Desemnarea domnului Dacian Cioloș pentru a întocmi bugetul pentru anul 2016 și pentru a organiza 3 alegeri (locale, europene și legislative) reprezintă o sarcină deloc ușoară. Pentru unii desemnarea nu a fost o surpriză, pentru că cei de la Evenimentul zilei și de la Realitatea tv, precum și cei de la Bruxelles au formulat demult această prognoză, care totuși mie mi-au provocat anumite emoții, pentru că este al doilea prim-ministru al României din județul Sălaj, de unde mă trag. Acest lucru s-a întâmplat la 87 de ani de când, tot la 14 noiembrie, Iuliu Maniu a fost numit prim-ministru. În ceea ce-l privește pe domnul Cioloș, în toate funcțiile pe care le-a avut – în calitate de comisar la Comisia Europeană, apoi consilier, precum și în funcțiile deținute în țară – a avut rezultate foarte bune. În general nimeni nu a formulat acuze că ar fi fost incorect. Aceasta este o veste bună, acum când se cere mai mult ca oricând cinste și corectitudine.

Dacian Cioloș care s-a născut la Zalău, a copilărit în comuna Pericei, unde locuiau bunicul și tatăl, o localitate preponderent maghiară din care face parte și Bădăcinul al cărui reprezentant de frunte a fost și va rămâne  Iuliu Maniu. Locuitorii din Pericei sunt cei mai buni cultivatori de ceapă din România, iar leguma are un monument în curtea școlii, singurul de acest fel din țară. De altfel, această legumă este celebră prin calitățile ei și la Bruxelles. Desigur,  sunt amănunte mai mult pitorești, dar demonstrează că domnul Cioloș a fost și a rămas un pasionat al agriculturii.

Când a terminat primele clase primare, dascălii lui și părinții l-au îndrumat spre liceul teoretic din Șimleu Silvaniei, unde se consideră că liceul teoretic era o școală mai de elită. Cioloș a preferat să urmeze Liceul Agricol,  fiindcă îl pasiona agricultura. Copil fiind, se ascundea în căruța bunicului ca să participe la plantarea de ceapă. După absolvirea școlii agricole, a urmat Universitatea de Științe Agricole din Cluj, a făcut masterat în Franța, unde a obținut și doctoratul, căsătorindu-se cu o franțuzoaică de aceeași profesie cu el. Așa că nu numai cariera profesională a lui Cioloș este interesantă și semnificativă, dar și drumul său personal.

Cioloș are toate șansele ca Guvernul să treacă în Parlament, deoarece PNL, UNPR, UDMR și minoritățile naționale îl vor vota cu siguranță.

S-ar putea să se împotrivească PSD-ul, dar nu este exclus ca Liviu Dragnea și partidul lui să voteze pentru el sau să se abțină. Sigur că vor vota împotriva lui Cioloș, ALDE și domnul Tăriceanu.

Pe Cioloș nu îl așteaptă o viață ușoară în anul de guvernare, dar dacă va fi la fel de dârz, ca Iuliu Maniu, va rămâne ca o pagină pozitivă în istoria națională, chiar dacă nu aparține de niciun partid.

Mi se pare semnificativ că nici eternul nemulțumit al politicii românești, adică Traian Băsescu nu s-a declarat împotriva lui. Faptul că Dacian Cioloș a fost consilier prezidențial nu ar fi fost un motiv suficient ca Băsescu să nu facă obiecțiuni. Pare suficient să vedem cât de vehement anti american a devenit Băsescu și cât de acut o antipatizează pe Angela Merkel în problema refugiaților. A uitat cu desăvârșire vara anului 2012, când numai aliații occidentali l-au salvat de a deveni primul președinte al României alungat din funcția de la Cotroceni. Nu fac acum aprecieri globale ale bilanțului celor doua mandate băsesciene, în care s-au făcut și lucruri bune, dar nu se poate nega că fiind o fire conflictuală, ar fi putut să evite o atmosferă internă încordată în permanență. După cum remarca domnul Ion M. Ioniță, senior editor la Adevărul: „Propaganda rusă este probabil uimită de virulența atacului lui Traian Băsescu la adresa foștilor săi salvatori, atac poate prea strident chiar și după propriile lor standarde.” Se pare, conchide ziaristul, că marii sprijinitori ai lui Băsescu sunt foștii peremiști. Este ciudată soarta lui Băsescu după 2014 și nu cred că Mișcarea Populară va fi foarte avantajată de prezența lui în rândurile acesteia.

Adrian Man


Ne copleșesc știrile triste despre decesele victimelor incendiului de la clubul Colectiv, 52 până la închiderea ediției. Și pozițiile cultelor s-au mai atenuat în această privință.


În noianul de știri triste vă aduc și o veste bună, care onorează viața publică. La Bădăcin au început lucrările la reabilitarea Casei Iuliu Maniu. Și cititorii Gazetei de Cluj pot să-și aducă contribuția, donând bani în următoarele conturi:

Lei: RO22RZBR0000060002085400

Euro: RO18RZBR0000060002899205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj

Cu foarte mult respect îi sugerez și domnului premier Dacian Cioloș să se antreneze în această acțiune și să propună fonduri în bugetul de stat pentru anul 2016 pentru această lucrare care nu suportă amânare.


La 11 noiembrie 2014 s-au împlinit 20 de ani de la încetarea din viață a lui Corneliu Coposu, un alt sălăjean de elită. Sincere omagii memoriei dispărutului care a fost cel mai important bărbat de stat al epocii post-decembriste. Gândurile mele se potențează și prin faptul că eu și familia mea am avut onoarea de a-l cunoaște personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.