Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a acordat un contract de 14 milioane lei, fără TVA, unor firme controlate de fostul deputat Ovidiu Ioan Dumitru. Este vorba despre contractul de modernizare a Muzeului Național al Pompierilor ”Foișorul de Foc”. Deputatul respectiv nu este străin de afacerile pe bani publici: a construit clinica universitară de cercetare Medfuture din Cluj Napoca, iar în București a reabilitat blocurile din Sectorul 2, condus de celebrul Piedone.

ISU a acordat contractul Reabilitarea și modernizarea Muzeului Național al Pompierilor „Foișorul de Foc” unui grup de firme format din OVI ARCHITECTURE & ENGINEERING, PALEX CONSTRUCTII INSTALATII, ALPHA MAX BUILD și OVI MANAGEMENT. Valoarea contractului este de 13.999.891 lei, fără TVA. 

Toate firmele, direct sau indirect, sunt conectate la fostul deputat Ovidiu Ioan Dumitru. A intrat în Parlament cu ajutorul partidului PPDD înființat de Dan Diaconescu și a ieșit ca independent. Însă, înainte de a se înscrie în partidul lui Diaconescu, pe care l-a folosit drept ”vehicul politic”, el făcea parte din PNL. Pe parcursul celor 4 ani (2012 – 2016), cât a durat mandatul lui, a făcut parte din topul celor mai bogați parlamentari, cu aproximativ 800.000 euro în conturi.

OVI ARCHITECTURE & ENGINEERING îi are ca acționari pe Dumitru Ovidiu Ioan și pe Dumitru Raluca Ioana, SC PALEX CONSTRUCTII INSTALATII îi are ca acționari pe Dananau Leana, o femeie de afaceri în vârstă de peste 70 de ani și pe Dumitru Alexandru Paul, firma SC Alpha Max Build îi are ca acționari pe  Dananau Leana și Dumitru Diana Andreea, iar Ovi Management le aparține tot lui Dumitru Ovidiu Ioan și Ralucăi Ioana.

Licitația a fost câștigată de aceste firme în pofida contestațiilor depuse de concurență. Mai mult, ISU a clasificat drept confidențiale ofertele tehnică și financiară depusă de firmele controlate de fostul deputat.

”Este imposibil ca o propunere tehnică/financiară să conțină exclusiv doar informații confidențiale de natură de a afecta concurența loială. De exemplu, graficul de execuție niciodată nu poate afecta bunul mers al activității economice a unui ofertant, fiindcă el este un document întocmit și adaptat exclusiv pentru acest contract. Ul alt exemplu, o fișă tehnică a ofertantului care demonstrează prin conținutul său respectarea întocmai a fișei tehnice dată de proiectant în proiectul tehnic publicat în SICAP – informațiile dintr-un astfel de document trebuie să fie identice cu informațiile din proiectul tehnic, deci nu are ce să fie confidențial. În cazul în care nu sunt identice cu fișele din proiectul tehnic, atunci candidatul trebuie să fie descalificat. Prin urmare accesul la fișele tehnice concretizează principiul transparenței enunțat de lege” arată reprezentanții Inspeti Building Restauration SRL, una dintre firmele care au participat la licitație și au contestat rezultatul ei. ”Nu a existat vreo interdicție în cadrul procedurii pentru cumulul a două poziții de rang diferit”, arată reprezentanții firmei în contestația depusă. 

O altă societate care a contestat modalitatea în care cei de la ISU au organizat licitația, SC Aeon Restaurări, reclamă faptul că oferta lor a fost respinsă pe motiv că în fișele documentației depuse inginerul de șantier ocupa și funcția de expert!

Ulterior, și grupul de firme conectate la fostul deputat a depus o contestație împotriva competitorilor. 

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis în favoarea intereselor fostului deputat, dar firmele nemulțumite au mers în instanță unde au pierdut.

Cine conduce ISU

Ținând de modalitatea în care firmele fostului deputat au câștigat contractul de 14 milioane lei, fără TVA, trebuiesc menționate și cine sunt o parte din membrii comisiei de licitație.

Funcția de șef al IGSU este ocupată de generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi. În noiembrie 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că Dan-Paul Iamandi a fost recrutat de organele de contrainformații militare „pentru încadrarea informativă a militarilor în teren și a cadrelor din unitatea să „în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplină militară””. Potrivit CNSAS, Iamandi a folosit numele conspirativ „Ioan Popă”, dar nu a semnat un angajament și nici nu a transmis informații către Securitate, astfel că nu i se poate atribui calitatea de colaborator sau lucrător al Securității.

Conform CNSAS, generalul Iamandi figurează în dosarul fond de rețea nr. R 235866, dosar ce conține fișe ale colaboratorilor din rândul militarilor în termen și condamnaților domiciliați pe raza județului Galați.

„Domnia sa (Dan Paul Iamandi – n.r.), militar în termen, a fost recrutat de organele de contrainformații militare pentru încadrarea informativă a militarilor în termen și a cadrelor din unitatea sa în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplina militară; nu există un Angajament semnat de domnia sa, a avut numele conspirativ Ion Popa. A fost abandonat la data de 16.07.1988”, menționează CNSAS.

În acel an, Dan Paul Iamandi era anul doi la Școala de Ofițeri Activi de Artilerie Antiaeriană, Rachete și Radiolocație Brașov.

Firma fostului deputat a construit o clinică în Cluj Napoca

Firma Palex Construcţii şi Instalaţi a obținut în Cluj Napoca contractul de proiectare și construcție a clinicii Medfuture, un proiect de peste 10 milioane lei plătit de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj Napoca.

Fostul deputat este fiul lui Ioan Dumitru, fostul director general al Antreprizei de Construcţii Montaj nr.4 de dinainte de anii 90. După o serie de privatizări în cadrul acestei companii de construcţii a intrat Florian Walter, cunoscut clujenilor prin implicarea lui în cadrul acţionariatului U Cluj.

În 2013, potrivit Registrului comerţului, Walter a ieşit din conducerea Antreprizei dar și-a lăsat în urmă rudele.

A propus o lege pentru săraci

Când ocupa funcția de deputat, Ovidiu Ioan Dumitru a propus modificarea Codului Fiscal prin reducerea TVA-ului la 0% la alimentele de bază. Astfel, pâinea, legumele și carnea n-ar mai fi impozitate. Proiectul de lege a fost depus la începutul lunii la Camera Deputaților și, spre deosebire de inițiativele colegilor săi, el a reușit să obțină susținerea unor parlamentari PNL, PSD, PC și PPDD.

Un deputat cu câteva doctorate şi un tată bazat

Ovidiu Ioan Dumitru este preşedintele şi unul dintre membri fondatori ai Asociaţiei Române de Dreptul Construcţiilor, care şi-a început activitatea la mijlocul anului 2014. Începând cu octombrie 2014, Asociaţia a devenit membru al reţelei europene de asociaţii de profil, European Society of Construction Law. El este avocat partener la OID şi Asociaţii, societate de avocatură specializată pe problematici de construcţii şi achiziţii publice. În anul 2012, Ovidiu Ioan Dumitru a devenit deputat în Parlamentul României, fiind membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Totodată, este lector universitar doctor al Academiei de Studii Economice Bucureşti, unde predă cursuri de Dreptul afacerilor, Drept Comercial şi Dreptul Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.