Bunul public ia apararea bunului privat
UNIVERS T apara Iulius Mall

Un centru comercial din Cluj-Napoca plateste chirie pentru spatiul care face parte din patrimoniul public in valoare de trei euro pentru fiecare metru patrat. Mai mult decat atat, institutia publica care detine spatiul, respectiv hotelul Univers T din subordinea  Consiliului Judetean Cluj, pare sa apere acea firma. Mai mult, prioritatile unei afaceri private par a fi mai mare decat interesul public care ar trebui in mod normal sa troneze in acest caz.

Spatiile publice au fost impartite in mandatul liderului Consiliului Judetean Cluj Marius Nicoara cu o secretomanie care nu poate fi clarificata nici pana in ziua de astazi. Astfel, spatiul care a fost acordat Iulius Mall pentru constructia mall-ului din Gheorgheni este unul care beneficiaza mai mult partea privata decat cea publica. Inceputurile parteneriatelor public-private la Cluj-Napoca a fost prin acest gen de colaborari stricat la inceputurile sale.

Nicoara a girat contractul

La Cluj-Napoca afacerea a fost „parafata” de catre fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara(PNL). Secretizarea contractului ar putea aduce mari pagube Consiliului Judetean pe viitor daca contractul nu este renegociat curand. Actualul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a declarat in trecut ca este interesat de renegocierea contractului.

CJ refuza 250.000 de euro

Afacerile Iulius Mall Cluj sunt destul de profitabile conform informatiilor pe care le furnizeaza oficialii companiei. Zeci de milioane de vizitatori anuali care fac shopping pe cei 147.000 metri patrati ai mall-ului. Suprafata inchiriabila a centrului comercial este de 51.731, iar pretul mediu de inchiriere este, conform unor surse apropriate Iulius Mall, de minim 40 euro/mp. Dupa un scurt calcul am putea constata ca veniturile lunare ale Iulius Mall Cluj se ridica la aproximativ 2 milioane de euro, iar chiriasii isi platesc singuri utilitatile. Astfel, desi Consiliul Judetean s-ar putea imbogati cu minim 250.000 de euro pe luna, oficialii autoritatilor locale se multumesc cu doar 45.000 de euro. Problema cea mai mare este ca Iulius Mall are datorii de 6,2 milioane de lei in 2010, conform ultimelor declaratii oficiale la Ministerul Finantelor. Aceste datorii ar putea fi invocate in cazul in care societatea ar dori renegocierea contractului, fapt pentru care si-ar putea cere o chirie lunara chiar mai mica.

Raspunsul protector

„In urma emailului dvs. din data de 04.01.2012 prin care, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, solicitati „furnizarea”(unei copii) a Contractului de asociere nr. 103/2006 intre SC Univers T SA si SC Iulius Group SRL, va comunicam urmatoarele:
Dupa cum va instiintam prin adresa 49/06.01.2012, in virtutea clauzei de confidentialitate inserata in contractul mentionat si a prevederilor art. 12 lit c din Legea 544/2001, am solicitat pozitiei asociatilor nostri, SC Iulius Mall Cluj SRL.
Avand in vedere pozitia exprimata de acestia, respectiv solicitarea acestora imperativa de a garanta protectia “informatiilor privind activitatile comerciale sau financiare”, apreciind ca publicitatea contractului ar aduce atingerea principiului concurentei loiale, ne vedem nevoiti sa refuzam “furnizarea” unei copii integrale a Contractului de asociere nr. 103/2006.
In sustinerea refuzului exprimat, asociatii nostri au invocat neincadrarea acestui tip de contract in categoria contractelor de achizitii publice sau a celor de privatizare, obligatorii a fi facute public conform art. 11 si art 5 alin 5 ale Legii 544/2001. Totodata, au fost invocate dispozitiile art. 12 lit. c. din Legea 544/2001, apreciindu-se ca o astfel de divulgare reprezinta “o ingerinta nejustificata in activitatea concurentiala a societatii”, ar aduce la cunostinta concurentilor pe piata de profil “a unor elemente ce tin de know-how-ul organizarii unei activitati comerciale de anvergura celei aflate in derulate, a elaborarii planului de afaceri aferent, precum si a celorlalte cunostinte si solutii detinute de catre societatea noastra. “
Nu in ultimul rand s-a subliniat necesitatea protectiei informatiilor confidentiale cu prevederile art 10 bis al Conventiei de la Paris pentru protectia proprietatii industriale, conventie ratificata de Romania.
Avand in vedere pozitia reprezentantilor Iulius Mall Cluj, partener ce asigura o parte semnificativa a veniturilor periodice ale societatii noastre, faptul ca principalele clauze ale contractului(obiectul si pretul acestuia) v-au fost deja aduse la cunostinta, realizarea acestora fiind de altfel vizibila pentru orice persoana(ansamblul comercial a fost edificat, iar sumele virate societatii noastre se regasesc in bilanturile subscrisei, care sunt de asemenea publice), dar mai ales in temeiul legislatiei precizate, aplicabila in speta, ne vedem nevoiti sa va refuzam accesul la integralitatea contractului solicitat.
Cu toate acestea, in masura in care va intereseaza informatii punctuale care privesc exclusiv care rezulta din activitatile societatii noastre, vom avea placerea sa vi le comunicam, in lumina dispozitiilor Legii 544/2001.”, se arata in raspunsul oficial al UNIVERS T.

Povestea PALAS de la Iasi, girata de familia Hrudei

Iulius Mall are contracte dubioase peste tot in tara. Iulius Group au probleme mult mai mari la Iasi, unde proiectul Palas a fost anulat de instanta. Unul dintre procese se judeca la Cluj-Napoca. Partea interesanta incepe de aici deoarece judecatorul care-l judeca pe Iulian Dascalu este Maria Hrudei, sotia sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Mircea Hrudei. Acesta a trimis in judecata dosarul Gazeta de Cluj, unde Iulian Dascalu a fost parte vatamata si dosarul Arpad Paszkany, unde acesta a fost din nou parte vatamata, trebuind ca judecatorii sa ii confere „un mandat de aducere” pentru a-si arata „ranile”.

Totul a inceput in Craciunul anului 2004 cand primarul din Iasi, Gheorghe Nechita(PSD), i-a acordat cu dedicatie si fara licitatie un spatiu de 11 hectare lui Iulius Group pentru un proiect de 1.200 de apartamente. Pana la urma Dascalu si-a permis sa ia un spatiu de trei ori mai mare, de 320.00 de metri patrati, iar apartamentele sunt numai 100. Curtea de Apel Oradea a anulat dupa cinci ani de judecata hotararea 576 a Consiliului Local Iasi prin care Dascalu primea cele 11 hectare fara licitatie. Meritul este al omului de afaceri Danut Prisecariu, proprietarul societatii SC Alimentara SA, care a contestat inca din 2006 atat hotararea de consiliul local, dar si hotararile 3 si 4 din 2005 prin care s-a decis asocierea dintre Consiliul Local Iasi si SC Iulius Group. Judecatorii de la Oradea au respins si cererea de interventie in interesul Consiliului Local Iasi a paratului SC Iulius Group.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.