foto - Gazeta de Cluj

UPDATE: Mai mulți avocați clujeni au participat astăzi, la ora 11, la protestul ce a avut loc în fața Curții de Apel Cluj și a sediului DNA. Aceștia au subliniat pentru Gazeta de Cluj importanța libertății de exprimare și a exercitării dreptului de apărare.

Acțiunea vine în contextul discuțiilor sumbre din cadrul Justiției românești – reintroducerea SRI în dosarele penale, desființarea Serviciului de Investigare a Infracțiunilor – dar și ca urmare a condamnării avocatului Robert Roșu, care l-a reprezentat pe prințul Paul al României în dosarul Băneasa.

Decizia judecătorească de condamnare a avocatului Roșu a ridicat multe semne de întrebare în ceea ce privește libertatea de exprimare și exercitarea dreptului de apărare.

„Protestul nu este numai despre cauza lui Robert Roșu, avocatul din București. Protestul este despre multe lucruri acumulate în sistemul de Justiție care ne provoacă să medităm și să ne îngrijorăm de ceea ce se întâmplă. Este vorba despre audieri de martori în dosare, despre condamnare la 5 ani de închisoare pe baza unei fapte care nu există, despre înfrângerea libertății de exprimare și a dreptului de apărare.

Justiția se află într-o perioadă întunecată, în care judecătorii sunt amenințați, când Serviciul de Investigare a Justiției, care viza scoaterea de sub puterea DNA și a Securității dosarele judecătorilor, urmează să fie desființat.

Protestul este și despre faptul că în Senatul României se discută despre reintroducerea SRI-ului în dosarele penale, despre noi – despre libertatea de a ne apăra clienții, fără teama că am putea ajunge la pușcărie pentru modul în care îi apărăm”, a declarat pentru Gazeta de Cluj avocatul Mihai Neamțu.

Avocatul clujean a mai subliniat că protestele ar putea avea un impact vizibil asupra viitorului Justiției doar dacă acestea vor fi urmate de introducerea proiectelor legislative și de continuitatea lor.

La protestul din fața Palatului de Justiție din Cluj-Napoca a participat și avocatul clujean Ianos Gaspar, care a vorbit despre importanța exercitării – în bază legală! – a dreptului de apărare.

„Acest protest a fost organizat spontan, pentru susținerea colegului nostru, care a primit o condamnare de 5 ani cu executare după ce a fost achitat pe fond, în timp ce fapta nu există. Bineînțeles că până la citirea motivării deciziei Înaltei Curți ne putem pronunța doar din informațiile publicate în presă, însă a primi o astfel de condamnare în contextul dat sfidează orice logică și orice înseamnă Drept, sistem de Drept și inclusiv acea mică prezumție de nevinovăție!

Protestul a avut loc pentru că, din punctul meu de vedere, s-a lansat un atac dur asupra întregii profesii. Nu poți fi tras la răspundere, ca avocat, pentru că ți-ai exercitat profesia în condiții legale.

Din tot ce transpare din presă și, evident, mă refer la persoane care au cunoștință de elementele acelui dosar penal, se pare că acest avocat, Robert Roșu, a fost condamnat pentru că și-a exercitat atribuțiile pe care trebuia să și le exercite în temeiul legii, respectiv art. 3 din Legea Avocaturii.

Nu poți fi tras la răspundere pentru așa ceva. Înseamnă, astfel, că din data de 17 decembrie, conturându-se o decizie de practică judiciară în acest sens, orice avocat ar trebui să se gândească de trei ori la ce sfat îi dă clientului său”, a declarat pentru Gazeta de Cluj avocatul clujean Ianos Gaspar, explicând că nu face referire la sfaturi care ar încălca baza legislativă sau ar trimite către săvârșirea unei infracțiuni.

„Orice sfat ai rosti în sala de judecată sau orice sfat ai vrea să dai clientului tău, s-ar putea ca ulterior, în 10-15 ani, să se întoarcă împotriva ta.

În altă ordine de idei, nu mi se pare corect ca judecătorii să fie chemați și anchetați cu privire la soluțiile date. Vorbim despre judecători care au fost chemați sa își expliciteze soluțiile, să recunoască în fața unui anchetator după care, mai voalat, în fata unui complet de la Înalta Curte, că deciziile pe care le-au dat în urmă cu 10, 15 ani nu au mai fost bune.

Mai putem avea încredere în sistemul nostru de Justiție?”, a subliniat Ianos Gaspar.

Știre inițială: Astăzi, la ora 11, în fața Palatelor Justiției din țară – inclusiv la Cluj-Napoca – au fost anunțate proteste ale avocaților. Gestul vine ca urmare a condamnării avocatului Robert Roșu, care l-a reprezentat pe prințul Paul al României în cadrul dosarului Ferma Băneasa.

Avocații din Cluj s-au adunat și în fața sediului DNA Cluj.

foto – Gazeta de Cluj

„Ar trebui să mergem toți care nu avem ceva ce nu poate fi amânat. Cei care suntem mai trecuți prin viață ar trebui să arătăm că ne-am săturat. Și ar trebui să arătăm lumii că nu ne lăsăm calcați în picioare și că încă are cine să îi apere”, a subliniat Radu Chiriță, reprezentantul firmei clujene Chirita & Associates.

Avocatul a mai transmis că „cei mai tineri ar trebui să fie acolo pentru a arăta că nu vor să intre într-o meserie în care presiunea și frica nu a dispărut.”

foto – Gazeta de Cluj
foto – Gazeta de Cluj
foto – Gazeta de Cluj

„Judecători, procurori ar trebui să fie acolo pentru a arăta că în fața abuzurilor suntem egali. Pentru a arăta că nu toți sunt niște oameni care și-au uitat menirea”, a conchis avocatul clujean Radu Chiriță.

Citește și Baroul București reacționează la condamnarea avocatului Roșu în dosarul „Băneasa”

4 COMENTARII

  1. Bună ziua,Gazeta de Cluj. Ne-ați promis că veți reveni cu detalii despre situația polițistului crișan, bătăuș și bișnițar. Vă urmăresc cu interes,asemenea multor mii de clujeni. Intrăm in noul an și se pare că ați pus batista pe țambal. Probabil că infractorul acela e activ și-și face numărul în continuare iar traficul cu mașini generează suficiente resurse pt a amuți vocile critice. Aștept ceea ce ați promis,în speranța că mai există jurnalism onest și de calitate. Mulțumesc.

  2. #Sfrâjelitul cu mustăcioară et & unde este ? o fi făcut laringită cronică de nu -i mai auzim zbuciumul interior in apărarea statului de drept ( dreptzi ) și a nesfârșitelor prelegeri tzinute studentzilor și rezistacilor ” pretini” ,odată cu zborul mămucii și hâș a tătucului nu ( i se ) mai sesizează nici o incălcare a constitutziei ,a statului de drept ,a coruptziei ,toate s- au rezolvat uitând că mai dăunezi ceata de pitzigoi al cărui purtător de cuvât este ieșea să protesteze legitimând aceste abuzuri strgătoare la cer și a căror efecte se văd acum uitând că ” roata morii se-nvârtește tzak,tzak,tzak” .

  3. Așa cum spun lozincile cu perioada întunecată se poate atrage atenția și asupra altor cauze în care reprezentanți de justițiabili confundă voit apărarea cu inducerea în eroare a instanței uneori cu complicitate alteori cu concurs de rechizitorii greșite ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.