ONG-ul clujean Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) anunta ca a inceput campania nationala „Scoala fara plagiat, viitor fara coruptie”. Din comunicatul remis presei rezulta ca asociatia  ca a notificat Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi „sa reconvoace comisiile de analiza a tezelor de doctorat sustinute de cetatenii Victor Ponta si Lucian Eva”.  Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) este cea care a dezvoltat platforma Indexul Operelor Plagiate din Romania.

Potrivit reprezentantiilor GRAUR  aceasta campanie are ca scop determinarea factorilor responsabili din mediul universitar sa intervina in cazurile in care s-au identificat si semnalat teze de doctorat plagiate.

„Pe data de 8 decembrie 2014 am notificat Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi sa reconvoace comisiile de analiza a tezelor de doctorat sustinute de cetatenii Victor Ponta si Lucian Eva pentru a se pronunta asupra modului in care isi mentin punctul de vedere cu privire la acordarea titlurilor stiintifice in conditiile in care pe pagina Indexului Operelor Plagiate in Romania www.plagiate.ro exista dovezi ca tezele mentionate sunt lucrari plagiate”, anunta GRAUR.

Asociatia aminteste ca este vorba despre tezele de doctorat „‘Curtea Penala Internationala’ realizata sub conducerea Prof.univ. Adrian Nastase si sustinuta de cetateanul Victor Ponta in 2003 in cadrul Universitatii din Bucuresti pentru care sunt publicate plagiatele sub numerele 47/04, 54/04. 55/04, 56/04, respectiv ‘Tratamentul chirurgical in leziunile degenerative ale coloanei cervicale – Hernia de disc cervicala’ realizata sub conducerea Prof.Univ.Dr. IANOVICI Nicolai si sustinuta de cetateanul Lucian Eva in 2010 in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iasi pentru care sunt publicate plagiatele sub numerele 61/06, 99/06, 101/06, 106/06”.

Reamintim ca, in august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva lui Victor Ponta pentru plagiat.  Avocatul Florin Plopeanu a declarat atunci pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea „Raspunderea in dreptul international umanitar”, publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea „include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta”, plus alte cateva capitole, a precizat avocatul.

Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.