Ultimul tablou al pictorului Leonardo da Vinci va fi vândut la pe 15 noiembrie la Christie’s New York, societate care a estimat opera la 100 de milioane de dolari.
„Salvator Mundi” (savoarea lumii), tablou de o finețe rară care-l reprezintă pe Hristos în veșminte albastre, a fost considerat multă vreme o copie, înainte ca experții să-i ateste autenticitatea.
Mai puțin de 20 de tablouri ale lui Leonardo da Vinci, a cărei operă era deja apreciată încă din timpul vieții, se mai păstrează și astăzi. În afară de „Salvator Mundi”, toate se află în proprietatea muzeelor sau instituțiilor. Mare parte dintre tablourile care datează dinaintea secolului al XIX-lea sunt astăzi în domeniul public și foarte rar se întâmplă să fie scoase la licitație.
O persoană a oferit o garanție pentru tablou, ceea ce înseamnă că va fi vândut, orice s-ar întâmpla la licitația din 15 noiembrie, la un preț în jur de 100 de milioane de dolari, a explicat pentru AFP François de Poortere, responsabil al departamentului de pictură veche de la Christie’s New York. Înainte de licitația de la New York din noiembrie, tabloul va călători la Hong Kong, San Francisco și la Londra, unde va fi expus.
Povestea pânzei, pictată în jurul anului 1500 de Leonardo da Vinci (1452-1519) este neobișnuită. Nimeni nu știe cu certitudine cine l-a comandat, însă anumiți experți estimează că ar putea fi vorba de o comandă de la Curtea Franței, mai precis de Ludovic al XII-lea, a explicat marți Alan Wintermute, specialist în pictură veche la societatea Christie’s.
Ea s-a aflat mult timp în proprietatea regilor Angliei, înainte de a părăsi familia regală pentru diversele succesiuni și vânzări. Pânza a dispărut mai mult de 100 de ani, înainte de a apărea la sfârșitul secolului al XIX-lea.
„Sixty Last Suppers” al pictorului american Andy Warhol, ce reprezintă „Cina cea de taină” a lui Da Vinci, va fi pus în vânzare în aceeași seară, pe 15 noiembrie. Prețul său a fost estimat la 50 de milioane de dolari, potrivit sursei profit.ro