Săptămâna aceasta, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca va organiza un concurs pentru ocuparea postului de șef de catedră al departamentului de Dermatologie din cadrul universității. Cu această ocazie, UMF Cluj-Napoca vrea să-i ofere fostului condamnat la închisoare Daniel Boda, cea mai mare titulatură care se poate obține în mediul universitar, respectiv cea de profesor universitar.

Daniel Boda, fiul fostului consilier prezidențial al lui Ion Iliescu, Iosif Boda, urmează să participe săptămâna aceasta la concursul pentru ocupare postului de șef de catedră al departamentului de Dermatologie din cadrul UMF Cluj-Napoca, post ce va rămâne vacant după pensionarea din aprilie 2019 a prof.dr. Rodica Cosgarea, în prezent șefa departamentului de Dermatologie. În prezent, Daniel Boda este medic primar dermato-venerolog la Clinica Medicover, la Regina Maria și la Clinica Skin Care din Capitală. Totodată este conferențiar doctor în cadrul UMF ”Carol Davila” București. De menționat că gradul de conferențiar universitar este ultimul grad înaintea celui de profesor universitar, grad la care asipră și Daniel Boda. Însă dacă UMF București nu i-a oferit lui Boda gradul de profesor universitar, se pare că UMF Cluj-Napoca îi va oferi această ocazie. Potrivit unor surse, UMF Cluj-Napoca vrea să îl aducă la catedră pe Daniel Boda, de numele căruia se leagă și o serie de controverse care au culminat cu plângeri pentru malpraxis și chiar cu o condamnare la închisoare pentru corupție. 

Parteneriatul dintre Boda și Cosgarea

Daniel Boda a accesat anii trecuți un proiect european, beneficiind de o finanțare nerambursabilă în valoare de peste 16,5 milioane de lei (aproape patru milioane de euro), din fonduri structurale europene, prin programul operaţional sectorial de dezvoltare a resurselor umane. Interesant este că responsabil partener al acestui proiect – ”grant POS-DRU 31081/2010 Dezvoltarea dermato-oncologiei ca linie integrată de învăţământ superior medical (studii de licenţă şi masterat) şi a unei reţele de parteneriat interuniversitare în domeniu” – a fost chiar Rodica Cosgarea. Practic, Rodica Cosgarea, actuala șefă a departamentului de Dermatologie al UMF Cluj a fost angajată în acest proiect de Daniel Boda, cel ce vrea să devină șeful departamentului după ce prof. dr Cosgarea se va pensiona.

O altă colaborare dintre cei doi o regăsim și într-o carte scrisă de Daniel Boda, respectiv ”Tratat de dermato-oncologie”, volumul I și II. Printre autorii acestor volume, o regăsim și pe Rodica Cosgarea.

Trei ani de închisoare pentru Boda

În anul 2009, Daniel Boda a fost numit, prin ordinul ministrului Sănătății, șeful Agenției Naționale a Medicamentului , un post extrem de important având în vedere că acolo se iau toate deciziile privind autorizarea și comercializarea produselor medicamentoase în România sau scoaterea lor de pe piață.

Doi ani mai târziu, în 2011, Daniel Boda a fost acuzat de procurorii anticorupție că a primit mită 5.000 de euro pentru a dispune restituirea autorizației de funcționare a unei societăți de distribuție de medicamente din Argeș. Daniel Boda a fost judecat alături de alți șapte inculpați într-un dosar instrumentat de DNA Pitești. În 2012, Tribunalul Argeș i-a achitat pe inculpații din dosar, însă DNA a făcut recurs iar în aprilie 2013, Curtea de Apel Pitești l-a condamnat pe Boda la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. De asemenea, fostului președinte ANMDMi-au fost interzise unele drepturi pe o perioadă de doi ani și i-a fost stabilit un termen de încercare (supraveghere) de șapte ani. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 5.000 de euro, reprezentând contravaloarea mitei primite. Daniel Boda a făcut recurs, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut în cazul lui Boda sentința dată de Curtea de Apel Pitești, astfel că Daniel Boda a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare.

Daniel Boda i-a ars fața unei tinere

Înainte de a fi condamnat, Daniel Boda s-a confruntat și cu acuzații de malpraxis. Specialist în dermatologie, Daniel Boda i-a desfigurat fața unei tinere. La sfârșitul lunii martie 2011, Cristina a depus o plângere la Colegiul Medicilor București, reclamându-l pentru malpraxis pe medicul Daniel Boda, fiind în acea perioadă și șeful Agenției Naționale a Medicamentului.

Cristina a relatat medicilor de la Colegiu că în 24 ianuarie 2011 a suferit o intervenție cu laser CO2 pentru afecțiunea de melasma. Înainte de intervenție, aceasta mai avea doar câteva pete superficiale, însă în loc să se recupereze după intervenția dermatologului Daniel Boda, efectele au fost dezastruoase asupra înfățișării acesteia. Cristina a rămas cu urme geometrice ale aparatului imprimate, fața acesteia fiind efectiv mutilată.

„Deși mi s-a aplicat anestezie locală, în timpul intervenției practic m-am zbătut pe masă de durere, am simțit că leșin. I-am spus medicului că mă doare, dar a continuat fără nici o reacție, abia la mijlocul intervenției s-a oprit, a modificat ceva la aparat, iar pe partea stângă a feței am simțit că intensitatea fascicolului de laser a scăzut, la fel și durerea. Din poze se poate vedea că partea dreaptă a feței este cea mai afectată, a fost cel mai intens arsă (…)”, povestea Cristina.

Tanara a fost apoi consultată la Viena de către doi specialiști dermatologi, care i-au comunicat că este ”cel mai grav caz pe care l-au văzut după o intervenție cu laser CO2, că pielea ei a fost traumatizată foarte rău, ”iar șansele de recuperare sunt relative”. Subiectul a fost dezbătut pe larg de jurnaliștii de la Lumea Justiției.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here