Clubul de fotbal Universitatea Cluj a rămas fără acţionar majoritar. Societatea Oncos a cerut încă din luna decembrie a anului trecut rezilierea contractului prin care a fost cumpărat pachetul majoritar de acţiuni ale SCS CFM Universitatea SA. Societatea Oncos nu mai are bani pentru susţinerea clubului şi spun că nu au reuşit să obţină nicio cofinanţare din partea celorlalţi acţionari sau a sponsorilor. Situaţia financiară a clubului în acest moment este foarte proastă, reluarea antrenamentelor depinzând de o sumă restantă de la Poli Timişoara. Impact nu mai vrea „U” Cluj

La mai puţin de jumătate de an de la achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al „U” Cluj de către societatea Oncos Impex SRL, reprezentanţii Oncos invocă motive financiare pentru a renunţa la echipă.

2,2 milioane de euro, preţul de pornire

Încă de la începutul anului trecut Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, acţionar majoritar la „U” Cluj la momentul respectiv, a decis organizarea unei licitaţii pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni. Raportul de evaluare a CFM Universitatea Cluj a fost realizat de societatea Darian Rom Suisse, contra sumei de 29.500 de lei şi a fost finalizat în luna martie a anului trecut. Raportul a reprezentat prima etapă în vânzarea pachetului majoritar de 55,84% pe care Consiliul Local îl deţinea la „U” Cluj. Societatea de evaluare a stabilit preţul de pornire a negocierilor pentru vânzarea a 55,84% din acţiunile clubului la 8.376.000 de lei, aproximativ 2,2 milioane de euro.  

Oncos şi Impact se bat pentru „U”

La licitaţia pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al SCS CFM Universitatea SA au participat doar două societăţi, Oncos şi Impact. Societatea clujeană Oncos oferea în schimbul a 55,84% din acţiunile CFM “U” SA 8,3 milioane de lei, în timp IMPACT, prin Intop, vroia în schimbul a 6,3 milioane de lei 40,2% din acţiuni. În plus, Impact solicita ca şi condiţii preliminare, diminuarea capitalului social al clubului şi încheierea unui protocol între municipalitate şi club în privinţa susţinerii activităţii clubului.

Oncos devine acţionar majoritar

În luna iulie a anului trecut, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a votat în unanimitate vânzarea a 55,84% din acţiunile clubului către societatea Oncos, în schimbul a 8,3 milioane de lei. Această sumă urma să fie achitată în patru tranşe, prima dintre ele,de 2,9 milioane de lei având ca termen de achitare finalul anului 2008, după preluarea pachetului majoritar, societatea deţinea 65,5% dintre acţiunile clubului. Odată cu preluarea celor 55,84% din acţiunile SCS CFM Universitatea SA de către societatea Oncos, municipalitatea a rămas în posesia a doar 7 procente din acţiunile clubului. Cu toate acestea, în şedinţa de CL în care s-a decis câştigătorul licitaţiei, consilierii locali au cerut să poată urmări în continuare administrarea clublului, urmând ca societatea Oncos să prezinte informări cu privire la planurile pe care le avea cu Universitatea Cluj. Fostul primar al municipiului, Emil Boc, cerea la vremea respectivă ca societatea să folosească resursele clubului spre binele acestuia şi să achite totul la timp.
“Bijuterie clujeană”
Directorul general al societăţii Oncos, Vasile Onaca se arăta la momentul achiziţionării pachetului majoritar de acţiuni al “U” Cluj foarte optimist în privinţa sorţii echipei. ”Vă asigur ca aceasta bijuterie clujeană va redeveni ceea ce a fost, iar noi îi vom reda stralucirea. “U” Cluj este iubirea mea şi iubirea clujenilor şi aşa va rămâne mereu. Vom face tot posibilul ca în scurt timp să revenim în primul eşalon", declara Onaca în iulie 2008 pentru un cotidian local.  

Amânare

La sfârşitul anului trecut, Oncos a cerut, printr-o scrisoare adresată Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca rezilierea contractului prin care au fost achiziţionate acţiunile clubului Universitatea. În prima şedinţă de CL de anul acesta, consilierii au aprobat amânarea cu trei lui a termenului de plată a avansului pentru pachetul majoritar de acţiuni deţinut de firma Oncos la “U” Cluj. Oncos a motivat cererea de amânare a plăţii avansului prin dificultăţile de natură economico-financiară ale societăţii, având în vedere investiţiile făcute la SCS CFM Universitatea SA care se ridică la 450 de mii de euro. Un alt motiv invocat de cei de la Oncos a fost cel al imposibilităţii de a achita drepturile salariale ale jucătorilor şi neîncasarea drepturilor băneşti datorate clubului în urma tranferului jucătorului Dorin Goga la Poli Timişoara.

 
În plus, datoriile clubului au ajuns la peste 4,4 milioane de lei. În cele trei luni aprobate pentru amânarea avansului, Consiliul Local va trebui sa ia o decizie şi în ceea ce priveşte cererea Oncos de rezoluţionare a contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor şi de cedare a acestora înapoi către municipalitate.

Nu-i mai ţine buzunarul

Dorin Rotar, avocatul SC Oncos ne-a declarat că, în acest moment, ţelul Oncos este de a renunţa la echipă, deoarece societatea pe care o reprezintă nu mai are bani pentru a o susţine. „Tot ceea ce s-a discutat în cele două întâlniri cu Consiliul Local Cluj este adevărat. În şedinţa din 23 decembrie am făcut o solicitare de desfiinţare a contractului prin care au fost cumpărate acţiunile de la „U” Cluj. Motivul este ştiut şi simţit de toată lumea : criza financiară care, din păcate a lovit şi societatea noastră.

 
Ţinta Oncos în acest moment este de a renunţa la echipă. Nu putem să susţinem singuri această echipă. Vorbim acum ca despre o mâţă moartă pasată către noi, de care nimeni nu mai vrea să ştie”, ne-a declarat Rotar. În plus, Rotar vorbeşte despre lipsa oricărui sprijin din parte celorlalţi acţionari sau a vreunui sponsor. „Oncos a virat toţi banii necesari pentru ca această echipă să nu se desfiinţeze. Vorbim de o sumă de aproximativ 700 de mii de euro. Ori, dacă CL nu a putut să ţină echipa, o societate de talia Oncos nu poate să ţină în spate o echipă de talia „U” Cluj. Nu putem vira bani la echipă, să nu ne ajute nimeni şi să dăm şi bani la Consiliul Local pentru acţiuni”, spune avocatul Oncos.

„U” Cluj depinde de Poli Timişoara

În acest moment, situaţia financiară a Universităţii nu este tocmai roz. Reprezentanţii clubului spun că depind de o sumă de bani datorată de Poli Timişoara pentru a putea relua antrenamentele. „A fost, într-adevăr pusă în discuţie problema ca Oncos să renunţe la echipă. Oncos a cerut o păsuire de trei luni pentru a plăti sumele restante. Dar dacă în acest răstimp apare un alt investitor interesat de echipă, probabil că Oncos va renunţa la „U” Cluj.

La ora actuală noi încă suntem într-un impas financiar. S-au anunţat nişte bani de la Poli Timişoara, nişte sume restante. Dacă îi vom primi, vom reuşi să reluăm antrenamentele şi să plătim măcar salariile angajaţilor, ne-a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al CFM Universitatea Cluj, Remus Câmpeanu.

Impact nu mai vrea

Societatea Impact, cea care a participat la licitaţie împotriva Oncos, nu mai are acum niciun gând de a cumpăra acţiunile „U” Cluj. „Nu cred că mai suntem interesaţi. Noi am făcut o ofertă atunci, care nu a fost agreată de Consiliul Local Cluj. Acum nu ne mai interesează”, ne-a declarat Oana Trifu, Relationship Investors Manager al societăţii Impact. 

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca decide în şedinţa din această săptămână asupra solicitării societăţii Oncos de a desface contractul prin care a fost cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al SCS FCM Uiversitatea SA.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.