Un profesor în vârstă de 66 de ani de la Colegiul pedagogic Ștefan Velovan din Craiova i-a condiționat nota de favoruri sexuale unei eleve de clasa a XII-a.  Bărbatul a profitat de faptul că fata, care muncea ca să se întrețină, acumulase absențe la școală. Inculpat și judecat sub control judiciar, profesorul a cerut instanței ca pe timpul judecatei să poată profesa. 

Profesorul i-a vorbit elevei fără ocolișuri, avertizând-o că este în interesul ei și sugerându-i că, altfel, ar putea avea probleme cu promovarea și, implicit, intrarea în bacalaureat. Povestea începe de la situația fetei, care provenea dintr-o familie fără posibilități materiale și muncea ca să poată continua școala. 

A sunat-o, ea nu a răspuns

În paralel cu școala, de aproape un an, Ana* lucra la o cofetărie din oraș pentru a se întreține la școală. În ultima perioadă acumulase mai multe absențe, însă i-a explicat situația dirigintelui clasei, iar acesta i le motiva pentru a nu pierde bursa. 

În ultima săptămână de școală, pe 23 mai 2022, după-amiaza, dirigintele a sunat-o pe Ana. Fata era de serviciu la cofetărie și era ocupată. Nu i-a răspuns. Dirigintele, spune ea, „avea obiceiul de a vorbi timp îndelungat la telefon, de regulă cu privire la aspecte lipsite de importanţă” . 

Ana a rugat o colegă să îl sune înapoi pentru a afla ce dorește. Astfel, profesorul în vârstă de 66 de ani i-a transmis să îl contacteze personal, pentru că vrea să discute cu ea în legătură cu notele de la istorie. La ultimul test, eleva nu luase o notă prea bună, însă știa că nu este în stare de corijență.

Când a aflat că sunt probleme cu notele, Ana l-a sunat imediat. De la celălalt capăt al telefonului, dascălul a anunțat-o că are multe absențe și medii neîncheiate, că la istorie, materia predată de el, are note mici și riscă să nu se poată înscrie la examenul de bacalaureat. 

L-a înregistrat

Auzind acest lucru, eleva i-a spus dirigintelui său că se va prezenta a doua zi pentru a da un nou test sau pentru a face un referat, așa cum obișnuiau elevii să procedeze când doreau să-și mărească notele.

Dirigintele i-a spus că este de acord, însă i-a transmis fetei că trebuie să susțină un alt fel de test, respectiv „unul în pat”. Neînțelegând ce vrea să spună exact, eleva i-a cerut profesorului să repete, ocazie cu care acesta i-a spus că trebuie să susțină testul cu „picioarele desfăcute”.

Conștientizând că dirigintele îi pretindea servicii sexuale, eleva a luat telefonul colegei de la muncă, a înregistrat audio-video convorbirea și a mers direct la Poliție. 

„Cu ocazia redării înregistrării convorbirii telefonice, s-a stabilit faptul că inculpatul îi solicita persoanei vătămate ca, în dimineața zilei de 24 mai 2022, orele 8.00, să se deplaseze în cartierul Craiovița Nouă, la adresa sa de domiciliu, pentru a susține o lucrare specială, explicându-i acesteia în același timp că lucrarea trebuie să fie în pat și întrebând-o dacă cunoaște ce face un bărbat cu o femeie în pat”, au consemnat investigatorii. 

„Persoana vătămată i-a comunicat inculpatului că nu este de acord cu propunerea sa, moment în care acesta i-a cerut să se mai gândească, spunându-i că este în avantajul său”, se arată în hotărârea prin care s-a decis ulterior menținerea unui control judiciar.

I-a dat o variantă: sex oral

Dirigintele a sunat-o în repetate rânduri pe elevă pentru a-i cere favoruri sexuale În aceeași zi, 23 mai, în jurul orelor 18.00, în timp ce se afla în sediul poliției, dirigintele a sunat-o din nou pe Ana și a întrebat-o dacă s-a mai gândit la propunerea sa. I-a dat și un ultimatum, spunându-i că așteaptă un răspuns din partea ei în cursul zilei respective. 

Văzând că eleva nu acceptă, i-a transmis acesteia că mai are o variantă: pot întreține doar acte sexuale orale, nefiind necesar ca aceasta să se dezbrace. I-a reamintit că doar așa se poate înscrie la bacalaureat, conform probelor depuse la dosar. În cursul aceleiaşi seri, după ora 23.00, văzând că are încă două apeluri pierdute de la diriginte, eleva l-a sunat. Profesorul i-a cerut din nou să întrețină relații sexuale cu el, deși eleva i-a spus că există posibilități legale de a promova la istorie și a se înscrie la examenul de bacalaureat.

Câteva zile mai târziu, pe 30 mai, profesorul a fost reținut pentru 24 de ore. În fața probelor, cadrul didactic „a recunoscut și a regretat comiterea faptelor de care este acuzat, atitudine procesuală pe care a menținut-o și în fața judecătorului de drepturi și libertăți”, conform documentului citat.

Vrea să rămână la catedră Pe 31 mai, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova l-au plasat sub control judiciar, impunându-i o serie de obligații: să nu ia legătura cu victima, respectiv martorii din dosar, să nu părăsească țara și să nu mai desfășoare activitatea de profesor. 

Pus sub acuzare pentru folosirea funcției în scop sexual, cadrul didactic a contestat decizia în instanță, solicitând, la începutul lunii iunie, revocarea controlului judiciar. Prin intermediul avocatului său, a invocat în fața judecătorilor că nu se justifică luarea acestei măsuri, având în vedere că avea „o carieră profesională exemplară”, fără abateri disciplinare. 

„Punerea sub control judiciar ar afecta imaginea și prestigiul unității școlare”, s-a mai plâns dascălul. 

„Nu este nevoie să i se ia dreptul la muncă inculpatului, având în vedere că persoana vătămată nu va mai fi elevă şi nu mai are de-a face cu unitatea şcolară unde inculpatul este profesor. A-i lua posibilitatea de a munci este disproporţionată raportat la scopul legii prin luarea acestei măsuri”, a subliniat avocatul profesorului în fața magistraților Judecătoriei Craiova.

Instanța a menținut însă măsura ca inculpatul să nu poată lucra la o școală, arătând că „o asemenea restricţie este necesară pentru a-l extrage din mediul în care şi-a folosit funcţia şi autoritatea în vederea obţinerii unor favoruri sexuale”.

Trimis în judecată

Pe 8 iulie, profesorul a fost trimis în judecată. Măsura controlului judiciar a fost menținută de instanța de fond. Cadrul didactic a contestat-o din nou, însă măsura a fost menținută și de Tribunalul Dolj. Deși a recunoscut faptele, profesorul susține că va demonstra că a fost provocat. Procesul va începe în toamnă la Judecătoria Craiova.  

„Inculpatul a recunoscut faptele, însă nu înseamnă că a recunoscut săvârşirea unei infracţiuni”, a subliniat avocatul acestuia în sala de judecată. Libertatea va urmări derularea acestui proces. 

*Numele victimei a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea

Sursa: libertatea.ro

Citește și: Din Primăria Cluj Napoca s-au evaporat 40 de hectare de teren dosite prin sertarele administrației Boc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here