Potrivit unui anunț, SIFI CLUJ RETAIL SA, fosta întreprindere Arta Culinară, care deține în Cluj un portofoliu imobiliar în valoare de peste 24 milioane euro, a anunțat că se pregătește de vânzarea proprietăților. Acest lucru ar urma să se întâmplă după ce acționarii își dau acordul. La această afacere au fost conectați Dragoș Bâlteanu, fost președinte SIF Banat Crișana, și Najib El Lakis, unul dintre partenerii lui de afaceri. Cei doi au fost reținuți de procurorii DIICOT, în urmă cu 10 ani, pentru manipularea pieței de capital. Bâlteanu este căsătorit cu cântăreața clujeancă Cristina Rus, iar ambii fac parte din cercul de apropiați ai lui Ioan Rus, liderul PSD. După problemele penale, ”garnitura” de oameni de afaceri din spatele acestui business s-a schimbat.

Tranzacția se va face după obținerea aprobării acționarilor în viitoarea Adunarea Generală.

SIFI Cluj Retail SA (fosta Arta Culinară SA) deține spații comerciale în Cluj Napoca pe care le închiriază (restaurante, săli de evenimente etc).

Compania este administrată de  Gavrila Florin Daniel, Sferdian Teodora, Muresan Radu Bogdan și ADMINISTRARE IMOBILIARE SA. Singurul asociat este off-shore-ul cipriot SIF IMOBILIARE PLC.

Compania a declarat pentru anul fiscal 2022 o cifră de afaceri în valoare de 8,1 milioane lei, un profit de 4,7 milioane lei, datorii de 3,6 milioane lei și 4 angajați.

Potrivit BVB, acționarul majoritar al SIF Imobiliare PLC este LION CAPITAL, noua denumire a SIF Banat Crișana, o societate pe acțiuni administrată de Marica Sorin, Straut Radu Razvan, Dragoi Bogdan Alexandru, Ciucioi Ionel Marian, Rivis Laurentiu, Straut Radu Razvan, Dragoi Bogdan Alexandru și Pfister Marcel Heinz.

Bogdan Drăgoi este fiul generalului Dan Drăgoi. Potrivit risepreject.ro, Drăgoi-senior a fost asociat direct cu Virgil Măgureanu (fost director SRI), Bogdan Ionescu, Vlad Soare (fost președinte Gelsor – grup deținut de Sorin Ovidiu Vîntu) și Cristian Vlaicu (fost director RAAPPS – asociat în afaceri cu Dorin Cocoș, soțul Elenei Udrea și controversatul Adrian Petrache). În altă afacere, Asigurarea Anglo-Română, Drăgoi senior a fost asociat direct cu Azad Khosro –partenerul celor care au intermediat fregatele second-hand „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”, cumpărate de Ministerul Apărării Naţionale de la concernul BAE Systems, la prețuri supra-evaluate (2003). Azad Khosro deținea 12% din firma Asigurarea Anglo-Română, iar Dan Drăgoi controla 5%. În plus, cei doi au fost și administratori. 

Practic, tatăl și-a lansat fiul în afaceri, fiind conectat de mulți ani la afacerile derulate prin intermediul SIF Banat Crișana. 

Bogdan Drăgoi a fost ministru al finanţelor din februarie 2012 şi până în mai 2012, iar anterior secretar de stat în MFP (ianuarie 2009 – februarie 2012), dar şi în perioada septembrie 2006 – noiembrie 2007. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul SIF1, Bogdan Drăgoi şi-a început cariera profesională în ianuarie 2002 ca analist de afaceri la Inquam Limited UK. El a absolvit Universitatea Tufts –  Massachusetts.

Vechea garnitură trasă pe linie moartă

Conducerea SIF Banat Crișana a fost asigurată pentru mai mulți ani de Dragoș Bâlteanu. De altfel, preluarea Arta Culinară a avut loc în perioada conducerii lui.

În urmă cu 10 ani, Najib El Lakis de la SIF Banat-Crișana, Nicolae Mergeani, de la SIF Muntenia au fost reținuți de DIICOT, fiind suspectați de manipularea pieţei de capital şi delapidarea celor două societăţi de investiţii financiare.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional care urmărea obţinerea de sume de bani de la SIF Banat Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora. Ulterior, banii au fost transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de membrii grupului, direct sau prin interpuși, pentru a li se pierde urma.

Totodată, cei cinci sunt suspectați și de faptul că s-au implicat în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, în urma cărora au afectat mecanismele bursiere deoarece au provocat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat – Crişana până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa „deal”, preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile iniţiale.

În 13 septembrie 2013 (vineri) valoarea acțiunilor SIF Banat-Crișana a crescut cu 12% cu câteva secunde înainte de finalul ședinței de tranzacționare. În total, în ședința respectivă au fost realizate 316 operațiuni cu acțiuni SIF Banat-Crișana, cu o valoare totală de 4,6 milioane lei, și reprezentând 0,78% din portofoliu ca volum.

În ședința următoare – 16 septembrie 2013 (luni) – acțiunile SIF Banat-Crișana s-au depreciat cu 5%, iar în urma a două tranzacții au fost transferate 6,72% din acțiuni.

Ca urmare a acestor operațiuni, procurorii suspectează faptul că unul dintre investitorii implicaţi în deal-uri ar fi ridicat cotaţia vineri, întrucât preţul era prea mic.

De altfel, ASF i-a obligat pe  Dragoş Bîlteanu – preşedinte al Consiliului şi director general al SIF Banat-Crişana, omul de afaceri libanez Najib El Lakis şi Romenergo, să vândă 6,72% din titluri, pentru a nu depăşi pragul de deţinere de 5% prevăzut de legislaţia pieţei de capital, acuzându-i că acţionează concertat şi deţin 11,72% din acţiunile SIF Banat-Crişana.

Suspectat este și Ali H. Lakis, fiul lui El Lakis Najib, care a demisionat din funcţia de membru neexecutiv în Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana, iar legătura dintre SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia e  SAI Muntenia (societatea care administrează SIF Muntenia), care e controlată de SIF Banat-Crișana.

Prejudiciul a fost de 13 milioane de euro.

În 2019, Bâlteanu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe termen de încercare de cinci ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţilor Industrialexport şi SIF1, precum şi pentru trei infracţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Unul dintre primele tunuri de după Revoluție

În 1990, SC Arta Culinară deținea peste 160 de spații comerciale, majoritatea dintre ele fiind destinate alimentației publice. La data respectivă, afacerea a fost pusă pe picioare de Consiliul Județean Cluj, însă printr-o serie de hocus-pocus-uri administrația județeană a fost eliminată din schemă. Afacerea a trecut prin ”ciurul” a doi oameni de afaceri, Gheorghe Mircea Pinte și Radu Taica, iar acum societatea comercială este deținută de SIF Imobiliare, un fond de investiții cipriot. 

Înfiinţarea SIF Imobiliare a fost făcută în secret, fapt care a adus o amendă de 10.000 lei pentru informarea cu întârziere a investitorilor. Cele mai valoroase participaţii mutate pe SIF Imobiliare Ltd sunt la firmele Arta Culinară Cluj Napoca (simbol bursier ARCU, 27 milioane lei pe  89,45% din acţiunile firmei) şi Comalim (MALI, 16 milioane lei – 91,17% din acţiunile firmei). Dintre cele 18 firme ale căror acţiuni au fost mutate de SIF Banat-Crişana (SIF1)  către noua societate din Cipru, opt erau listate la Bursa de Valori Bucureşti, pe piaţa Rasdaq: Comalim Arad (MALI), Legume Fructe Oradea (LEOR), Artă Culinară (ARCU), Comat Cluj (CACU), Comcereal Cluj (COCL), Napotex (NTEX), Agmonia (GMNA) şi Uniteh (UNIT). SIF Banat-Crişana (SIF1) a înfiinţat în Cipru firma SIF Imobiliare Ltd, menită să preia participaţiile de 100,4 milioane lei (22,5 milioane euro) deţinute la 18 societăţi cu activităţi în domeniul imobiliar, potrivit unui raport emis cu întârziere de SIF1, ca societate listată pe piaţa principală de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.