Firma lui Tiberiu Urdăreanu, UTI Group, a semnat un nou contract de peste 5,5 milioane de euro cu Compania Națională de Aeroporturi București. Compania controlată de Tiberiu Urdăreanu urmează să monteze, în toate terminalele de la Otopeni, în parcări şi în Salonul Oficial, camere video cu recunoaştere facială. Alte dispozitive trebuie să recunoască numerele de înmatriculare ale vehiculelor. Însă, atribuirea contractului a fost contestată de două societății invocă grave nereguli și spun că o oferta prezentată de UTI Grup este inacceptabilă. Mai mult, unul dintre competitori a arătat că o parte din documentația de atribuire a fost clasificată cu “secret de serviciu”.

În 22 aprilie, compania UTI Grup SA a primit un nou contract din partea Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti, care administrează aeroporturile Bucureşti-Otopeni “Henri Coandă” şi Bucureşti-Băneasa “Aurel Vlaicu”. Contractul, pentru achiziţia de lucrări de modernizare, retehnologizare şi extindere a sistemului TVCI (monitorizare video) existent în incinta Aeroportului Otopeni este în valoare de 26.378.706,2 lei cu TVA (adică 5.563.250 de euro) a fost atribuit prin negociere directă. Contractul mai include proiectare, furnizare, instalare şi punere în funcţiune a componentelor sistemului TVCI, la care se adaugă întreţinerea şi reparaţiile în perioada de garanţie şi de postgaranţie, conform unui anunţ de atribuire postat pe Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice.

Prin acest contract, se urmăreşte modernizarea subsistemelor TVCI digitale existente, care să mărească gradul de acoperire a supravegherii video, prin creşterea numărului de camere video existente. Se mai urmăreşte şi înlocuirea subsistemelor şi echipamentelor aferente şi mărirea gradului de acoperire video în toate aceste terminale. Concret, contractul constă în furnizarea şi instalarea unei soluţii de “recunoaştere facială”, în furnizarea şi instalarea unei soluţii de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare a vehiculelor, în furnizarea şi instalarea unei soluţii de “video-analiză integrată”, în modernizarea centrului de date video existent şi în extinderea sistemulu TVCI în zonele neacoperite video, cum ar fi zonele tehnice, platformele, zonele publice sau chiar Salonul Oficial.

Valoarea iniţială a contractului a fost estimată la 7.668.000 de euro fără TVA, fapt ce a atras nu mai puţin de cinci companii care să oferteze, în final rămânând în cursă doar două. Într-un final, a fost declarată câştigătoare oferta depusă de SC UTI Grup SA, controlată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Acuzaţii grave cu privire la procedura de atribuire

Inițial, valoarea contractului a fost estimată la aproximativ 7,6 milioane euro, fapt ce a atras cinci ofertanți, însă într-un final a câștigat tot UTI Grup. Două dintre companiile care au participat la licitație invocă nereguli cu privire la modul în care a fost declarată câştigătoare oferta UTI, atât din punctul de vedere al preţului cerut de Urdăreanu, cât şi cu privire la încălcarea prevederilor din caietul de sarcini.

Unul dintre contestatori a fost SC Telekom România Communication SA care a solicitat CNSC anularea raportului de atribuire a contractului către UTI Grup și reluarea negocierii. În întâmpinare, petentul contestator arată că o parte din documentaţia de atribuire a fost clasificată cu “secret de serviciu”, apoi că valoarea iniţială a proiectului era de 8.668.000 de euro fără TVA, din care prezentul contract era estimat la 7.668.000 de euro fără TVA. Şi, în aceste condiţii, UTI a oferit 4.675.000 de euro fără TVA, în timp ce un alt ofertant – Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii – a solicitat un preţ final de 4.764.797,65 euro fără TVA. Ceea ce, conform contestatarului, în raport cu valoarea estimată a proiectului, este mai mult decât evident că ambele oferte financiare se situează mult sub pragul de 85%, potrivit prevederilor OUG 114/2011.

Și Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL, care este liderul asocierii din care mai face parte şi SC GTS Telecom SRL a cerut CNSC anularea actelor care au stat la baza emiterii rezultatului procedurii de atribuire. Compania contestă faptul că autoritatea contractantă a declarat câştigătoare oferta UTI Grup, în ciuda nerespectării cerinţelor din documentaţia de atribuire, şi a “încălcat flagrant condiţiile de testare, principiul egalităţii şi nediscriminării, prin încercarea de a truca rezultatele din sesiunea de testare”. Mai mult, Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti este acuzată că a încălcat principiul transparenţei şi al tratamentului egal şi că a declarat drept câştigătoare oferta UTI cu încălcarea articolului 177 din OUG 114/2011.

Cu toate acestea, Jurnalul National scrie că 1 aprilie 2019, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a respins ambele contestaţii. Însă nu pe fondul lor, ci pe procedură. Astfel, contestaţia depusă de Telekom România Communication a fost respinsă ca tardivă, în timp ce contestaţia Centrului pentru Servicii de Radiocomunicaţii a fost respinsă pentru neconstituirea cauţiunii.

Urdăreanu, denunţătorul DNA

Clujeanul Tiberiu Urdăreanu, care controlează grupul UTI, a devenit deja celebru pentru denunțurile făcute la Direcția Națională Anticorupție împotriva președintelui PNL, Ludovic Orban, a fostului ministru al energiei, Constantin Niță, sau a fostului ministru al muncii, Lia Olguța Vasilescu, pentru presupuse fapte din perioada în care era primar al Craiovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.