Trei oameni de afaceri, printre care şi un milionar sibian, incearca de aproape patru ani sa il evacueze pe clujeanul Costica Pocol din spaţiul din Piaţa Mihai Viteazu, unde clujeanul are construit un hotel fara autorizaţie. Aurel Muntean, cel mai bogat sibian in TOP Forbes 500 Miliardari, impreuna cu oamenii de afaceri Luca Bogdan Avram şi Lucian Ion Mitariu, administratori ai SC Alimentara SA i-au dat in judecata pe acţionarii SC Eunicia Rotiserie (Cristian Pocol, fiul lui Costica Pocol) şi Simona Ionescu, unul dintre “locotenenţii” lui Pocol. Insa, Pocol a bagat firma in insolvenţa, astfel ca milionarul sibian trebuie sa se lupte cu morile de vant ale justiţiei clujene.

In 2008, administratorii SC Alimentara SA au deschis un proces de evacuare impotriva SC Eunicia Rotiserie, una dintre firmele afaceristului clujean Costica Pocol. Firma SC Alimentara SA este administrata de Aurel Muntean, cel mai bogat sibian in TOP Forbes 500 Miliardari, impreuna cu oamenii de afaceri Luca Bogdan Avram şi Lucian Ion Mitariu. Sibianul Aurel Muntean are o avere de circa  200 de milioane de euro conform topului Forbes şi este, indirect, proprietarul Magazinului Victoria din Bucureşti sau al Hotelului Imparatul Romanilor din Sibiu. Insa, pentru ca justiţia clujeana inca funcţioneaza pe sistemul PCR (pile-cunostinţe-relaţii), procesul de evacuare a devenit extrem de anevoios, mai ales şi pentru ca Pocol, fostul consilier ministerial al lui Tariceanu, a cerut ca firma Eunicia sa intre in insolvenţa, iar administratorul judiciar a iniţiat procedura de faliment.
“Dispune notificarea de catre lichidatorul judiciar provizoriu a intrarii in faliment in condiţiile art. 108 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 debitoarei şi Oficiului Registrului Comerţului de pe langa Tribunalul Cluj pentru efectuarea menţiunii. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi indeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Dispune in sarcina lichidatorului judiciar provizoriu obligaţia de a depune rapoarte lunare privind modul de indeplinire a atribuţiilor sale, cu justificarea cheltuielilor, la fiecare termen de continuare a procedurii”, arata soluţia instanţei vizavi de falimentul firmei lui Pocol.
Insa, cel mai grav este faptul ca hotelul Cristian, cladirea administrata de SC Eunicia Rotiserie este un imobil construit fara fundaţie. Conform unui arhitect clujean, cladirea s-ar putea darama oricand. “Cel puţin trei cladiri ale lui Pocol sunt construite nelegal şi asta o ştie oricine. Hotel Eunicia, cladirea din Piaţa Mihai Viteazu şi Maraşti sunt cladiri fara fundaţie. Ele sunt lipite pe alte cladiri preexistente şi care din cauza greutaţii construcţiilor alipite pot sa fie atrase in colaps. Cladirea Eunicia a fost construita pe o bucata de cladire formata din doua camere aparţinand unui bar din acea vreme, materialele de construcţii folosite nu sunt cele prevazute in documentaţie”, spune un arhitect clujean.

Cladiri marca Pocol

In privinţa lui Costica Pocol, realitatea contrazice toate deciziile luate in favoarea lui Pocol. Construcţia din Piaţa Maraşti a intampinat, de-a lungul timpului, nenumarate probleme. Autorizaţia de construire emisa pentru imobilul din Piaţa Maraşti ii permite lui Pocol sa construiasca spaţii comerciale şi de alimentaţie publica, avand regim de inalţime S+P+2E – S+P+5E. Singura problema e ca in autorizaţie se precizeaza faptul ca imobilul urmeaza sa fie construit pe bulevardul 21 Decembrie 131 – 135, iar pe partea cu Piaţa Maraşti sunt numai numere pare, deci autorizaţia ii permite lui Pocol sa construiasca pe partea cealalta a bulevardului. Aceasta eroare administrativa nu s-a mai intalnit in istoria municipiului Cluj-Napoca. La inceputul anului trecut, Pocol a fost nevoit sa „asigure” construcţia cu mai mulţi stalpi de susţinere la etajul unu, in principal din cauza ca imobilul era in pericol sa se darame. Acest aspect a demonstrat faptul ca respectiva cladire sufera foarte mult din cauza erorilor de proiectare şi de execuţie. Alte nereguli asupra carora Gazeta de Cluj a atras atenţia in repetate randuri se refera la faptul ca imobilul este realizat fara fundaţie, existand oricand pericolul sa se prabuşeasca. Mai mult, imobilul este construit pe magistrala de apa, motiv pentru care, in cazul unei defecţiuni, echipele de intervenţie nu vor putea face nimic pentru a rezolva problemele. Imobilul din Piaţa Maraşti nu este singura construcţie dubioasa marca Pocol. Acesta a mai reuşit sa ridice şi alte construcţii ilegale, fara a fi sancţionat de catre autoritaţi. Tot in anul 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local  Cluj-Napoca pentru ca a acordat autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozitaţi urbanistice”, facand referire la un alt imobil „celebru” realizat de Pocol, hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazu. La vremea respectiva, Boc a anunţat ca a dorit sa demoleze construcţia cu pricina inca din 2006, dar autorizaţia de construire era valabila şi, in consecinţa, a fost nevoit sa lase lucrurile aşa cum sunt. Vina principala pentru acest lucru aparţine instituţiei conduse, in perioada respectiva, de liderul PRM, Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului.

Averea celui care vrea sa il evacueze pe Pocol
Datele de la Registrul Comerţului ni-l dezvaluie pe Aurel Muntean (zis Relu) acţionar direct in şase companii, dintre care numai doua – Salmad SRL şi M.A.E. Manager SRL – inregistreaza indicatori ai afacerilor relevanţi. Conform unui studiu publicat in adevarul, daca se merge pe firul afacerilor lui Aurel Eugen Muntean, iţele se incurca, pentru ca firmele sale se regasesc in multe alte companii. Spre exemplu, Salmad SRL (al carei acţionar este Aurel Muntean cu 100%) deţine acţiuni la Poiana Astral şi la Cometex SA Sibiu. Pe „ramura“ Poiana Astral, ajungem la Aurelius Imparatul Romanilor din Poiana Braşov (din care Poiana Astral deţine 7,1%), ale carui acţiuni sunt deţinute numai de persoane juridice cu sediile in Sibiu, Bucureşti, Arad, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Buzau, Ilfov: Fortis SA, Poiana Astral, Imparatul Romanilor, Minerva SA, Parc SA, Hotel Carpaţi Turism, SC Alimentara Cluj Napoca, Imparatul Romanilor Turism, Galeriile Victoria SA Bucureşti, Comtex Arad, Minerva – Galeriile Comerciale, Unicom, Romana SA, Astral SA Bucureşti şi SC Emat.

Plangeri penale pe numele milionarului
La jumatatea anului 2010, la DNA Alba a fost depus un denunţ, de reprezentantul companiei SC Europencils SRL, impotriva lui Aurel Muntean, administratorul companiei Alveka Trading, şi impotriva fostului prim-procuror Apostu şi a judecatorului Rusu, in care a reclamat ca cei trei s-au distrat mai multe ore la o petrecere, dupa care s-au retras intr-un separeu şi au negociat o soluţie intr-un dosar. Iar a doua zi dupa petrecere, conform informaţiilor din denunţ, judecatorul Rusu l-ar fi chemat la el pe judecatorul care avea in soluţionare cauza şi i-a spus ce soluţie sa dea in cauza. Conform luju.ro, Inalta Curte a dat autorizaţiile de interceptare, şi, dupa trei luni de ascultari, in 12 august 2010, procurorii DNA au revenit la DNA, cerand instanţei supreme prelungirea autorizaţiilor. Denunţatoarea Radu Eugenia a susţinut ca magistraţii “Rusu Marcel şi Florin Apostu au facut demersuri ca Muntean Aurel Eugen sa primeasca soluţii favorabile şi pentru Alveka Trading SRL, fapt pentru care au primit bani şi alte foloase”.

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.