Schimbările de directori au început la Cluj. Lista demiterilor îl are în frunte pe Eugen Cecan. Platon înlocuit cu Benea

La scurt timp după preluarea actului guvernării de către tandemul PDL-PSD au început schimbarile de înalţi funcţionari publici atât în aparatul administrativ central, cât şi la nivel local, cei vizaţi fiind, în principal, funcţionarii cu înclinaţii liberale. Vântul schimbărilor la nivelul regiilor, direcţiilor şi societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat se face simţit mai ales la nivel local, acolo unde organizaţiile celor două partide aflate la guvernare au început să-şi împartă funcţiile. Până la închiderea ediţiei, la nivelul judeţului Cluj, primul de pe lista “norocoşilor” este directorul cu înclinaţii liberale, Eugen Cecan, care a fost înlocuit de la conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj (DRDP) de reprezentantul PDL, Ion Pantelimon, fost şef al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP Cluj-Napoca). În următoarea perioadă este posibil ca şi ceilalţi directori de direcţii şi regii cu afinităţi liberale să se transforme în şomeri de lux.
    
Odată cu fomarea noului guvern PDL – PSD, atât la nivelul ministerelor, cât şi la nivelul direcţiilor şi regiilor aflate în subordinea acestora vor fi operate schimbări radicale, în primul rând la nivel local. La nivelul judeţului Cluj, primul de pe lista directorilor înlocuiţi a fost Eugen Cecan, şef al DRDP Cluj. Acesta a fost înlocuit de reprezentantul PDL, Ion Pantelimon, care a mai deţinut această funcţie şi în urmă cu trei ani, pe vremea când relaţiile dinre PNL şi PD erau mai mult decât amiabile, în timpul Alianţei D.A. Din aceeaşi regie, este foarte probabil ca următorul vizat pentru schimbare să fie Marius Cătăniciu, director adjunct pe probleme de achiziţii. În condiţiile în care acesta, împreună cu soţia sa, Steluţa Cătăniciu, au demisionat cu “surle şi trâmbiţe” de la PD, relaţia dintre cei doi şi membrii PDL nu este printre cele mai bune. Totodată, după semnarea adeziunii la PNL, Steluţa Cătăniciu s-a transformat într-un adversar “efervescent” al partidului condus de către premierul Emil Boc. În aceste condiţii este foarte probabil ca soţul acesteia, Marius, să nu aibă viaţă lungă în fruntea DRDP. Pe de altă parte, demiterea celor doi ar putea fi justificată şi de faptul că atât Eugen Cecan, cât şi Marius Cătăniciu s-au aflat în ultima perioadă în centrul mai multor scandaluri. Acesta din urmă a fost implicat în scandalul legat de patinoarul din cartierul Gheorgheni. La vremea respectivă au apărut în mass-media mai multe informaţii conform cărora Marius Cătăniciu ar fi favorizat firma unui coleg de partid pentru administrarea patinoarului, în timp ce societatea care ar fi trebuit să realizeze acest lucru ar fi fost scoasă pe nedrept de acolo. Mai mult decât atât, soţia acestuia, Steluţa Cătăniciu, este anchetată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru implicarea în scandalul Iulius Mall.  

Pentru cine bat clopotele

Ceilalţi directori de regii care vor părăsi, cel mai probabil, fotoliile pe care le ocupă sunt Liviu Miclăuş, director la Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol “Victoria” Cluj sau Marius Mânzat, director al Direcţiei Apelor Someş Tisa. Asupra lui Miclăuş, care, acum, deţine şi funcţia de consilier judeţean, planează o serie de suspiciuni cu privire la afacerile dubioase în care ar fi fost implicat, mai precis cele legate de asigurarea Hotelului Victoria. Un alt nume de pe posibila listă a viitorilor şomeri de lux este Marius Mânzat, directorul Direcţiei Apelor Someş Tisa, fost candidat pentru un post de deputat în colegiul şase, zona Dej. Asupra lui Mânzat planează suspiciuni că ar fi favorizat mai multe companii în obţinerea de foloase necuvenite, cel mai celebru fiind cazul „TRAFER”. Alţi directori de regii cu înclinaţii liberale, ale căror funcţii sunt luate în vizor de „vântul schimbării” sunt Daniel Păcurariu de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Marius Marchiş de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj şi Iuliu Suătean de la Direcţia Agricolă. Un alt demnitar de pe lista celor care urmează să fie schimbaţi este şi prefectul Călin Platon. Fost vicepreşedinte PNL Cluj, Călin Platon a preluat funcţia de şef peste judeţ, după ce guvernul Tăriceanu l-a „avansat” pe Alin Tişe pe postul de inspector guvernamental. Tişe, la vremea aceea prefect de Cluj, anunţa că decizia de schimbare din funcţie a fost făcută exclusiv pe considerente politice. „Înalţii funcţionari publici  intră sub incidenţa legii 340 privind instituţia prefectului,care prevede şi un capitol referitor la mobilitatea acestora. Dacă noul guvern va considera că eu trebuie să părăsesc postul de prefect de Cluj şi să mă mut pe altă funcţie, mă voi conforma. Dacă acest lucru se va întâmpla, voi vedea, în funcţie de ofertă, dacă voi accepta sau mă voi retrage din corpul înalţilor funcţionari publici”, a declarat Platon.  Din informaţiile apărute în mass-media, locul lui Platon în fruntea Prefecturii Cluj ar urma să fie preluat de către democrat-liberalul Gheorghe Benea, fost candidat în colegiul senatorial numărul 3, iar o funcţie de subprefect ar putea să-i revină lui Mircea Jorj, membru al PSD Cluj. Cel mai probabil, şi Mihai Costin de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Cluj, Hadrian Virgil Arion de la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Csoma Botond de la Agenţia Domeniilor Statului vor urma lungul şir al posibilelor schimbări dictate de schimbarea guvernamentală.

Adio, UDMR!

Pe viitor, relaţia dintre PDL şi UDMR, până acum parteneri stabili şi fideli în cadrul guvernării locale, va fi una extrem de sensibilă, în condiţiile în care UDMR nu mai reprezintă un punct de sprijin pentru partidul aflat la conducere. În această situaţie, unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Cluj (CJ), Fekete Emoke, se află în situaţia de a-şi părăsi fotoliul în favoarea unui membru PSD. Mai mult decât atât, toate funcţiile-cheie deţinute de UDMR în administraţiile şi serviciile locale ar putea fi pe viitor împărţite între membrii sau simpatizanţi ai Partidului Social Democrat ori ai Partidului Democrat Liberal.

Mutare anticipată

Anticipând iminenţa schimbării din funcţie, Ioan Petran, inspector general teritorial adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi-a dat deja demisia, el depunând actul de renunţare din funcţia deţinută la începutul lunii noiembrie a anului trecut. Până în momentul de faţă, acesta este singurul care a renunţat benevol la funcţia obţinută pe criterii politice. Actualmente, acesta deţine funcţia de vicepreşedinte al PNL Cluj, fiind, de asemenea, şi consilier judeţean din partea aceluiaşi partid. „Este normal şi firesc ca odată ce noul guvern se instalează, să-şi aducă oamenii proprii. Şi noi, când am venit la putere, i-am dat jos pe ceilalţi. Aşa este corect din punct de vedere politic şi cine nu consideră aşa nu are ce căuta în politică. Este normal ca un guvern să îşi creeze echipa pe care o doreşte la nivelul judeţelor pentru a putea să îşi realizeze programul de guvernare. Eu nu am aşteptat să fiu schimbat şi mi-am dat demisia deja”, a declarat Petran.

Lista celor trainici

În altă ordine de idei, există şi directori care au rezistat probei timpului şi a schimbărilor politice. Printre aceştia se află Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj (AJOFM) şi Ioan Păcurar – Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

Adina Fartuşnic

6 COMENTARII

  1. A plecat un prost(comerciant de doi bani-Cecan)si vine altul mai prost( ingineras mecanic de prin Dej). Asa sta treaba, daca un filozof fara filozofie conduce guvernul atunci de ce un mecanic agricol n-ar conduce drumurile nationale din Cluj. S-a intors tov. Pantelimon sa-si iubeasca curveturile aduse de el in regionala in 2005.O sa duduie treaba in regionala cu prosti si analfabeti, dar daca securistii si comunistii au ajuns la putere ce sa-i faci. Pe cind tov.utecist Boc o sa-l numeasca pe securistul infractor Mircea Pop sef peste Pantelica -minte mica?Specialistii lui Basecu si Boc sint deseurile comuniste ale lui Ceausu.La Inspectoratul de Stat in Constructii trebuie pus securistul de casa a pedeleilor,coruptul sef, tov. Sever Nemes si lista poate continua cu ,,valorile” pedelisto-pesediste.

  2. Bravo Grigore !!! le-ai spus-o..

    Pe Pantelica asta de Pantelimon nici nu mai stiu cum de il mai suporta pamantul si cei de la DRDP .Se duce din nou unde poate sa mulga cat vrea de pe statul roman.Pe langa el mai sunt si cativa lingai care ar trebui sa dispara de acolo..Asta e .Numai prostii conduc..

  3. Nu as dori sa comentez neaparat articolul cat incultura unora si mai ales lipsa de cenzura a unei gazete fata de cuvintele ce se folosesc in comentari. Grigore nu pot sa spun decait ca ori esti un copil prost ori un delicvent daca nu ai fost utecist sau membru de partid in perioada comunista.

  4. Tov. Vali esti deranjat la scafarlie,din ce citesc eu pe forum s-ar parea ca securist,utecist sau comunist esti matale pus de pedelei de serviciu la ast forum .Mars si maninca cacat pedelist, jigodie securista.

  5. Din pacate asta e tara nimanui,unde toti pantelicii si cecanii isi fac treburile murdare, fiecare cu sleahta lui de lingai.Si tot din pacate sintem un popor dezbinat care nu stie pune piciorul in prag si sa se scuture de toate aceste specimene (si multi altii ca ei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here