Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei naționale de vaccinare, a explicat marți de ce experții sunt de părere că următorul val al pandemiei „va fi mult mai agresiv”.

Medicul a indicat că varianta Delta a noului coronavirus este mult mai contagioasă și se transmite de la o persoană la alta de două ori mai rapid decât tulpina inițială. În ceea ce privește virulența acestei tulpini, varianta Delta crește riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât celelalte tulpini, a precizat Valeriu Gheorghiță. De asemenea, o persoană infectată cu varianta Delta infectează, în medie, alte 6-7 persoane. Un al patrulea motiv de îngrijorare este că persoanele care au trecut prin boală nu mai au anticorpi pentru varianta Delta după 6 luni de la vindecare.

„Din datele modelate matematic pe evolutuia cazurilor din India si Africa de Sud, se estimeaza ca din 20 pana la 50 la suta din cazuri, persoanele diagnosticate pana in momentul de fata sunt reinfectii. La 6 luni dupa trecerea prin boala, anticorpii sunt aproape nedetectabili pentru varianta Delta”

Soluția, în opinia lui Gheorghiță, este vaccinarea.

„Cu cât procentul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât numărul de persoane spitalizate admise la Terapie Intensivă și numărul de decese vor fi mai mici. Cu cât numărul persoanelor vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creștere a numărului de persoane spitalizate este mai mare”, a explicat acesta.


sursa: stiripesurse.ro

Citește și: O nouă tulpină COVID atacă Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here