Gazeta de Cluj i-a supus unui interogatoriu ,,aspru” pe noii vicepresedinti ai Consiliului Judetean. Atât Radu Bica, cât si Fekete Emoke au declarat ca prioritatea lor este bunastarea judetului Cluj prin atragerea cât mai multor fonduri europene.

În urma alegerilor locale, tandemul Emil Boc-Alin Tise a câstigat atât Primaria municipiului Cluj-Napoca, cât si sefia Consiliului Judetean. Însa orice partid puternic are nevoie de un aliat. Astfel, atât la Primarie, cât si la Consiliul Judetean, PD-L se bazeaza pe reprezentantii UDMR cu care vor face echipa pâna în 2012. Daca la municipalitate edilul Emil Boc este secondat de Sorin Apostu (PD-L) si de Laszlo Attila (UDMR), Consiliul Judetean se afla în mâinile lui Alin Tise, care este ,,ajutat” de cei doi vicepresedinti Radu Bica (PD-L) si Fekete Emoke (UDMR). Cei doi au fost alesi cu 23 de voturi pentru si 11 împotriva.

,,Prioritatea partidului e si prioritatea mea”

Unul dintre vicepresedintii Consiliului Judetean, Fekete Emoke a declarat ca prioritatea UDMR-ului este atragerea cât mai multor fonduri europene, care sa ,,contribuie” la dezvoltarea totala a judetului Cluj. ,,Prioritatea numarul zero este absorbtia fondurilor europene. Interesul nostru este atragerea cât mai multor resurse europene de care sa beneficieze toate unitatile administrativ-teritoriale. Dar aceste resurse nu se obtin usor. Pentru ca orasele si comunele judetului sa poata <<profita>> de acesti bani, este necesar ca localitatile interesate sa depuna la Consiliul Judetean proiecte realizate potrivit normelor europene. Iar dupa ce vom trece în revista toate proiectele depuse, vom vedea care au unda verde si care trebuie refacute”, a declarat Fekete. Totodata. Aceasta a tinut sa mentioneze ca obiectivele sale se suprapun cu cele ale Uniunii, preocuparile sale vizând tot atragerea fondurilor europene prin diferite strategii. Vicepresedintele UDMR a precizat ca Consiliul Judetean va contribui cu resurse si informatii pentru a încuraja localitatile din judetul Cluj sa realizeze proiecte prin intermediul carora sa obtina resurse europene.

Strategia UDMR

Fekete Emoke, vicepresedintele UDMR ne-a ,,dezvaluit” si  strategia pe care Uniunea o va adopta în urmatorii patru ani în ceea ce priveste dezvoltarea judetului Cluj. ,,În ultima perioada au venit foarte multi investitori la Cluj, iar prezenta lor se face simtita tot mai mult pe zi ce trece. De aceea trebuie sa fim în concordanta cu strategia de dezvoltare a judetului, strategie ce a fost adoptata în 2007 si va fi respectata pâna în anul 2013. Dupa cum am mai spus, eu ma ocup de fondurile europene, iar strategia mea urmareste aceasta linie. Pâna în prezent, au fost depuse o serie de proiecte, dintre care unele sunt si în proces de derulare. Însa trebuie sa asteptam si urmatoarele proiecte pentru a elabora cea mai potrivita strategie pentru dezvoltarea judetului. Însa nu trebuie sa neglijam nici zona metropolitana, un <<vis>> ce va deveni realitate cât de curând. Având în vedere faptul ca Clujul este un adevarat pol de investitii, în primul si în primul rând trebuie sa realizam un plan de dezvoltare al municipiului Cluj-Napoca, asociind, în acelasi timp, administratia municipala cu autoritatile publice locale. Pe urma se vor realiza proiecte de integrare. Dar, mai întâi, trebuie realizat planul de dezvoltare al municipiului, care ne va spune exact ce trebuie facut”, a explicat Fekete Emoke. În acelasi timp, aceasta a mai mentionat ca printre obiective sale, în calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean, se mai numara si dezvoltarea turismului, în special în zona montana a judetului, dar si în zona municipiului Huedin, unde exista potential turistic.

Obiective democrat-liberale

Totodata, Alin Tise este secondat la sefia Consiliului Judetean de Radu Bica care ne-a declarat ca prioritatea partidului pe care îl reprezinta vizeaza în totalitate bunastarea judetului Cluj. Proaspatul vicepresedinte al Consiliului Judetean a tinut sa precizeze si prioritatea politica a PD-L si anume aceea de a câstiga alegerile parlamentare din toamna acestui an, dar si obtinerea functiei de prim-ministru. ,,Printre prioritatile mele se numara atragerea fortei de munca la Cluj. Împreuna cu Alin Tise vom forma o echipa buna si puternica ce va rezolva problemele judetului. Aceasta echipa va munci 100% pentru judetul Cluj, deoarece obiectivul nostru vizeaza bunastarea traiului oamenilor din judet”, ne-a declarat Radu Bica. Totodata, vicepresedintele democrat-liberal ne-a ,,dezvaluit” o mica parte din strategia pe care si-a propus-o pentru acest mandat. ,,Eu sunt din provincie si stiu ce oportunitati îti poate oferi un oras aflat într-un proces de dezvoltare. Prioritatea mea este dezvoltarea zonei din jurul municipiilor Câmpia Turzii si Huedin, având în vedere ca zona Dejului nu s-a dezvoltat asa cum ne asteptam. Însa asta nu înseamna ca nu îmi pasa de zona respectiva. Am sa prezint investitorilor ce facilitati ofera aceste zone si care sunt avantajele pe care le pot obtine în urma investitiei. Trebuie sa recunosc ca în Huedin si în Câmpia Turzii s-a investit câte ceva, dar nu suficient. În Gherla, lucrurile parca încep sa o ia pe un drum benefic investitiilor. Bineînteles ca exista si alte c ear trebui puse în valoare, cum ar fi Baisoara, zona perfecta pentru schiat”, a explicat Bica. Totodata, acesta a precizat ca multe localitati au depus proiecte pentru obtinerea de fonduri europene, însa, în opinia acestuia, cea mai potrivita solutie, care ar avea sorti de izbânda, ar fi realizarea unor programe regionale de dezvoltare. Un alt obiectiv al lui Bica consta în crearea de asociatii din trei sau patru comune care sa propuna un proiect comun pentru a obtine resurse europene.

Nici dezvoltarea zonei metropolitane nu a ,,scapat” de ,,gura” lui Radu Bica. Acesta e de parere ca zona metropolitana e un proiect ambitios ce va trebui dus pâna la capat, având în vedere ce avantaje ofera acest proiect. ,,Cel mai important lucru este faptul ca odata cu dezvoltarea zonei metropolitane, Cluj-Napoca va beneficia de si mai multe resurse europene, având în vedere faptul ca Uniunea Europeana finanteaza zonele mari, proiectele comunelor si al satelor începând sa iasa din <<calcul>>”, a precizat Bica.

Pentru ca lucrurile sa functioneze asa cum trebuie în Consiliul Judetean, Bica e de parere ca consilierii judeteni trebuie sa dezbrace haina politica si sa aiba în vedere doar bunastarea cetateanului. ,,În perioada 2004-2004, administratia respectiva si-a propus o serie de proiecte pe care în mare parte le-a îndeplinit, aducând dezvoltare în judetul Cluj. Însa acest lucru nu s-a datorat unor anumite persoane, ci s-a datorat zonei Clujului care a reprezentat un mare interes pentru investitori. Nici Nokia si nici Emerson nu au venit pentru persoane, ci pentru facilitatile oferite de zona”, a mentionat Radu Bica.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here