UTI “explodeaza” contractele din armata

In cazul izbucnirii unui conflict armat spontan, dotarea Armatei Romane ar putea permite doar un razboi impotriva pasarilor cerului. Ion Stan, senatorul care asigura conducerea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitaţii SRI, face o serie de dezvaluiri conform in ultimul timp s-au concentrat actiunile care vor duce la falimentarea sistemului de aparare al tarii. Dupa insolventa Comicex, firma prin care Armata face achizitii, un contract privitor la intretinerea arsenalului de rachete arsenalul de rachete este pe cale sa fie dat cu “dedicatie”.

In perioada 2002-2004, Armata Romana a cumparat de la statul Olandez cateva rachete second hand de tip Hawk, pentru a completa arsenalul prafuit cumparat, din obligatie, de la rusi si care consta in rachete Volkhov.
Conform senatorului Ion Stan, acest arsenal trebuia intretinut si modernizat, astfel ca statul a incheiat un acord in acest sens cu Uzina Electromecanica din Ploieşti, singurul operator din Romania autorizat şi in prezent pentru proiectarea, fabricarea, modernizarea şi mentenanţa rachetelor. Conform declaratiei senatorului, valoarea contractului s-a ridica la 100-150 milioane de lei. “In anul 2005, deşi Ministerul Economiei alocase fondurile pentru modernizarea rachetelor, s-a incercat scoaterea din rol a Uzinei Electromecanica şi constituirea, in parteneriat public-privat, a unei aşa-zise societaţi mixte, S.C. AGELSIS S.A., in care 51 din active sa revina la doi directori ai Electromecanica şi unei a treia persoane, care reprezenta o companie interesata in dezmembrarea şi preluarea Romarm. Aceasta intenţie frauduloasa şi ilegala, deoarece legislaţia romana interzice firmelor private sa opereze in domeniul rachetelor de uz militar, a fost stopata.  Cineva din conducerea Ministerului Apararii Naţionale, suparat şi nervos ca nu i-a reuşit combinaţia, a dispus scoaterea rachetelor din custodia Uzinei Electromecanica şi depozitarea lor intr-o unitate militara, unde nu sunt cele mai propice condiţii tehnice de conservare.  Din acest moment, Electromecanica Ploieşti, singurul operator din Romania autorizat pentru proiectarea, fabricarea, modernizarea şi mentenanţa rachetelor, a fost eliminat din toate discuţiile, negocierile, ofertele şi deciziile ulterioare privind modernizarea rachetelor.
Acest nou actor in programul de modernizare a rachetelor este holdingul UTI GRUP, o companie umbrela pentru mai multe firme: UTI Systems, Firex Engineering, UTI Instal Construct, UTI Retail Solutions, UTI Faclity Management, Cobra Security, Sorral Internationnal, UTI International Certsign, UTI Rassco Trafic, UTI Communications Systems ş.a. Acest holding se afla in topul acapararii contractelor cu statul, al sponsorizarilor şi cumpararii influenţelor şi protecţiei politice. In greii ani ai crizei, cand mulţi intreprinzatori au dus-o şi o duc greu, holdingul menţionat a profitat de conjunctura şi a prosperat. De la o cifra de afaceri de 97 de milioane de euro in 2007, la 146 milioane de euro in 2010.
Secretul continuei extincţii şi al prosperitaţii holdingului ma intereseaza in mod direct, ca preşedinte al Departamentului Partidului Social Democrat pentru securitate naţionala, fiindca nu ne poate fi indiferent ce se intampla cu puţinele resurse bugetare ce ni le putem permite la capitolul securitate, aparare, servicii de informaţii şi autoritaţi de ordine publica, domenii in care UTI GRUP este nu numai omniprezent, ci şi ubicuu, dorindu-se şi omnipotent.
Şi iata ce se poate intampla, inca odata, daca nu inchidem ecluzele canalelor prin care banul public este pur si simplu furat cu acte aşa-zis in regula. Cu buna ştiinţa şi reaua-credinţa a unor generali – directorul de program din Departamentul pentru Armamente, şeful Departamentului Armamente şi superiori ai acestora, legaţi de Cotroceni şi de mafia PDL-isto-UNPR-ista din industria de aparare şi afacerile internaţionale cu armament, au lansat o licitaţie cu caiet de sarcini dedicat, astfel ca UTI sa fie singurul ofertant pentru upgradare la nivel C3 a rachetelor Hawk (care ar trebui upgradate C4!). In plus, in aranjamentul contractual este prevazuta şi upgradarea C3 a rachetelor Volkhov, care sunt din fabricaţie la nivelul C3!”, spune senatorul.

Afacerile din Armata trag la militari

Grupul financiar Uti este condus de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, cadru militar, maior rezervist, şi fiul generalului Tiberiu S.Urdareanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto in vremea regimului comunist. Seful UTI s-a nascut la Dej şi la inceputul anilor ‘90 a inceput sa construiasca imperiul financiar. Initial, a deschis SC Incon SRL, care se ocupa cu activitatea grafica  computerizata, procesarea de imagini, subansamble şi accesorii pentru calculatoare. Ulterior, a aparut UTI Group care s-a imparţit in UTI Systems (furnizeaza soluţii pentru sisteme de securitate), Cobra Security (furnizeaza servicii specifice de securitate pentru bunuri şi persoane), UTI Retail Solutions (furnizeaza echipamente şi soluţii pentru securitatea spaţiilor comerciale şi a fondului de marfa) şi UTI Instal Construct (construcţia şi instalarea de sisteme electrice). Urdareanu a fost unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul. Prin intermediul UTI, in 1993 firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleara de la Cernavoda. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coanda Otopeni. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele platite de stat catre firmele lui Urdareanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a facut afaceri şi cu Ministerul Administratiei şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vamilor, Parlamentul Romaniei, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legata de Urdareanu, furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP, serviciul care il apara pe Traian Basescu de eventualele “efuziuni sentimentale” ale romanilor. Mai mult, UTI Italy a fost şi creditorul SPP-ului (garanţiile guvernamentale cu numerele 705, 5153 şi 5154), pentru 1,6 milioane de dolari şi 2,24 milioane de euro. Daca in 2004, Urdareanu a fost decorat de Ion Iliescu cu  Ordinul Naţional pentru Merit in grad de Cavaler, dupa caţiva ani, acelaşi Urdareanu l-a insoţit pe Traian Basescu intr-o vizita oficiala in China.

Alte contracte UTI(le)
Una dintre firmele controlate de Urdareanu face parte dintr-un grup restrans de trei societati comerciale care au exclusivitate, la nivel national, pe emiterea semnaturilor digitale obligatorii pentru certificatele fiscale digitale. De asemenea, Guvernul a platit prin intermediul CNADNR 35,96 milioane de lei fara TVA pentru un sistem electronic de plata şi supraveghere a taxei de drum. Beneficiarul acestui contract a fost un consortiu format din firmele Novensys Corporation/UTI Systems. de asemenea, chiar daca se afla in faliment, CN Posta Romana a acordat un contract de „Servicii de curaţenie şi Servicii de men¬tenanţa şi intreţinere cladiri şi instalaţii”, firmei SC Uti Facility Management SRL in asociere cu SC Com¬pania Romprest Service SA. Preţul a fost de 148 de milioane de lei fara TVA.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.