Oficialii Universității Babeș-Bolyai(UBB) au fost sceptici la prima citire a anchetei din Gazeta de Cluj în care vă arătam că profesorul universitar Alexandru Diaconescu a fost informator al Securității cu nume de cod ”Victor.” Apoi, au realizat că o universitate care se vrea în top 500 Shanghai nu poate avea lichelele vechiului regim.

 

Citeste articolul initial in care prezentam dovada de la CNSAS ca Alexandru Diaconescu a fost informator al Securitatii comuniste:

EXCLUSIV! Alexandru Diaconescu, informatorul “VICTOR” al Securității comuniste

 

Nu poţi colabora cu universităţile internaţionale şi tu să ai pe post de profesori universitari colaboratori ai vechiului regim comunist. Din acest motiv, oficialii UBB au cerut clarificări CNSAS privind colaborarea lui Alexandru Diaconescu.

 

Clujul a aflat de securistul Victor

Un colaborator al vechiului regim este profesor universitar în cadrul UBB. Tot mediul academic şi nu numai a vorbit săptămâna trecută despre ancheta din Gazeta de Cluj în care v-am prezentat recunoaşterea CNSAS prin care se arată că Alexandru Diaconescu a fost informatorul „Victor” al fostului regim. Dacă unii au primit această veste cu scepticism, alţii au răsuflat uşuraţi când au aflat cine este cu adevărat unul dintre cei mai duri profesori de la Facultatea de Istorie. Nimeni nu a putut rămâne indiferent după ce s-a aflat oficial că Alexandru Diaconescu a fost informator. Mai mult decât atât, Alexandru Diaconesu a scris şi note despre proprii săi colegi şi parteneri. Dacă cel care trebuia să îl urmărească şi să îl toarne la Securitate, Robert Étienne, s-a stins din viaţă în 2009, ceilalţi oameni nu credem că au rămas indiferenţi. Nu ştim încă toate detaliile acestui dosar oribil al Securităţii, dar vom investiga în continuare cazul.

 

UBB ia măsuri în privinţa informatorilor

Important este că mai marii UBB au luat prima măsură: au cerut clarificări de la CNSAS. Vor să verifice documentul publicat de Gazeta de Cluj şi eventual să primească un răspuns mai clar. Vor să îşi găsească cadru legislativ ca să „facă tot ce le stă în putinţă”, ne-a spus o sursă din apropierea universităţii care vrea să rămână anonimă.

 

Rudă cu Marius Oprea

Profesorul universitar Alexandru Diaconescu de la Universitatea Babeș-Bolyai a fost informator al Securității sub numele conspirativ ”Victor.” Gazeta de Cluj vă prezintă un act de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) care atestă acest lucru, precum și o filă din dosarul în care acesta a oferit un “raport”, arătam în articolul iniţial. Culmea este că Alexandru Diaconescu este nașul de cununie al lui Marius Oprea, vestitul vânător de securiști. Lupul e paznic la oi.

Alexandru Diaconescu a fost informator al Securității. Acesta era însărcinat să îi spioneze pe istoricii străini care veneau în vizită la Cluj-Napoca. A scris chiar note informative în care a vorbit despre întâlnirile istoricilor la care a participat.

Ofițerul care l-a racolat pe Alexandru Diaconescu sub pseudonimul Victor, Ioan Brad, a scris următoarele:

“Nota se referă la profesorul Robert Etiene de la Universitatea din Bordeaux, venit în România pe filieră oficială și care s-a aflat la Cluj-Napoca în intervalul 26.10-02.11 ac (n.r. 1989).

Sursa a primit sarcina să ne informeze sistematic în legătură cu participarea istoricilor clujeni la această manifestare, pregătirile ce se fac în acest scop și eventualele probleme care se ridică”, se arată în respectiva notă datată pe 6 XI 1989.

“Securiștii ne conduc și astăzi”, spunea Marius Oprea într-un interviu pentru Cotidianul. Ce a uitat el să ne spună este că şi familia lui este condusă de securiști. Vânătorii de securiști sunt nășiți de securiști și nu are rost să mai facem niciun comentariu în plus.

 

Alexandru Diaconescu: Cluj-Napoca este un oraș urât

„Vreau să fac o precizare în ceea ce mă priveşte. M-am născut în Cluj-Napoca. Am fost puţină vreme plecat prin altă parte. Deci sunt clujean. Totuşi, trebuie să recunosc că municipiul Cluj-Napoca este un oraş urât. A durat foarte mult până să admit chestia asta. Însă Clujul nu are nici bulevardele largi cum le are Oradea sau Timişoara, nu are nici savoarea medievală a Sighişoarei sau Sibiului, are un pic din fiecare. Pentru mine Clujul este ca o dansatoare de flamenco. Intră în restaurant uscăţivă, oacheşă, nu-ţi spune nimic. Începe să bată din picioare, să danseze şi încet- încet te acaparează. Şi, la mijlocul dansului, îţi spui că este o femeie frumoasă. La sfârşit zici că este cea mai superbă femeie din lume. Clujul este un oraş pe care îl descoperi încet-încet. Părţile frumoase nu te lovesc din prima”, arăta anterior Alexandru Diaconescu într-un interviu acordat publicației noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.