Unde se duc parlamentarii clujeni cand se duc?

Parlamentarii clujeni par sa fie tot mai puţini de la un an la altul. PNL, PSD şi UDMR Cluj au ramas cu un singur reprezentant in legislativul central in urma scrutinului local, a unei condamnari, a traseismului politic, respectiv a unui deces. Iar din parlamentarii ramaşi, nu toţi vor fi incluşi pe listele electorale pe poziţii eligibile la toamna. Gazeta de Cluj i-a intrebat pe parlamentari care dintre ei mai vrea sa candideze şi cand vor face partidele nominalizarile oficiale.

Deputatul Mircia Giurgiu a declarat pentru Gazeta de Cluj ca pentru alegerile din toamna are trei variante: fie candideaza independent sau din partea unui partid, fie se retrage. „Independent nu doresc sa mai candidez, deci probabil o sa ma retrag”, a declarat Giurgiu. Intrebat daca nu ar fi dispus sa se alature unui partid, deputatul a afirmat ca nu ştie inca, şi ca deocamdata nu a avut discuţii in acest sens, iar nici un partid nu a incercat sa ii ofere o candidatura eligibila pentru a intra in cursa electorala. De asemenea, l-am intrebat pe Giurgiu care dintre colegii sai, politicieni clujeni, vor candida la toamna. Mircea Giurgiu este de parere ca „toţi cei care sunt in prezent in funcţie vor candida din nou”.
Mircia Giurgiu poate fi considerat de departe cel mai activ dintre deputaţii clujeni, in termeni de proiecte de lege depuse in Parlament, precum şi relaţia cu societatea civila. Proiectele de lege pe care le-a iniţiat sau susţinut in acest mandat se ridica la cifra impresionanta de aproape 400. A candidat la Primaria Cluj, obţinand insa doar sub doua procente, insuficient pentru un scaun in Consiliul Local al municipiului. Giurgiu şi-a inceput cariera politica in cadrul Partidului Romania Mare, cu care a intrat in Parlament in 2004. Şi in perioada 2004-2008 a fost unul dintre cei mai prolifici deputaţi, cu 242 de luari de cuvant şi 206 proiecte legislative. Mircia Giurgiu a fost ales in colegiul uninominal 1 Cluj-Napoca, ce cuprinde o parte din cartierul Manaştur plus cartierul Grigorescu. Dupa 2008, de cand este deputat PDL, Mircia Giurgiu a devenit membru al comisiei pentru agricultura a Camerei şi al comisiei de ancheta pentru irigaţii.

Alta agenda politica

Daniel Buda, de la PDL, a declarat ca nu a luat inca o decizie in ceea ce priveşte o posibila candidatura, dat fiind ca „sunt alte probleme pe agenda politica a partidului in prezent.” Intrebat care din colegii sai doresc sa candideze pentru un scaun de parlamentar, Buda a aratat ca sunt foarte multe persoane interesate sa fie nominalizate pe listele de deputaţi şi senatori, dar aceştia vor fi decizi in urma unei evaluari la nivelul partidului. „E o chestiune pe care nu am tranşat-o, din cauza situaţiei politice actuale. Urma ca pana la 15 iulie sa stabilim candidaţii, dar agenda este cea pe care o vedem şi vrem mai intai sa ne ocupam de problemele acestea. Insa un scurt timp dupa ce vom depaşi acest moment, urmeaza sa vedem şi cine vor fi candidaţii pentru Parlament”, a declarat Buda.
Deputatul Daniel Buda, ales in colegiul 2 (Zorilor şi cealalta parte din Manaştur), se menţine in topul celor mai vizibili deputaţi clujeni, fiind preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor Buda are şi o activitate profesionala şi academica bogata. Acesta este preşedintele organizaţiei judeţene Cluj a PDL, partid din care face parte de cand a intrat in politica. Dintre cele 75 de propuneri legislative ale lui Daniel Buda menţionam reforma din domeniul sanataţii, asigurarea calitaţii educaţiei, protecţia consumatorului sau angajarea in mediul privat a persoanelor pensionate anticipat.
Colegul sau, deputatul Petru Calian, a declarat pentru Gazeta de Cluj, ca nici el nu a luat inca o decizie in ceea ce priveşte candidatura pentru un nou mandat in Parlamentul Romaniei. Acesta a explicat ca despre nominalizari pentru listele electorale se vorbeşte tot timpul in cadrul partidului, dar inca nu au avut loc nici un fel de discuţii concrete, iar in ceea ce priveşte colegii care ar putea candida, aceştia nu şi-au exprimat inca intenţia concreta in acest sens.
Calian este membru in Comisia pentru finanţe şi banci a Camerei Deputaţilor, unde a fost ales in doua mandate, prima data cu PRM, de unde s-a mutat la PC, iar a doua oara cu PDL. Petru Calian a fost ales in colegiul uninominal 3, ce cuprinde o secţiune din Maraşti şi Cartierul Gheorgheni, are 133 de propuneri legislative şi 415 interpelari. Absolvent al Facultaţii de Drept a Universitaţii “Dimitrie Cantemir”, Petru Calian este din 1995 patronul firmei producatoare de mobila Modena.
Al patrulea deputat PDL de Cluj este Adrian Gurzau, ales in colegiul uninominal 4, care acopera o parte din Maraşti. In cifre, Gurzau este unul dintre deputaţii cu mai puţina iniţiativa, avand 36 de luari de cuvant şi 54 de propuneri legislative. Acesta a fost ales in 2000 pentru un mandat in Camera Deputaţilor, candidand din partea PD şi in 2008 din partea PDL. Gurzau nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima intenţia de a mai candida sau nu pentru Parlament.

Şi a mai ramas unul

PNL a fost cat pe ce sa ramana fara parlamentari clujeni dupa alegerile locale, dat fiind ca doi dintre ei au candidat pentru funcţii in administraţie, iar al treilea a fost condamnat la inchisoare. Este vorba de Virgil Pop, arestat in 2008 pentru trafic de influenţa şi condamnat anul acesta la cinci ani de inchisoare. Potrivit instanţei de fond, care a decis condamnarea politicianului, hotarare menţinuta de completul de cinci judecatori al ICCJ, deputatul Virgil Pop nu a avut demnitatea sa recunoasca faptele de corupţie de care a fost acuzat, in schimb a incercat sa ascunda adevarul prin influenţarea complicelui sa minta procurorii, o pedeapsa cu executare fiind singura capabila sa-l „reeduce” pe demnitar, titreaza Mediafax.
Horea Uioreanu, este alesul locuitorilor din colegiul 5 (Gherla şi satele din imprejurimi) din partea PNL, a parasit scaunul de parlamentar pentru cel de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. La alegerile din 10 iunie, Uioreanu l-a intrecut pe Alin Tişe in cursa pentru aceasta funcţie cu o diferenţa de 700 de voturi. De altfel, cele doua instituţii au ocazia de a face o rocada anul acesta, Alin Tişe fiind, potrivit unor surse, unul din favoriţii cursei pentru Parlament din Cluj. Acesta va candida pentru un scaun de senator, in colegiul reprezentat in prezent de Mihail Hardau.
Ultimul parlamentar liberal de Cluj, Marius Nicoara, a declarat ca are de gand sa candideze pentru un nou mandat in Senatul Romaniei. Acesta a adaugat ca nu ştie care din colegii sai vor mai fi pe liste, iar acest lucru nu s-a discutat in mod oficial in cadrul partidului, dar ar trebui sa fie in curand, peste vara, iar acest lucru se va stabili in Biroul Permanent Central.
Vasile Soporan, de la UNPR, a declarat ca la toamna nu doreşte sa mai candideze pentru un scaun de parlamentar. Acesta a spus ca nu ştie cine vor fi cei nominalizaţi de partid şi ca nu ştie nici daca vreun coleg şi-a exprimat intenţia clara de a candida. Soporan, fost membru “die hard” al PSD, a trecut in noiembrie 2009 in randul independenţilor, fiind unul dintre fondatorii celui mai tanar partid din Parlament, Uniunea Naţionala pentru Progresul Romaniei. Vasile Soporan a fost deputat şi in mandatul 2004-2008 din partea PSD, in care a iniţiat 40 de propuneri legislative, la fel ca in acest mandar. Vasile Soporan are doctoratul in ştiinţa şi ingineria materialelor de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, unde a şi predat inainte de a ocupa intre 2000 şi 2004 scaunul de prefect al judeţului Cluj.

„Cand i-o veni sorocul”

In ceea ce priveşte PSD-ul, şi el a ramas cu un singur parlamentar, in persoana lui Cornel Itu. Parlamentar ales in circumscripţia electorala din zona Dej, pe listele alianţei PSD-PC de la ultimul scrutin legislativ, Itu ocupa de caţiva ani funcţia de preşedinte al PSD Dej. Membru PSD din 1996, Itu a ocupat din partea acestui partid scaunul de consilier local intre 2000-2004 şi cel de consilier judeţean pana in 2008, cand a fost votat deputat.
UDMR este al treilea partid din Cluj care a ramas cu un „ultim mohican” in Parlamentul Romaniei. Deputatul Palfi Zoltan, ales in colegiul uninominal 9, care cuprinde comunele de munte, a trecut in nefiinţa in luna august a anului trecut. S-a speculat indelung in legatura cu nominalizarile pentru alegerile parţiale care trebuiau organizate in acest colegiu, dar locul lasat liber de Palfi nu a mai fost ocupat in acest mandat. Mate Andras Levente a ramas sa reprezinte maghiarii din Cluj in Parlament, chiar daca şi el a candidat la alegerile locale, pentru funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Nici mate nu a putut fi contactat pentru a discuta candidaturile UDMR din Cluj.
Eckstein Kovacs-Peter a declarat ca este mult prea prematur pentru a anunţa o candidatura. „Daca ma vrea poporul sau daca eu o sa candidez e prea devreme sa ma pronunţ”,a spus Eckstein. Intrebat de un termen pentru anunţarea nominalizarilor, acesta a precizat „cand i-o veni sorocul e termenul oficial”. In ceea ce-l priveşte pe Mate, Eckstein arata ca i se pare firesc ca acesta sa mai candideze, dat fiind ca e parlamentar, „e decizia domniei sale, dar mie mi se pare lucrul cel mai firesc”.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.