Reporterii Gazeta de Cluj au intrat în posesia documentelor care arată că deputatul liberal Horia Uioreanu, în timp ce era  a consilier local, i-a chemat la negocieri pe reprezentanţii SC Balanţa Cosmetic pentru vinderea unui spaţiu aparţinând primăriei clujene, chiar dacă el cumpărase acţiuni în cadrul acestei societăţi. Obiectul vânzării a fost un spaţiu comercial super-central aflat în Piaţa Unirii nr. 22 care, ulterior, a fost vândut firmei la sub-preţ. Şi în momentul de faţă, conform ultimei declaraţiei de avere, Uioreanu este asociat în cadrul SC Balanţa Cosmetics, iar de pe urma acestei societăţi deputatul clujean a încasat dividentele pe anii 2005 şi 2006 în valoare de 20.000 de lei.

Conform unui proces care se judecă pe rolul Tribunalului Comercial Cluj şi Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în cadrul SC Balanţa Cosmetic figurează doi acţionari: Dan Mircea Medrea şi Horia Uioreanu. Însă faptul că cei doi controlează această societate este contestat în cadrul unui proces de către unul dintre milionarii clujeni, deţinător al unor proiecte imobiliare şi unul dintre fondatorii Băncii Transilvania. El acuză că în “afacerea Balanţa”, de fapt, Medrea ar fi cumpărat acţiuni fiind finanţat de Ciurchea, care a dorit să îşi păstreze anonimatul în acest business. Cu toate acestea, Dan Mircea Medrea s-ar fi folosit abuziv de drepturile dobândite în cadrul SC Balanţa şi, începând cu 2004, a început să îi vândă lui Uioreanu, etapizat, părţi sociale din cadrul acestei firme. În acelaşi timp, în aceeaşi perioadă, reprezentanţii Balanţa şi-au manifestat intenţia de a cumpăra de la primăria clujeană mai multe spaţii comerciale, unul dintre ele aflându-se în centrul oraşului. Interesant este faptul că, tot în aceeaşi perioadă, şeful Comisiei de aplicare a legii 550/2002 (privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privată a statului şi a celor de prestări de servicii, aflate în administrarea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, precum şi a celor aflate în patrimoniul regiilor autonome de interes local ). Iniţial, pentru acest spaţiu comercial, municipalitatea clujeană a cerut circa 7 miliarde de ROL, dar Medrea, reprezentantul SC Balanţa a oferit, iniţial, un preţ de aproape şapte ori mai mic, adică 1,4 miliarde de lei vechi. La data respectivă el a susţinut că SC Balanţa a investit în imobilul respectiv. Pentru că părţile nu s-au înţeles la preţ, a fost deschis un proces în cadrul căruia, datorită unei expertize întocmite de inginerul Ovidiu Paven, preţul minim de vânzare a fost stabilit la circa 1,3 miliarde de lei vechi. După o nouă rundă de negocieri, consilierii municipali au vândut spaţiul respectiv cu circa 4 miliarde de lei vechi. Această a doua rundă de negocieri a fost prezidată, de această dată, de o altă comisie de vânzare a spaţiilor comerciale, prezidată de Alin Tişe, în calitate de preşedinte la acea dată (17.02.2005, n.red.) şi de Stefan Dimitriu, Palfi Carol, Moldovan Viorel şi Sabău Dorin, în calitate de membri ai respectivei comisii. „Noi am cerut evaluare de piaţă. Nu am cerut-o mare, nu am cerut-o mică. La preţul dumneavoastră, vă iese la 200 de euro pe metru pătrat. Aveţi 126 de mp în centru, în timp ce un apartament în Mănăştur costă 800 de euro pe mp”, a declarat Tişe, conform unor scripte, în 2005, la data negocierii. În acelaşi an, liberalul Uioreanu era deputat. După un an de zile, SC Balanţa Cosmetics a cumpărat prin intermediul lui Dan Medrea, în acelaşi mod, un apartament pe strada Constanţa, din zona Pieţei Mihai Viteazu. Spaţiul de 53 de mp a fost cumpărat cu 3,6 miliarde de lei, adică cu aproape 2.000 de euro/mp, chiar dacă preţul real era cu 1.000 de euro mai mare pe metru pătrat.

Faulturi liberale

Conform unor acte depuse în cadrul procesului de la Tribunalul Comercial Cluj, Medrea i-a vândut lui Uioreanu acţiuni la SC Balanţa Cosmetics, chiar dacă acesta nu ar fi avut dreptul pentru că acţiunile ar fi aparţinut lui Marius Ciurchea, patronul firmei imobiliare Arcada Invest. De remarcat este faptul că Ciurchea, care i-a dat în judecată pe Medrea şi Uioreanu contestând modul în care aceştia au tranzacţionat acţiunile SC Balanţa Cosmetics, este partener de afaceri chiar cu Uioreanu. Iniţial, Arcada şi-a desfăşurat activitatea în fostul sediu al Uniunii Forţelor de Dreapta, fostul partid al căruii şef a fost liberalul Varujan Vozganian. După fuziunea UFD cu PNL, spaţiul din Piaţa Unirii nr.1, fostul sediu al UFD a trecut în patrimoniul liberalilor. Ciurchea şi deputatul liberal clujean Horia Uioreanu sunt acţionari în cadrul SC Exet Equipment şi RomDelta Exchange, firma în cadrul căreia Uioreanu şi-a început cariera de afacerist. Între 1994 şi 1995, Uioreanu a fost director al SAR Transilvania, societatea de asigurări întemeiată de Banca Transilvania. Din 1995, Uioreanu a devenit vicepreşedinte al BT Asigurări, noul nume al SAR Transilvania. Compania a fost cumpărată francezii de la Groupama, dar preluarea nu a afectat postul deţinut de liberarul clujean.
Compania imobiliară Arcada (iniţial au fost deschise Arcada Grup, Arcada Houses, Arcada Invest şi Arcada MDC, dar societăţile au fuzionat între ele-n.red) a reprezentat în trecut fieful liberalilor clujeni, atât cel al politicienilor, cât şi cel al oamenilor de afaceri cu înclinaţii liberale. De-a lungul timpului, în această firmă s-au regăsit Ovidiu Sorin Blaga, unul dintre amicii lui Horea Uioreanu. Mircea Dan Medrea, coleg de facultate, amic şi „protejat” al deputatului Uioreanu, este administratorul firmei imobiliare. Într-o altă firmă au deţinut acţiuni Radu Taica, fost director al unei firme de investiţii mobiliare şi „jucător” pe piaţa de capital. Nicolae Badiu, patronul clinicii AsRo Medica, al restaurantului de lux Sinaia şi al afacerii imobiliare Europort, despre care Gazeta de Cluj a dezvăluit mai multe nereguli. De asemenea, şi bistriţeanul Liviu Sugar, fiul fostului protopop al Bistritei, a avut „destinul” legat de afacerea Arcada. În urma unor infuziuni de capital „liberal”, afaceriştii din cadrul Arcada au construit un cartier de case în zona Borhanci.

Conform ultimei declaraţii de avere, Horia Uioreanu este acţionar la 12 societăţi comerciale, dintre care doar patru sunt în funcţiune (SC Balanţa, SC Radio Napoca, SC Tehnofrig SA, SC Banca Transilvania), iar soţia lui, Elena-Ramona, este acţionar în cadrul a patru firme (SC Banca Transilvania, SIF Transilvania, SC Versatil UE Consult şi NX Publicitate). Deputatul Horia Uioreanu mai deţine nouă terenuri şi patru imobile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.