Hana Decean, un medic clujean, a câștigat un proces imobiliar deschis împotriva a două societăți aflate sub ”umbrelele” liderului politic PSD-ist clujean Ioan Rus și a fostului ginere, Vasile Puscaș, SC Covidan Impex și Imo Trust SRL.. Potrivit soluției pe scurt a instanței, cele două societăți vor trebui să returneze peste 150.000 de lei lui Decean, contravaloare unor ”vicii ascunse” ale construcției. Nu este la prima problemă de acest gen pe care firma Covidan o are în Cluj Napoca. 

Tribunalul Cluj a dat prima sentință în dosarul în care medicul dermatolog clujean Hana Decean a dat în judecată două firme de dezvoltare imobiliară conectate la nume sonore: Covidien Impex, o societate legată de sfera de influență a liderului PSD Ioan Rus, și Imo Trust, societate deținută de Vasile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus.

Practic, medicul clujean a câștigat în primă instanță o despăgubire de peste 150.000 de lei pentru că a au început să crape pereții și să apară infiltrații la o casă cumpărată în urmă cu 9 ani.

”Respinge excepția prescripției dreptului material la acțiune și excepția inadmisibilitățiiții, invocate de pârâte in legătură cu petitul principal din acțiune. Admite în parte cererea de chemare in judecată formulată de reclamanta Decean Hana Petra împotriva pârâtelor IMO TRUST SRL si COVIDAN IMPEX SRL, și în consecință: Constată că pârâtelor le revine obligația de garanție pentru viciile ascunse, conform art. 1707 Cod civil, în calitate de vânzători, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 3032/30.05.2013. Dispune reducerea prețului din contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 3032/30.05.2013 cu suma de 157.648 lei și obligă pârâtele să restituie reclamantei această sumă, cu dobânda legală, calculată de la data introducerii acțiunii — 24 aprilie 2019 și până la achitarea integrală. Respinge cererea reconvențională formulată de pârâtele IMO TRUST SRL si COVIDAN IMPEX SRL. Obligă pârâții să achite reclamantei suma de 11874 lei cheltuieli parțiale de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a instanței. 

Contactată de reporterii Gazeta de Cluj, avocatul și proprietarul firmei Covidan nu a dorit să facă vreo declarație. ”Nu am nimic de declarat! Dacă este vorba despre un proces public, puteți să luați informațiile publice disponibile”, a declarat ea.

Administratorul firmei Covidan Impex, Iulian Roșian, nu a răspuns apelurilor telefonice. De asemenea, nici Gheorghe Hedeș, dirigintele de șantier al lucrării, nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a oferi mai multe detalii despre situație. 

Legătura între Norocel și familia PSD-istului clujean Ioan Rus poate fi făcută și prin faptul că Ana Cristina Norocel, împreună cu Ileana Pușcaș (mama lui Vasile Pușcaș, ginerele lui Ioan Rus), Ioan Vasile Todea şi directorul Iulius Mall, Sorin Guttman au construit o clădire de birouri de 5 etaje pe strada Lalelor nr 11 în Cluj Napoca. În această clădire se află și sediul social al societății Covidan Impex, patronată de Norocel.

Jungla imobiliară clujeană

Firma Covidan a mai fost reclamată în urma unor nereguli legate de modul în care societatea construit un imobil în curtea unei case aflate la baza străzii Republicii din centrul municipiului Cluj Napoca.

Chiar dacă a făcut plângeri la poliție și la autoritățile în drept, omului nu i s-a făcut dreptate la momentul respectiv, neregulile fiind sesizate în urmă cu 7 ani. Astfel, locuința clujeanului a rămas cu fisurile, iar firma Covidan și-a terminat construcția care este folosită acum ca spațiu de birouri și locuințe. Imobilul are o arhitectură modernă, chiar dacă strada Republicii se află în arealul protejat de Legea Monumentelor Istorice. Conform acestor norme, o construcție realizată în acest spațiu trebuie să respecte anumite reguli de arhitectură. 

Proprietarul locuinței spune că, în pofida faptului că a făcut o serie de sesizări la poliție, nimeni nu i-a sărit în ajutor.

”Au autorizat construirea unei clădiri gigante pe limita mea de proprietate. Pur și simplu mi-au băgat șantierul și schelele pe terasa de acces în locuință făcând imposibil accesul, blocând deschiderea portiței.  Au încălcat toate normele de urbanism. Au încălcat legea monumentelor, au crăpat fundația clădirii mele construind atât de aproape și avem infiltrații de apă în pivniță. Și-au montat contorul de curent pe clădirea noastra și au tras fir de la panoul nostru electric fără să țină cont că amperajul gigant pe firele aflate în zid poate produce oricând un incendiu. Au tras apa de la branșamentul nostru din stradă și furtunul l-au aplicat pe peretele clădirii noastre. Au racordat țeava de gaz la regularizatorul nostru de presiune, toate fără acordul nostru. Poliția amenință că dacă îi mai chemăm degeaba atunci… și nu și-au mai terminat fraza! Nu contează că au ținut o plângere penală timp de opt luni la secția de poliție nr 6 fără să facă nimic altceva decât să vadă cum pot să îi salveze pe făptași. Nici măcar nu au verificat dacă firma de construcție afișată pe șantier e reală sau o fantomă. Clujul a ajuns să fie mai rău decât vestul sălbatic!”, spune clujeanul nemulțumit.

Când Gazeta de Cluj a prezentat neregulile sesizate la data respectivă, Iulian Roșian, administratorul firmei Covidan Impex, a declarat că știe de probleme, dar că acestea au fost rezolvate. 

”Știu că au fost ceva probleme, dar ele au fost rezolvate. Nu cunosc amănunte, dar acum ce vor să facem, să le construim lor?!”, susținea administratorul firmei în 2013. 

Ioan Rus între afaceri și politică

Ioan Rus, fost lider al PSD Cluj a intrat în afaceri la începutul anilor ‘90, iar una dintre cele mai bune parteneriate pe care a reuşit să le facă a fost cu Ion Ţiriac. În 1993, fostul ministru de Interne a devenit director la RMB Inter Auto SRL (reprezentanţa Mercedes Benz) care era controlată, printr-un offshore, de omul de afaceri Ion Ţiriac. Rus s-a implicat şi în firmele Napoca Constructii SA (1991) – acum deţinută de Ion Ţiriac – firmă care lucrează la noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj Napoca. De asemenea, Ioan Rus a avut acţiuni la Autosincron SRL (1991), Elixir Medco SRL (1992), IT Transilvania Invest (1998), Ardtrans Auto SRL(1994), Oil Distribution SRL sau Media Pro Transilvania SA.

Pe linie politică, Ioan Rus a intrat în PDSR în 1994, în 15 august 1996 a devenit prefectul județului Cluj, funcţie pe care a avut-o până pe 28 decembrie 1996. După 2 ani a devenit prim-vicepreşedinte al PDSR Cluj-Napoca. În iunie 2000 recâştigă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, iar din decembrie acelaşi an, după câştigarea alegerilor de către PSD, devine ministru de Interne în Guvernul Năstase. Din octombrie 2001, Ioan Rus este ales preşedinte al PSD Cluj şi după un an, vicepreşedinte al PSD. A ocupat mai multe portofolii de ministru.

2 COMENTARII

  1. Fratele lui Ioan Rus a cumparat parterul unei cladiri istorice la Dej si a procedat la fel ca in articolul dvs, a luat abuziv ce i-a trebuit.

  2. Trebuia si o plangere penala la inspectorul de la Control Urbanism de pe centru, si la seful lui. Macar le faceati o pila la militieni. Deh, mai construiesc si ei… ca si ei e oameni. Si ce bine e sa aiba in „lucru” un habauc de la urbanism. Numa’ ase, pana isi termina de facut „extinderea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.