Instalarea în fruntea oraşului nostru a unei echipe manageriale formată din Sorin Apostu şi Radu Moisin, împreună cu celălalt viceprimar, care este în troică de pe timpul când primar era domnul Boc, ne dă prilejul să încercăm câteva consideraţii. În primul rând, deşi acum este un lucru comun să pui orice neîndeplinire pe seama crizei economice, este evident că lipsa unor investitori străini semnificativi va afecta nivelul de dezvoltare al oraşului. Desigur, proiectul bugetului general al municipiului, de aproximativ 217 milioane de Euro, pus în dezbatere publică la 4 martie a.c. nu este mic, dar gospodărirea lui judicioasă nu este o treabă uşoară. Acesta este primul mare examen pentru actualii gospodari ai oraşului. Apoi, clujenii se vor raporta întotdeauna la domnul Boc, când vor compara actuala administraţie cu cea anterioară. Această comparaţie este un al doilea handicap pentru domnul Apostu şi colaboratorii lui. (Nu ar trebui să uităm că actualul premier a fost primar când ţara avea un ritm de creştere înalt, care greu se va regăsi, chiar după 2010.) Să le dăm totuşi credit aleşilor, care au promis edificarea imobilelor destinate Filarmonicii, Spitalului regional de urgenţă şi Spitalului municipal.

    
Mai trebuie mult de făcut pentru arhitectura stradală, înlocuindu-se copacii uscaţi sau bătrâni, reparându-se trotuarele şi extinzându-se reţeaua de apă şi canalizare. Mai este necesar să se finalizeze amenajarea Pieţii Unirii, unde statuia regelui Matias stă de prea mult în schele, precum şi a Bulevardului Eroilor, în care am înţeles că se vor amplasa chioşcuri moderne. (Apropo de B-dul Eroilor, îmi permit o constatare: deşi avem urbanişti talentaţi, Roma capitolină, în loc să fie aşezată perpendicular pe axul Statuii Memorandiştilor, a fost pusă la o parte, ca monumentul să nu fie amplasat prea aproape de Catedrala greco-catolică. Ne place să spunem că de la „Râm ne tragem”, dar, în practică, uităm această constatare a Cronicarului.)
    
Apropo de Biserica Română Unită, se impune şi o altă remarcă. Clădirea de pe strada Brătianu, fiindcă era sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, a fost restituită proprietarului pe hârtie încă din 1991, nu este o greşală de tipar, repet, din 1991, printr-o Hotărâre de Guvern semnată de domnul Stolojan, în calitate de Prim ministru. De atunci, proprietarul este împiedicat să o folosească, continuând să fie sediul Academiei de Muzică, deci a Conservatorului. Desigur, nu vreau ca această instituţie de învătământ şi artă să ajungă în stradă, cum s-a întâmplat cu Filarmonica, ce concertează în condiţii total improprii. Totuşi, din 1991, se puteau face mai multe imobile unde să se mute Conservatorul. S-a mers pe ideea că, dacă tot nu i se restituie Bisericii Române Unite lăcaşurile de cult, aspect nu prea apreciat şi în ultimul raport al Departamentului de Stat, de ce să i se mai dea înapoi şi clădirile. În această situaţie intolerabilă ar trebui să intervină toţi clujenii, indiferent de confesiune. Aşa cum s-a întâmplat la Bucureşti cu monstrul arhitectural de lângă Catedrala Sf. Iosif, unde ONG-urile au fost o prezenţă activă, aşa ar trebui procedat şi la Cluj.
În altă ordine de idei, în mai multe statistici şi sondaje s-a consemnat că municipiul nostru nu ar fi un oraş prea sigur. Jaful de la Banca Transilvania, apoi spargerea unei case de schimb valutar sunt două evenimente care au făcut să curgă multă cerneală. Nu contest că ameliorarea climatului de securitate urbană este, în primul rând, treaba Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar, în definitiv, există şi o poliţie comunitară. Pe membrii acestui corp aş vrea să-i văd mai des în locurile aglomerate, pentru a împiedica furtişagurile, scandalurile şi agresiunea celor care urâţesc intenţionat şi sfidător normele de curăţenie. Esenţial este ca Primăria să intervină la structurile centrale pentru a afecta mai mulţi poliţişti şi jandarmi în zonă, şi să-şi îmbunătăţească aparatul de ordine propriu, pentru ca noi să ne simţim mai confortabil, mai puţin temători pentru siguranţa personală.
Şi fiindcă nu vreau să închei pe o notă pesimistă, îi urez Zonei Metropolitane a Clujului să depăşească greutăţile inerente începutului. Deputaţii clujeni pot să iniţieze crearea cadrului legislativ adecvat. Apoi, în drept, de principiu, se spune că tot ceea ce nu este interzis este permis. Pornind de la cele două premise enunţate, nu aş vrea să se întâmple cu această iniţiativă fericită ceea ce s-a produs cu Universitatea Metropolitană a Clujului, preconizată cândva de domnul Rector Marga.

Adrian Man

2 COMENTARII

  1. mai fratilor ,ce functii ve-ti avea ori cum vor chema in primul rind faceti curatenie pe strazi ca este ca la pata rat ,pai asta e fata clujului ?eu ma hotarasc si nu mai platesc nici un impozit pina nu pot deschide un geam fara sa intre praf si fum in loc de aer curat ,civilizatia unui popor si chiar a unui oras incepe de la wc-uri fratilor,rusine , va tot scremeti sa maturati strazile cu ce cu 2-3-4 maturoaie ? sinteti penibili

  2. mai fratilor ,ce functii ve-ti avea ori cum vor chema in primul rind faceti curatenie pe strazi ca este ca la pata rat ,pai asta e fata clujului ?eu ma hotarasc si nu mai platesc nici un impozit pina nu pot deschide un geam fara sa intre praf si fum in loc de aer curat ,civilizatia unui popor si chiar a unui oras incepe de la wc-uri fratilor,rusine , va tot scremeti sa maturati strazile cu ce cu 2-3-4 maturoaie ? sinteti penibili

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.