Limpede susţine că plata anticipată a TVA produce blocaje în economia românească. „ Ar putea fi o soluţie dacă actuala guvernare ar hotărî să accepte amânarea TVA până când factura propriu –zisă este plătită pentru că altfel se creează blocaje financiare în economie”, a explicat Radu Limpede. Astfel, analistul economic consideră că una dintre soluţiile la care pot apela firmele este neacceptarea emiterii unei facturi decât în cazul plăţii acesteia pe loc. „ Astfel, pentru nu a fi nevoiţi să plătim taxa pe valoare adăugată pentru facturi pentru care nu am primit banii putem să nu facem facturi înainte, ci doar facturi proforme. Acest stil de plată nu este acceptat de un număr mare de furnizor şi nici de stat care tot timpul plăteşte facturile după ce acestea au fost emise”, a susţinut Limpede. Analistul susţine că Guvernul ar putea susţine dezvoltarea economie şi a micilor întreprinzători cu ajutorul schimbării momentului în care este plătit TVA. „Actuala guvernare spune că este complicat să modifice momentul în care este plătită taxa pe valoare adăugată, însă ar putea lua în considerare sensibilizarea economiei şi schimbarea normelor Codului Fiscal”, a declarat Limpede.  Bugetul actual al României va fi afectat doar pe termen scurt dacă firmele ar fi lăsate să plătească TVA odată cu încasarea valoarea facturii propriu-zise. „ Bugetul ar suferi pe termen scurt dacă ar accepta ca firmele să plătească TVA odată cu emiterea facturilor, însă în câteva luni îşi va reveni”, a declarat analistul financiar. Limpede a susţinut că actuala administraţie a Românie ar putea exista şi fără aceste taxe. „ Actuala guvernare a României  s-ar putea lipsit de această plată a TVA-ului  pentru o mai buna dezvoltare a micilor întreprinzători”, a sugerat analistul. Limpede consideră că instituţiile statului ar trebui să urgenteze schimbarea legii plăţii taxei pe valoare adăugată. „Toate instituţiile statului ar trebui să se mişte mai repede pentru schimbarea legii, astfel încât firmele să plătească TVA odată cu primirea banilor pentru facturile emise”, a declarat Limpede.

PNL nu poate schimba legea

Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal şi fostul ministru al Finanţelor, Varujan Vosganian, consideră că statul ar trebui să verifice firmele dacă acestea sunt sau nu rău-platnice pentru a le permite plata TVA odată cu primirea banilor aferenţi fiecărui facturi în parte. „ Statul trebuie să se asigure că respectivii furnizori cărora le-ar putea permite să plătească TVA cu întârziere nu sunt rău platnici. Astfel, România nu poate să preia riscul de plată”, a declarat Vosganian. Economistul susţine că PNL nu are nici un cuvânt de spus pentru întârzierea plăţii acestei taxe. „Nu putem spune că e bine să se plătească acest impozit, dar e greu de presupus că Guvernul să accepte o altfel de formă”, a conchis Vosganian.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.