Un iranian stabilit în România susține că ceea ce se vede acum pe străzile din Iran, unde zeci de mii de oameni îl plâng pe generalul ucis, este doar propaganda regimului islamist de la Teheran, instalat după Revoluția islamică din 1979.

Amir Kiarash a vorbit cu jurnaliștii Libertatea despre situația din Orientul Mijlociu și despre ce cred cu adevărat iranienii în legătură cu conflictul SUA-Iran.

Amir are 39 de ani și este jurnalist sportiv. Primii 11 ani din viață i-a trăit în Iran, după care a venit în România. În Iran nu a mai mers din 1993, dar este în permanentă legătură cu comunitatea iraniană din România. Cu alți conaționali de-ai săi s-a întâlnit la Cupa Mondială de fotbal din Rusia, în 2018. El a povestit pentru Libertatea cum văd oamenii situația din Iran și Irak.

”Eu nu sunt analist politic, dar am trăit 11 ani acolo. Și tu, dacă te duci în Australia, rămâi conectat la România. Ce vezi tu acum cu oamenii pe stradă e o paradă. Există și un termen în Iran pentru acești oameni care ies pe stradă (pentru regim – n.r.), sandis khor, și înseamnă că «te vinzi pentru un suc». Tot ce vezi acum în presa iraniană este exact cum vedeai același limbaj de lemn de pe vremea lui Ceaușescu.

Mulți dintre cetățenii țării trăiesc un adevărat calvar în Iran. Inflația este foarte mare. Am un prieten care, atunci când a venit în România la facultate, un euro era 4.000 de tomani. În 6 ani, euro a sărit la 14.000 de tomani. Ăștia care îl plâng pe general sunt masa manevrată de guvern. Acum trei săptămâni – o lună au fost proteste din cauza scumpirii benzinei, dar nu ai văzut despre ei scris ceva în presa iraniană, deși au fost sute de morți”, a spus Amir Kiarash.

3 COMENTARII

  1. Armata iraniana e un mare balon de sapun, o gluma proasta de fapt, acum israelienii si-au facut o imagine completa asupra capacitatii lor de aparare antiaeriana. Nici nu e nevoie de Trump sa mobilizeze USAAF sa le dea una mai zdravana peste bot, evreii o vor face linistiti si chirurgical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here