O asociație cu sediul în Budapesta îi va premia, la Târgu Secuiesc, pe Istvan Beke și Zoltan Szocs, doi cetățenii maghiari condamnați în penru terorism, după ce au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României. Evenimentul l-a indignat pe deputatul PSD, Daniel Ghiță, care a avut o reacție virulentă, afirmând că „teroriștii” ar trebui premiați în Ungaria, nu în România.

O asociație cu sediul la Budapesta a anunțat că îi va premia pe Istvan Beke și Zoltan Szocs, doi cetățeni maghiari condamnați pentru terorism. La aflarea acestei vești, deputatul PSD Daniel Ghiţă nu s-a putut abține și a avut o reacție virulentă. „Premiați-vă teroriștii în Ungaria, nu în România”, susține acesta consternat de decizia luată de asociație.

Istvan Beke și Zoltan Szocs sunt doi cetățeni de etnie maghiară care au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României. La momentul respectiv, comunitatea maghiară și-a exprimat indignarea, postând pe rețelele de socializare mesajul „Je suis Beke”, potrivit ecopolitic.ro.

„Teroriști” maghiari, premiați în România pentru acte comise chiar de Ziua Națională

Daniel Ghiță, deputat PSD, susține că premierea celor doi „teroriști” ar urma să aibă loc vineri, în Târgul Secuiesc. Distincția va fi acordată de către Asociația Civică Pál Vasvári cu sediul la Budapesta.

„Cei doi infractori condamnați pentru terorism după ce au fost acuzați că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, István Beke și Zoltan Szőcs, vor fi premiați vineri în Târgu Secuiesc. Distincția va fi acordat celor doi bărbați de către Asociația Civică Pál Vasvári cu sediul la Budapesta. La ceremonie va participa și senatorul UDMR, Laszlo Fejer.

Cum este posibil așa ceva? Premiați-vă teroriștii in Ungaria, nu în România! Luăm măsuri! Nihil Sine Deo!”, a scris Daniel Ghiţă pe contul său de Facebook.

Cine sunt Istvan Beke și Zoltan Szocs

Cei doi cetățeni de etnie maghiară, care vor fi premiați vineri, sunt considerați astăzi „eroi care au luptat pentru autonomia Ținutului Secuiesc și care au fost condamnați la 5 ani de închisoare din motive politice”, potrivit publicației Magyar Nemzet, considerată apropiată guvernului Orban.

Asociația Civică Pál Vasvári a transmis, printr-un comunicat, că mai multe personalități din România și Ungaria au „acționat pentru eliberarea prizonierilor politici născuți în Ținutul Secuiesc”, între care se numără și senatorul UDMR Laszlo Fejer, Zoltan Lomnici (fost președinte al Curții Supreme și actual șef al Consiliului pentru Demnitate Umană).

Nu ar fi pentru prima dată când Istvan Beke și Zoltan Szocs vor fi premiați. Anul trecut, cei doi maghiari care au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României au primit diploma și medalia de onoare Moyses Marton din partea Consiliului Național Secuiesc și o medalie cu inscripția „Nevinovat pentru adevăr”.

Cei doi au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de instigare la infracțiunea de atentat contra unei colectivități, săvârșită în condițiile Legii nr.535/2004. În 2021, au fost eliberați condiționat în urma deciziei definitive a Tribunalului Brașov, dând dovadă de o conduită exemplară.

Sursa: evz.ro

Citește și: Procesul de malpraxis în care este implicată Claudia Gherman a fost suspendat. Sunt cercetate fapte de abuz în serviciu și ucidere din culpă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here