În noiembrie 2021, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a semnat un contract cu firmele TCI Contractor general și K&K Studio Proiectare pentru construirea unui centru de cercetare în comuna Jucu. universitatea clujeană are acolo mai multe suprafețe de teren. Valoarea contractului a fost de peste 6,6 milioane de euro. Zilele trecute, reprezentanții firmelor au cerut majorarea contractului pe motiv că Rusia se războiește cu Ucraina și prețul materialelor de construcții a crescut. Reprezentanții USAMV au acceptat fără nicio problemă majorarea.

În data 10 octombrie, USAMV a acceptat majorarea prețului pentru proiectul ”Modernizarea Infrastructurii Educaționale Universitare de nutritie și patologie animală a U.S.A.M.V. Cluj-Napoca la “Jucu”” cu suma de 4.063.460 lei, fără TVA.

Inițial, contractul a fost semnat în toamna anului 2021 pentru suma de 28.919.522 lei, fără TVA.

Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10: Îmbunatațirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 – Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectivul Specific 10.3 – Creșterea relevanței învațământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive, Componenta 1, POR/2017/10.3/1/7 regiuni.

Perioada de implementare a proiectului  este de 73 luni, respectiv între data 01.09.2017 și data 29.09.2023, iar contractul de finanțare a fost semnat în data de 11.02.2021.

În mod normal, lucrările ar fi trebuit să se termine într-un an și jumătate, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că USAMV Cluj-Napoca a acceptat, pe lângă majorarea contractului și extinderea termenului de execuție. 

Ce se face la USAMV Cluj-Napoca

Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj-Napoca explică motivele pentru care valoarea contractuală a fost suplimentată cu un milion de euro şi termenul de execuţie a fost prelungit.

 ”Contractul a crescut cu vreo 14%, atât cât permite legea, dar lucrările au crescut cu mult mai mult. aţa că vom mai scoate la licitaţie o parte bună din lucrări. S-au scumpit toate. Acum sunt turnate fundaţiile la majoritatea clădirilor mai mari şi se ridică zidurile. Contractul, semnat în 2021, a fost modificat înainte de începerea construcţiei. Până în 2023 a durat proiectarea şi, în virtutea inflaţiei, au crescut şi preţurile. După ce dăm drumul clinicii, ea va produce bani şi se va întreţine singură. Sperăm ca până la sfârşitul anului 2024 să terminăm. Va fi o clinică veterinară pentru cai foarte frumoasă! cum nu există în sud-estul Europei !”, a declarat rectorul USAMV Cluj-Napoca, Cornel Cătoi.

Staţiunea Jucu care dispune de 1227,22 ha de câmpuri experimentale care se întind pe raza unităților administrativ teritoriale a comunelor Jucu, Bonțida și Apahida.

Pe aceste terenuri, potrivit declaraţiilor din anul 2021 ale rectorului USAMV, ar fi trebuit să fie finalizate, în cursul acestui an mai multe proiecte.

Unul dintre aceste proiecte este transformarea fermei din zona Hoia într-un parc de biodiversitate, deschis deopotrivă studenților și publicului larg. Acest parc va include un acvariu de mari dimensiuni, expoziții de păsări sau de iepuri, dar și alte amenajări de acest tip.

Un alt mare proiect se referă la refacerea conacului Teleki din Jucu, care a intrat în patrimoniul USAMV. Acest conac cu o arhitectură deosebită ar urma să găzduiască un centru de transfer tehnologic în domeniul interacțiunii om-animal și al terapiei asistate de animale. Tot la Jucu va exista și o clinică veterinară externă și un club hipic ce va funcționa sub egida USAMV. Declaraţiile lui pot fi urmărite într-o emisiune televizată pe viacluj.ro în data de 6 decembrie 2020.

Din întâmplare, un imobiliar dezvoltă un proiect imobiliar pe terenurile USAMV

Pe terenurile USAMV Cluj-Napoca, unul dintre oamenii de afaceri clujeni din domeniul imobiliarelor, Călin Buzoianu, derulează o investiţie imobiliară.

În 2006, USAMV a încheiat cu Modern Farm un contract pentru realizarea unor investiţii pe terenurile respective, exploatarea lor şi oferirea unei baze materiale pentru activitatea de cercetare şi practică a studenţilor Universităţii pe diverse domenii. 

Contractul de asociere în participațiune dintre USAMV Cluj-Napoca și SC Modern Farm SRL avea ca și scop ”realizarea de către asociat a unor investiții pe imobilele Universității exploatarea în interesul în interesul comun al acestor investiții și oferirea unei baze materiale pentru activitatea de cercetare și practica studenților universității pe diverse domenii”. În contract, SC Modern Farm SRL a fost denumită “administrator”. Contractul de participațiune s-a încheiat fără o selecție de oferte, iar în apărarea lor, Liviu Mărghitaș, Doru Pamfil și Viorel Poruțiu invocând faptul că la data respectivă nu exista o “obligație legală” în acest sens.

Însă,potrivit unui raport al Curții de Conturi Cluj, afacerea nu a respectat legile. ”Gestionarea cu respectarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în administrarea patrimoniului public este o obligație a conducătorilor entităților care gestionează patrimoniul public, prevăzută la art. 3 din OG nr. 119 din 31 august 1999 (republicată) privind controlul intern și controlul financiar preventiv”, arată raportul. Potrivit auditului făcut de Curtea de Conturi ”universitatea nu s-a asigurat de faptul că partenerul cu care urma să se asocieze are experiența necesară derulării în condiții de eficiență a  activităților în scopul obținerii de profit. Totodată, Universitatea nu s-a asigurat de faptul că asociatul are capacitatea financiară astfel încât să poată realiza investițiile la care s-a angajat. În acest context, Universitatea nu putea să dispună asupra imobilelor, deci nu avea calitatea juridică de a încheia contracte de asociere în participațiune / contracte de închiriere / contracte de concesiune având ca obiect bunuri din domeniul public al statului asupra cărora deține drept de folosință”, arată raportul Curții de Conturi.

Comuna Jucu a luat terenul ilegal de la USAMV

În 2016, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a dat în judecată Consiliul Local Jucu, comuna Jucu și statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice. USAMV a cerut instanței anularea în parte a două Hotărâri de Consiliu Local din 2007 și 2008 privind inventarului bunurilor care aparțin domeniului privat al comunei Jucu. De asemenea, universitatea a mai cerut rectificarea situației de carte funciară a imobilului înscris în favoarea comunei Jucu, în sensul radierii dreptului de proprietate al comunei Jucu, anularea nr. cadastral și sistarea cărții funciare pentru lipsa părților. Concret, USAMV a arătat că printr-o Hotărâre de Guvern  din anul 2004 a preluat prin absorbție Stațiune de Cercetare-Dezvoltare de 1390 ha, aflată în localitatea Jucu. Însă, în 2007 USAMV a constatat că s-a emis o Hotărâre de Consiliu Local prin care s-a dispus însușirea de către Consiliu Local Jucu a inventarului bunurilor aparținând domeniului privat al comunei Jucu, prin care s-a inclus și terenul în suprafață de 24.154 mp. USAMV mai spune că în mod nelegal, s-a emis și în 2008 un HCL în temeiul căreia, bunul imobil respectiv a fost înscris în proprietatea comunei Jucu, fiind transcris într-o nouă carte funciară. Tribunalul Cluj a admis în martie 2017 acțiunea formulată de USAMV. Statul Român a făcut recurs, însă câteva luni mai târziu, Curtea de Apel Cluj a respins recursul.

Ce face USAMV cu 7 milioane euro

Potrivit descrierii succinte a achiziției, se vor executa 

a) ELABORARE PUD 

b) SERVICII DE PROIECTARE faza PT, în conformitate cu soluția avizată la faza SF: – întocmire proiect tehnic (PAC, PAD – dacă e cazul, POE, PTE), – întocmire documentații necesare pentru obținerea acordurilor, avizelor și autorizațiilor aferente obiectivului de investiții – asistenta tehnică din partea proiectantului pe toată perioada de execuție a lucrărilor 

c) EXECUȚIE LUCRĂRI: -execuția lucrărilor în conformitate cu documentația PT avizată și pe baza documentației Detalii de Execuție aferentă Proiectului Tehnic Obiectul contractului nu cuprinde și furnizarea de utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care nu necesită montaj și echipamente de transport și furnizarea de dotari.

2 COMENTARII

  1. Fix pix! Explicațiile lui Cățoi sunt unele de dansator ”a la Mărțișorul”! Omul ăsta nu avea ce căuta la conducerea USAMV Cluj vreme de aproape 8 ani! El este un megaloman (produs al securistului prof. Baba) pus să apere privilegiile răposatului Mărghitaș – fie iertat! (un cameleon marca Marga-Dejeu-de la Poieni și Ioan Rus din Urișor) care a vandalizat și și-a bătut joc de proprietățile USAMV Cluj în cârdășii cu alt cameleon posdecembrist, Octavian Buzoianu! Pe ce face proiecte semidoctul de Cătoi? Ăsta-i în lumea lui! Doamne feri ce derbedei!

  2. Aloooo DNA Cluj! Dragă Ionuț Vasile bagă-te un pic mai adânc prin USAMV Cluj și-ai să vezi cum s-au tot tocat banii europeni și nu numai, în interese personale (vezi declarațiile de avere)! Un proiect fabulos (de vreo 8 milioane de euro) este cel de la Hoia, unde marele director este un anume Daniel Dezmirean – tot produs direct al răposatului Mărghitaș, aliat de cruce cu Cătoi și nu numa (verzi Daniel Buda cu Chezan și Tower de pe calea Mănăștur)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.