Universităţile din Cluj-Napoca au venituri anuale de aproximativ 848 de milioane de lei. Cele mai mari venituri le are Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), care conduce detaşat topul cu venituri de 339 de milioane de lei în 2014. A doua poziţie este ocupată de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, cu venituri de 205 milioane de lei, însă aceasta a cheltuit doar jumătate din sumă, respectiv 109 milioane de lei. Totuşi, cei de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca(UTCN) au cifrele venituri de 206 de milioane, însă doar 180,8 sunt veniturile centrului din Cluj-Napoca.
Rectorii universităţilor de stat erau obligaţi ca până la 1 aprilie 2015 să depună un raport anual privind starea din anul precedent a instituţiei pe care o conduc, conform Legii Educaţiei Naţionale. Cu toate că UBB, UMF şi UTCN şi-au depus respectivul raport, USAMV nu are pe site un raport din acest an, iar Universitatea de Artă şi Design (UAD) şi Academia de Muzică Gheorghe Dima (AMGD) nu au rapoarte nici din anii anteriori pe site-ul universităţilor.
82% din bugetul Primăriei Cluj-Napoca, 104% din bugetul CJ Cluj
Mediul universitar îşi dovedeşte puterea prin intermediul cifrelor financiare pe care le prezintă. Un rulaj de 848 de milioane de lei în economie clujeană înseamnă enorm de mult, reprezentând 82% din bugetul Primăriei Cluj-Napoca, care este de 1,02 miliarde de lei în cadrul acestui an. Veniturile universităţilor clujene depăşesc bugetul pe 2015 al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, care şi-a planificat o execuţie de 808 milioane de lei.
Gazeta de Cluj le-a solicitat universităţilor care nu şi-au prezentat raportul conform legii să îl facă public. Mai mult, le-am solicitat în conformitate cu Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public care este motivul pentru care nu au prezentat până pe 1 aprilie 2015 acest raport, cum de altfel se stipulează în lege.
”Rectorul universităţii are obligaţia să prezinte anual, cel târziu până în prima zi lucrătoare a lunii aprilie a fiecărui an, un raport privind starea universităţii. Raportul este făcut public pe site-ul universităţii”, se arată în Legea Educaţiei Naţionale numărul 1/2011 la articolul 130(2).
Vlaicu de la UTCN se plânge de probleme
”O problemă importantă pe care am continuat-o în 2014 a fost aceea a infrastructurii şi investiţiilor la nivelul filialelor UTCN din Alba Iulia, Bistriţa, Satu Mare şi Zalău, al gestionării efortului financiar al facultăţilor şi al universităţii cât şi al legăturii cu mediul economic din zonă. Planul de măsuri elaborat în anul precedent a început să fie implementat, urmând să continuăm acest lucru şi în anii următori. În anul 2014 am căutat, în continuare, soluţii pentru rezolvarea multiplelor probleme legate de funcţionarea facultăţilor de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare (situaţie financiară dificilă, cifre de şcolarizare foarte mici, multe specializări diferite la acelaşi domeniu, clasificare necorespunzătoare a domeniilor, cifre ARACIS insuficiente la majoritatea specializărilor etc.) S-au continuat discuţiile cu membrii comunităţii academice de la CUNBM pentru găsirea unor soluţii de remediere a problemelor, prin restructurarea specializărilor, a departamentelor şi facultăţilor, iar primele măsuri au fost implementate începând din anul 2014 – 2015”, arată Aurel Vlaicu în cadrul documentului postat pe site-ul Universităţii Tehnice. Citeşte raportul integral pe www.gazetadecluj.ro.
Vasile Jucan îşi ascunde raportul public
Vasile Jucan, rectorul de la Academia de Muzică Gheorghe Dima, nu înţelege cuvântul PUBLIC stipulat foarte clar în legea Educaţiei Naţionale. Deci el şi-a prezentat raportul pe site-ul universităţii pe care o conduce, însă documentul respectiv este parolat. Rămâne de văzut dacă ni se va prezenta o copie după acest raport de către el şi colegii săi, precum se prevede extrem de clar în legea educaţiei naţionale.
Pamfil şi-a prezentat raportul, dar nu pe site
Doru Pamfil, rectorul USAMV Cluj, este o altă persoană care nu respectă Legea Educaţiei Naţionale. Cu toate că în actul normativ se stipulează foarte clar că raportul trebuie să fie pe site-ul universităţii până la 1 aprilie 2015, el ne-a comunicat că îl va urca de îndată ce va fi disponibil pe site-ul Senatului.
”Răspunsul la solicitarea dumneavoastră, înregistrată cu nr. 4464/15.04.2015, referitor la raportul rectorului pe anul 2014 este că acesta a fost susţinut public, în data de 19.03.2015 şi a fost trimis la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. După avizarea acestuia, raportul va fi făcut public şi afişat pe site-ul USAMV Cluj-Napoca”, arată purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj.
Cei de la UAD ne-au spus că ne vor răspunde în maxim 30 de zile, cu toate că ei trebuiau să depună proiectul pe 1 aprilie pe site. Astfel, nici Radu Solovăstru, rectorul Universităţii de Artă şi Design, nu s-a conformat Legii Educaţiei.
86,8% din absolvenţii UBB nu au probleme cu locul de muncă
Doar 10,5% din totalul absolvenţilor UBB nu şi-au găsit un loc de muncă în primele 12 luni de la absolvirea instituţiei. 2,7% dintre cei chestionaţi nu au dorit să răspundă. 60,2% dintre absolvenţi şi-au găsit un loc de muncă, potrivit datelor furnizate în raportul rectorului Ioan Aurel Pop. Cel mai mare procentaj al studenţilor care s-au angajat este din rândul celor care au terminat Facultatea de Matematică şi Informatică, respectiv 81,8%, iar cei mai puţini din rândul facultăţii de Biologie şi Geologie.
Ioan Aurel Pop sporeşte vizibilitatea cu un site de doctori
Ciudat este că rectorul Ioan Aurel Pop şi-a trecut pe primul loc la secţiunea ”creşterea vizibilităţii şi îmbunătăţirea relaţiilor publice” dezvoltarea platformei de studii doctorale, având în vedere că numărul doctoranzilor este cel mai mic din cadrul UBB. Doar 5% dintre studenţii UBB sunt la doctorat, iar faptul că o platformă pentru studii doctorale este cea mai importantă acţiune pentru creşterea vizibilităţii universităţii poate să fie îngrijorător pentru felul cum universitatea doreşte să îşi crească imaginea. Prezenţa pe Facebook este a doua cea mai importantă acţiune desfăşurată de UBB pentru creşterea vizibilităţii.
”Numărul total al personalului didactic titular, cu funcţia de bază în universitate, care a împlinit vârsta de 65 de ani este de 14”, se arată în raportul rectorului Ioan Aurel Pop, conducătorul Universităţii Babeş-Bolyai.
Etică desăvârşită la UBB
Comisia de etică din UBB are 11 membri care îşi primesc salariul, dar datorită faptului că etica din universitate este desăvârşită nu au luat nicio măsură în decursul anului precedent.
”În cursul anului 2014, Comisiei de Etică i-au fost adresate un număr de 5 sesizări, 2 cereri şi o reclamaţie. La 3 dintre sesizări şi la o cerere s-a răspuns că faptele sau problemele ridicate nu sunt de competenţa Comisiei de Etică, petenţii fiind îndrumaţi către instanţele competente. Pentru alte 3 din sesizările depuse, precum şi pentru reclamaţia primită, Comisia a analizat probele depuse la dosar, a audiat petenţii şi alte părţi implicate, apreciind în concluzie că nu sunt admisibile sesizările adresate Comisiei sau că nu există vreo abatere de competenţa Comisiei de Etică”, se arată în raportul întocmit de rectorul UBB.
Ce spune Alexandru Irimie în raportul UMF pe 2014
876 de studenţi au finalizat studiile la UMF Cluj în 2014. Dintre aceştia, cei mai mulţi au terminat specializarea medicină generală, 409 absolvenţi, pe a doua poziţie s-a situat medicina dentară, cu 153 de absolvenţi, iar a treia poziţie este ocupată de cei de la farmacie cu 181 de licenţiaţi.
”La începutul anului 2014, Universitatea noastră a demarat 2 proiecte strategice POSDRU care au ca obiectiv principal creşterea calităţii cercetării ştiinţifice din domeniul medico-farmaceutic, prin acordarea unui număr de 100 burse doctorale, respectiv 100 burse post-doctorale. În anul universitar 2013-2014, Universitatea avea în derulare 28 de proiecte naţionale şi internaţionale de cercetare ştiinţifică, în valoare de peste 4 milioane de euro. Numărul publicaţiilor ISI, în anul universitar 2013-2014, a fost de 359, dintre care 353 cu factor de impact. În anul 2014 a fost dat în exploatare instituţională şi interinstituţională noul Centru de Cercetare Pentru Genomică Funcţională, Biomedicină şi Medicină Translaţională”, arată rectorul Alexandru Irimie în cadrul raportului UMF pe anul 2014.
Cifre interesante din cea mai mare universitate din România, UBB:
41.136 de studenţi
UBB ocupă poziţia 701+ în Academic Ranking of World Universities (Shanghai) – la nivel instituţional
79,5% din studenţii UBB studiază în română în timp ce 14,5% învaţă în maghiară, 3,96% în engleză, 1,72% în germană, iar cei mai puţini îşi urmează cursurile în limba franceză – 0,24%.
Topul facultăţilor din UBB:
- Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor -7.089 de studenţi
- Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – 5.248 de studenţi
- Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării – 3.421 de studenţi
Topul facultăţilor cu cei mai puţini studenţi din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai:
- Teologie Reformată – 211 de studenţi
- Teologie Romano-Catolică – 219 de studenţi
- Facultatea de Fizică – 252 studenţi
Zero brevete obţinute în 2014. În schimb, au fost depuse 5 cereri de brevet
4.900 de lei este salariul mediu al celor 3.116 angajaţi ai UBB. 4.600 de lei este salariul mediu lunar pe 2014 al celor 1.453 de angajaţi ai UMF Cluj-Napoca
Veniturile şi cheltuielile universităţilor clujene
UBB: Venit – 339,1 milioane lei; cheltuieli – 338.1 milioane lei
UMF: Venit – 205 milioane lei; cheltuieli – 109,2 milioane lei
UTCN: Venit – 198,9 milioane lei; cheltuieli – 199,8 milioane lei (date 2013)
USAMV: Venit – 97,5 milioane lei; cheltuieli – 82,7 milioane lei (date 2013)
UAD: Venit – 8,3 milioane lei; cheltuieli – 7,7 milioane lei (date 2013)