Deputatul Zakarias Zoltan, lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a anunțat că va depune în Parlamentul României un proiect de lege împotriva homosexualilor. Inițiativa legislativă este similară cu cea care a închis spiritile comunității LGBT din Ungaria, arată publicația Kronika

Proiectul din Ungaria, inițiat de Fidesz – partidul premierului Viktor Orban, interzice diseminarea a ceea ce a numit conţinuturi care promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în şcoli. Unii analişti au comparat iniţiativa cu legea „împotriva propagandei homosexuale” din 2013 din Rusia.

Proiectul Fidesz stipulează ca tinerilor sub 18 ani să nu li se prezinte conţinuturi pornografice sau orice alt conţinut care încurajează schimbările de sex ori homosexualitatea. Proiectul, care ar urma să se aplice şi industriei publicităţii, mai prevede crearea unei liste a organizaţiilor autorizate să predea lecţii de educaţie sexuală în şcoli.

„Proiectul Fidesz poate limita drastic libertatea de exprimare şi drepturile copiilor, pune în pericol sănătatea mintală a tinerilor (din comunitatea) LGBTQI şi îi împiedică să aibă acces la informaţii şi susţinere”, a avertizat într-un comunicat societatea pentru drepturile omului Háttér (Fundal), evocând o asemănare a proiectului cu legea împotriva propagandei gay din Rusia.

Guvernul lui Orban, care şi-a intensificat retorica anti-LGBT după ce economia a fost lovită de criza coronavirusului, a redefinit în Constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi a interzis adopţiile de către cupluri de acelaşi sex. Guvernul a eliminat de asemenea statutul legal al persoanelor transgender, într-o decizie cu aplicare retroactivă despre care Curtea constituţională a afirmat că încalcă legea fundamentală.

Mai mult, Viktor Orban a anunțat un referendum național pe această temă.

Reacția multor lideri de state membre UE a fost de dezaprobare vehementă față de proiectul lui Viktor Orban, iar Comisia Europeană a anunțat că suspendă avizarea PNRR-ului maghiar din cauza problemelor Budapestei cu statul de drept.

István Csomortányi, președintele PPMT, a fost sancționat de CNCD în 2019 pentru că a apărut într-o fotografie făcând salutul nazist. CNCD l-a amendat pentru că a încălcat demnitatea umană a unei minorități naționale. În luna septembrie, publicația Transindex.ro a publicat o fotografie ce fusese postată pe pagina de Facebook a filialei Cluj a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și în care președintele partidului, Csomortanyi Istvan, apărea făcând salutul nazist alături de câțiva tineri. Csomortanyi Istvan a acuzat trucarea fotografiei și spargerea contului de Facebook, dar portalul Maszol.ro, citat de agenția MTI, a menţionat existenţa unei întregi serii de fotografii, realizate în acelaşi loc, în acelaşi moment, şi a prezentat şi o altă poză cu grupul.

(Foto: Zakarias Zoltan (în negru) / Facebook)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here