Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va organiza din toamna anului 2023 un program de licență în domeniul inteligenței artificiale. Agenția Română pentru Asigurarea Calități în Învățământul Superior (ARACIS) a aprobat, joi, propunerea universității.

UBB a propus la începutul anului instituțiilor abilitate din țară standardele pentru organizarea programelor de licență în inteligență artificială, a obținut în luna februarie aprobarea standardelor, iar acum un astfel de program propus de UBB în baza acestor standarde a fost aprobat joi, 13 iulie 2023, de Agenția Română pentru Asigurarea Calități în Învățământul Superior (ARACIS).

„Noi suntem serioși când începem anumite demersuri academice. La începutul anului, observând tendințele internaționale și nevoile/interesele din țară, am propus standardele pentru organizarea specializării de inteligență artificială la nivel de licență, standarde care au fost aprobate de ARACIS în februarie 2023. Pornind de la aceste standarde, am acreditat acum programul, iar din toamnă UBB va avea implementată la nivel de licență și specializarea în inteligență artificială”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.  

În continuare, acesta precizează: „Acum sunt foarte mulțumit de profilul academic al domeniului computer science/informatics la UBB, care s-a dezvoltat major din 2020. La nivel de licență avem atât specializările clasice în zona de „software”, cât și specializările clasice în zona de „engineering”, la care se adaugă în premieră programul inovativ de inteligență artificială. La nivel de master s-au dezvoltat programe și cursuri competitive, cu parteneri academici și din industrie internaționali, cum sunt cele din zona „cybersecurity”, „data science/big data/machine learning”, „robotic process automatization” etc. La nivel de doctorat, cercetările UBB, fundamentale și/sau aplicative, unele inclusiv în parteneriat cu mediul economic, ne situează pe primele poziții în țară în clasamentele internaționale. La nivel postuniversitar s-au inițiat programe sau cursuri deschise („open courses”) în cam toate dezvoltările majore din domeniu. Nu în ultimul rând, UBB coordonează Strategia națională în „quantum comunications” și organizează din toamnă primul său curs postuniversitar în domeniu. Dacă socotim că aceste dezvoltări au loc în limbi diferite – română/maghiară/germană/engleză -, acest domeniu devine la UBB un HUB inovativ pentru țară, lucru întărit și de organizarea de către „European Institute of Innovation & Technology (EIT)” a Biroului EIT Digital pentru România la UBB. Ne așteptăm acum studenții din țară și din străinătate!”

Citește și: O firmă trimisă în judecată de DNA a pus mâna pe contractul de peste 562 mil. de lei pentru realizarea drumului care conectează Cluj-Napoca cu A3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.