Controversatul italian Ariganello Pasqualino dat în urmărire internaţională şi prins pe teritoriul României a avut timp să îşi creeze legături cu oamenii importanţi din ţară şi să îşi deschidă mari afaceri cu banii proveniţi din cea mai puternică organizaţie mafiotă din Italia – `Ndragheta -, chiar în momentele în care familia sa credea că este mort. Pasqualino s-a axat pe zonele Alba Iulia şi Cluj, iar pe lista celor cu care a bătut palma apar nume grele de senatori, patroni de echipe de fotbal, dar şi alţi afacerişti italieni.

Ariganello Pasqualino a fost condamnat la închisoare în Italia pentru infracţiuni economice cum ar fi: bancrută frauduloasă, insolvenţă frauduloasă şi deturnare de fonduri. De când s-a dat sentinţa nimeni nu a mai auzit de el, iar familia sa l-a declarat mort. În 2011 autorităţile italiene au emis un mandat internaţional de arestare după ce au avut indicii că acesta ar fi fugit din ţară. În timp ce era căutat, italianul se afla în România făcând afaceri şi încercând să se apropie de oameni importanţi din Alba Iulia şi din Cluj.

 

Afacerile din Alba Iulia

Timp de 15 ani, Pasqualino a locuit în Alba Iulia, timp în care a reuşit împreună cu alţi asociaţi italieni să facă investiţii majore pentru ca mai apoi să dea startul la afaceri importante în zonă.

În anul 2007, Ariganello Pasqualino a cumpărat în Alba Iulia pentru suma de 10 milioane de euro, platforma industrială Resial SA prin intermediul firmei sale Trustul de Construcţii Industriale.

Resial SA, fosta „Refractara, a fost cea mai importantă fabrică de cărămizi refractare din ţară şi una dintre cele mai mari din Europa înainte de anii 90. Aici Pasqualino intenţiona să amenajeze un cartier de blocuri cu spaţii de relaxare şi un spaţiu comercial, dar în condiţiile unor credite mari la bănci, italianul nu a putut valorifica platforma, iar în 2010 firma acestuia a ajuns în insolvenţă.

„A fost o decizie foarte proastă. Nu ştiu dacă a fost cea mai proastă din viaţa mea, dar a fost una dintre acestea. Am dorit să construiesc un cartier de blocuri cu spaţii de relaxare şi un spaţiu comercial. Au venit mulţi care au dorit să investească. Am fost de acord să vând la preţul la care l-au oferit, dar nu ştiu de ce nu s-a putut concretiza nicio ofertă. Sper ca în maxim trei ani economia să îşi revină“, declara la acea vreme italianul jurnaliştilor de la Adevărul.

Pasqualino mai deţinea la Alba Iulia şi un restaurant cu specific italian Nettuno, ce era vizitat des de politicienii care administrau oraşul pentru diverse acţiuni mai mult sau mai puţin electorale.

Asociaţii lui erau Scandinaro Domenico şi Marcheselli Valter, amândoi plecaţi din Italia pentru a-şi deschide afaceri în România.

Unul dintre aceştia Marcheselli Valter a fost adus în România în anul 2012 de către fostul senator Nicolae Dobra în momentul în care una dintre cele mai cunoscute mărci de marochinărie şi anume societatea Capris din Sebeş a acumulat datorii şi a ajuns falimentară.

Un bun cunoscător al problemelor cu care se confrunta economia locală, Dobra l-a găsit pe Valter care s-a arătat interesat de preluarea activităţii tradiţionale a fabricii şi de diversificarea activităţii şi a produselor cu scopul de a recăpăta pieţele de desfacere.

Pe numele lui Pasqualino mai figurează şi alte firme cum ar fi: Vila Grazia SRL, ce se ocupă cu vânzarea şi cumpărarea de bunuri imobiliare, Intas Industrie SRL, obiectul de activitate fiind fabricarea de construcţii metalice şi Group Arpa Business SRL, firmă ce se ocupă cu fabricarea betonului.
 

A bătut palma cu Walter

Pe lângă afacerile din Alba Iulia, italianul s-a orientat şi spre business-uri şi la Cluj, unde a cochetat cu fotbalul. Profitând de perioada în care echipa U Cluj se confrunta cu probleme din cauza deciziilor fostului patron de a pleca la Ploieşti şi de a transfera jucători de la o echipă la alta, Pasqualino având a reuşit să intre şi în această sferă.

După ce Florian Walter a plecat la Petrolul Ploieşti, a avut tentative de a încheia tranzacţii legate de clubul U Cluj şi de a ceda procente către diferite grupuri de afacerişti străini. În 2014, Walter s-a retras din Fundaţia Primăvara Clujană, cea care se ocupa de Centrul de copii şi juniori al echipei, iar magistraţii Judecătoriei Cluj au admis cererea de modificare a actului constitutiv prin care acesta este înlocuit în funcţia de preşedinte de către Pasqualino.

Un an mai târziu, fostul patron al U Cluj i-a vândut italianului sediul clubului din baza sportivă Dan Anca. Contractul de vânzare-cumpărare prevedea o clauză că acesta este obligat ca în termen de două luni de zile să vireze în conturile clubului o anumită sumă, iar în caz contrar imobilul va rămîne în proprietatea societăţii lui Walter. Deoarece Pasqualino nu a reuşit să vireze respectiva sumă, a pierdut sediul şi a rămas doar preşedinte al Fundaţiei. Această funcţie a deţinut-o până în aprilie 2016, când a fost înlocuit de Cristina Bran, soţia şefului Clinicii Maxilo-Facială dr.Bran Simion.

De la începutul acestui an, pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca se află un dosar ce are ca obiect „modificări acte constitutive persoane juridice”, petent fiind Fundaţia Primăvara Clujană. Ciudat este faptul că dosarul face obiectul unei proceduri secrete nedestinat publicului, cazul fiind judecat cu uşile închise, chiar dacă este vorba despre o speţă de civil unde se judecă executivul unui ONG în asociere cu Primăria municipiului Cluj-Napoca.

 

 

Sfârşitul lui Pasqualino

Pe data de 6 februarie 2018, procurorii italieni l-au identificat pe Pasqualino pe teritoriul României şi astfel au început demersurile cu ajutorul autorităţilor române pentru extrădarea acestuia. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea la domiciliu a acestuia, iar cererea de predare către autorităţile italiene este discutată la data de 20 februarie, când va fi prezentat instanţei mandatul de arestare tradus în limba română.

”Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi în consecinţă: În baza art. 101 alin. 5 lit. a din Legea nr. 302/2004 dispune arestarea provizorie la domiciliu în vederea predării a persoanei solicitate ARIGANELLO PASQUALINO, pe o perioadă de 15 zile, începând cu data de 06.02.2018 şi până la data de 20.02.2018. În baza art. 221 alin. 1 din Codul de procedură penală dispune ca persoana solicitată să nu părăsească pe timpul cât se află sub măsura arestului la domiciliu imobilului. (…) Supravegherea respectării de către persoana solicitată a măsurii şi a obligaţiilor care îi revin pe durata măsurii arestului la domiciliu se va realiza de către Poliţia Municipiului Alba Iulia, judeţul Alba. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 06 februarie 2018. Amână soluţionarea cauzei la data de 20.02.2018 ora 13:00”, se arată în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

 

Legături cu `Ndragheta

Potrivit cotidianului italian Gazetta de Sud, Arigannelo Pasqualino este considerat de anchetatori ca fiind unul dintre membrii `Ndrangheta fiind cea mai puternică organizaţie mafiotă a Italiei ce a depăşit Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din regiunea Neapole şi Sacra Corona Unita din Puglia. Mai mult decât atât, banii pe care acesta i-a investi în afacerile din ţara noastră ar fi provenit din activităţile făcute în Italia prin intermediul acestei grupări.

Numele organizaţie este pomenit de unele documente redactate de carabinieri încă din secolul al XVIII-lea, iar astăzi este prezentă pe toate cele cinci continente, având circa 5,600 de membri. Considerată ca având o supremaţie asupra traficului de cocaină în Europa,` Ndragheta s-a infiltrat puternic în unele sectoare cheie cum ar fi: politică, administraţie publică sau economie.

De-a lungul timpului, mai mulţi mafioţi ce s-au dovedit a face parte din această organizaţie, au fost prinşi şi în România ocupându-se de activităţi comerciale, trafic de droguri şi proxenetism.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.