După ce a bătut pasul pe loc timp de 10 luni, dosarul de corupție al Sorinei Pintea, fostul ministru al Sănătății, poate fi trimis în judecată, arată decizia ÎCCJ.

Sorina Pintea a fost trimisă în judecată de către DNA pentru că, în calitate de manager al Spitalului Județean din Baia Mare, ar fi primit 10.000 de euro și 120.000 lei mită, ca procent dintr-un contract de achiziții publice.

Rechizitoriul a stat aproape un an în camera preliminară, fiind plimbat de la București la Maramureș. Asta în condițiile în care Codul de procedură penală prevede clar că un dosar trebuie soluționat în camera preliminară în maximum 60 de zile. 

Această instanță intermediară a fost introdusă în 2014 și scopul său inițial era de a verifica rapid legalitatea probelor depuse la dosar, legalitatea trimiterilor în judecată, inclusiv în ceea ce privește instanța competentă, și a clasării dosarelor. Legiuitorul spera ca, prin această verificare, procesul pe fond ssă se desfășoare mai repede, fără a fi tergiversat din cauza unor vicii de procedură. 

Dar, între timp, camera preliminară a fost locul unde sunt tergiversate dosarele importante: dosarul Mineriadei și cel al Revoluției au stat câte 2 ani în această instanță intermediară, iar dosarul de corupție a lui Adrian Sârbu a fost tergiversat 2 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here