La jumătatea lunii trecute, Gazeta de cluj a prezentat faptul că doi ofiţeri de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj au bătut o persoană în timp ce o anchetau. Motivul a fost unul unul pueril. Cel anchetat le-a atras atenţia poliţistilor că au făcut o greşeală gramaticală, fapt care i-a atras o ploaie de lovituri cu palmele şi picioarele. Reporterii Gazetei au discutat cu victima care se numeşte Mureşan Radu Vadim, are 23 de ani, este licenţiat al Facultăţii de Stiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babes Bolyai, Cluj-Napoca, şi a fost anchetat de poliţiştii BCCO Cluj pentru acuzaţia de trafic de droguri. Tânărul spune că nu doreşte să ceară daune morale de la ofiţerii BCCO care l-au bătut, ci doar un singur lucru: să fie daţi afară!

La jumătatea lunii trecute, Gazeta de Cluj a prezentat un articol în care era dezvăluit faptul că ofiţerii Alin Pintican şi inspectorul principal Adrian Balaj, sunt acuzaţi de purtare abuzivă (art 250, al 1 şi 3 din Codul de procedură penală) împotriva lui Mureşan Radu Vadim, un tânăr de 23 de ani.
“Pintican a zis ceva de genul “sticlele este multe”, ceva dezacord total. Şi eu i-am zis, “domnu’ Pintican, sticlele sunt multe”. Erau de faţă avocaţii, şi m-a întrebat dacă-s profesor de română şi s-a supărat. După ce au plecat avocaţii din sală, Pintican s-a întors înapoi, a trântit uşa, şi m-a întrebat din nou, “Spune mă, esti profesor de română?” Şi a început, bum, buf, să-mi dea bucăţi, vreo patru-cinci palme. Mi-a dat un picior în tibie şi a intrat celălalt (Adrian Balaj, n.red) şi paf, mi-a dat cu piciorul în ochi! A intrat Filip (Petru Filip, ofiţer în cadrul BCCO Cluj, n.red.) înăuntru şi le-a zis “Nu-l mai bateţi mă’, că-s aici avocaţii!”. Bine, mă gândeam eu, nu putea să spună doar “Nu-l mai bateţi!”. Asta l-a deranjat pe el, că l-am corectat că a făcut o greşeală!”, spune Mureşan.
În urmă cu an Mureşan a fost eliberat preventiv, cu condiţia de a nu părăsi localitatea. În urmă cu câteva zile el spune că l-a văzut pe unul dintre poliţistii agresori în zona unde locuieşte.
“Pe Balaj l-am văzut zilele trecute pe lângă blocul meu. Era în pantaloni scurţi şi tricou. Nu l-am recunoscut că nu-l mai văzusem în îmbrăcămintea asta. Zice “Bună ziua domnule!”, am salutat şi eu şi după aia mi-a picat fisa cine era: Balaj! M-am gândit că a vrut să discutăm, că a făcut aşa, o pauză, dar eu am mers mai departe că nu am ce discuta cu el. După ce m-au bătut, cei doi n-au mai avut nici o treabă cu mine. Pintican spunea că nu mă mai poate lua el că n-are voie. Din punctul ăsta de vedere nu am nimic de comentat. Pe mine nu mă interesează să merg la CEDO, să cer despăgubiri, nimic din astea. Vreau doar să-i dea afară!”, spune Mureşan.

Bătaia şi atitudinea sinceră

După ce a fost bătut, tânărul şi-a sunat avocatul pentru a depune plângere împotriva celor doi poliţişti, şi i-a solicitat şefului de tură din cadrul arestului să consemneze faptul că a fost adus de la interogatoriu cu urme de lovituri pe corp.
“Când am intrat la arest, pe la trei patru după-masă le-am zis să mă ducă direct la şeful de tură, Radu Lungu. M-au dus la el şi i-am spus că sunt bătut, la faţă, tibie şi am urme de la cătuşe că le-au strâns foarte tare. Mi-am sunat avocatul, îi am martori pe cei din celulă! La IML se vedeau urmele de la cătuşe şi de pe tibie, dar au zis că nu iau în calcul loviturile acestea. M-am întâlnit cu domnul Lungu acum ceva vreme pe-o stradă în oraş şi l-am întrebat cum nu îşi aminteşte că am fost lovit, dar a dat-o la învârtit! Dar şi-a amintit totuşi, că mi-a zis că a făcut tot ce putea cu mine, că m-a dus la IML”, spune Mureşan.
Colegii celor doi poliţişti au declarat, ca martori, că nu l-ar fi văzut pe Mureşan lovindu-se cu genunchiul în ochi, iar la ieşirea din anchetă, din sediul BCCO Cluj, toţi declarând că partea vătămată nu prezenta urme de violenţe. Cu toate acestea, la arest, şeful de tură, Radu Lungu a consemnat într-un raport că Mureşan avea faţa tumefiată. Din nefericire, după un an de zile, Lungu nu şi-a mai adus aminte de acest raport, aşa că a declarat în faţa procurorului că “nu a constatat leziuni corporale vizibile” pentru a nu le crea probleme colegilor.
“Am avut acum o lună confruntare cu Pintican şi Balaj la procurorul de la Curtea de Apel. A început târziu totuşi pentru că mie mi s-a întâmplat toate astea prin primăvara anului trecut, iar la prima declaraţie m-au chemat prin septembrie-octombrie, adică a durat aproape jumătate de an”, mai spune Mureşan.  
De remarcat este şi faptul că după ce l-au bătut, anchetatorii i-au dat lui Mureşan un calificativ negativ, aspect care cântăreşte extrem de mult în faţa judecătorului atunci când acesta administrează pedeapsa. Dacă la ceilalţi inculpaţi, prin calificativele primite de la anchetatori, pedeapsa este de la 1,5 ani la 7 ani, în cazul lui Mureşan el este pasibil de o pedeapsă de la 7 la 13 ani, doar pentru simplul fapt că poliţistii au scris în raport că “nu a colaborat cu organele de urmărire penală”.
“Acum, în dosarul de trafic de droguri în care am fost anchetat de cei de la BCCO, eu sunt cel mai rău văzut şi pe lângă asta am luat şi bătaie. Ceilalţi inculpaţi au circumstanţe atenuante, adică poliţiştii au scris că au colaborat cu organele. La mine au scris că nu am avut o atitudine sinceră pe parcursul anchetei şi nu beneficiază de circumstanţe atenuante. Caracterizările acestea sunt făcute de cei care ne-au anchetat”, explică Mureşan.

Rechizitoriului din dosarul penal (962/33/2010 Curtea de Apel Cluj) arată comportamentul celor doi ofiţeri BCCO Cluj în timpul anchetei la care a fost supus Mureşan.
“Din declaraţiile părţii vătămate rezultă că învinuitul  Pintican Vasile Alin l-a întrebat în mod ironic raportat la discuţiile contradictorii anterioare dacă “este profesor de română”, şi după ce i-a cerut să ocupe loc pe un scaun, i-a aplicat o lovitură de picior peste tibia piciorului său stâng, respectiv mai multe lovituri cu palma în zona capului. În această altercaţie a intrat şi învinuitul Balaj Petrică Adrian care a aplicat o lovitură de picior în zona ochiului drept al părţii vătămate Mureşan Radu Vadim. Tot din declaraţiile părţii vătămate rezultă că în timp ce a fost lovit ar fi fost înjurat de mamă de învinuitul Pintica Vasile Alin care l-ar fi făcut de asemenea “jegos şi drogat”, promiţându-i că până la terminarea anchetei în va transforma într-o “zână”, arată rechizitoriul.

“În camera unde se făcea contfruntarea, după ce m-au bătut, m-au scos din cameră cu mâinile întoarse la spate. M-a pus în faţa camerei de luat vederi şi Pintican a vrut să mai dea o dată în mine, dar s-a răzgândit. După asta m-au dus într-o altă cameră unde au zis ei că m-am lovit cu genunchiul în ochi. Şi numai ce aud că Pintican mi-a zis, mai mult la vrăjeală, “Bă’ de ce te loveşti?! Uite mă’ că ăsta se loveste, veniţi măi încoa’!”, dar deja toţi mă văzuseră că sunt lovit!”, Mureşan Radu Vadim.

Răzvan Robu

Conform unor anchete publicate în numerele anterioare ale Gazetei de Cluj, Pintican şi Filip sunt implicaţi, alături de şeful  BCCO Cluj, Horea Oltean, în mai multe dosare penale. Ancheta a fost începută de către un procuror de la DIICOT Cluj, în mai 2005, după care a fost preluată de DNA Cluj în 2007. Robert Cicoş, cunoscut în lumea interlopă drept “Ceapă”, aflat în Italia, trimitea la comanda lui Nedelea produse de marcă (haine, parfumuri, bijuterii), care ajungeau "strategic" în custodia politiştilor – Oltean, Filip şi Pintican, care le vindeau mai departe. În primăvara anului 2005 dosarul politiştilor este înregistrat la DIICOT Cluj. Acuzaţia adusă acestora este că au primit bunuri de la Cristian Nedelea, care se bănuieşte că ar fi fost furate din Italia. În 2007, DNA Cluj preia dosarul "Nedelea-poliţiştii". În 5 noiembrie 2007 este chemat la audieri procurorul DIICOT Mircea Hrudei, un apropiat al lui Toma Rus, care, invocând probleme personale, nu se prezintă. În cele din urmă, la sfârşitul lunii noiembrie 2007 Mircea Hrudei se prezintă în faţa procurorilor DNA. Pus în faţa unor probe indubitabile şi a unor interceptări telefonice aflate la dosar, procurorul Hrudei a recunoscut că a intermediat si a cumpărat bunuri furate din Italia, dar a motivat că le-a plătit şi că nu le-a primit drept foloase necuvenite. În dosarul instrumentat de DNA Cluj se reţine că cei trei angajaţi ai BCCO Cluj – Horea Oltean, Petru Filip şi Alin Pintican – acuzaţi de luare de mită au fost protejaţi de către comisarul- şef Toma Rus, fost şef al BCCO Cluj, în prezent urmărit penal într-un alt dosar instrumentat de DNA pentru fapte de corupţie. (Gazeta de Cluj)

2 COMENTARII

  1. Btaia nu e una din metodele de lucru ale Politiei. Dar este a unor politisti. Ca in politie au ajuns toti care au avut un „spate” si in plus, o mana spala pe alta. Cate amenzi pentru depasirea vitezei au politistii? Ca ddoar nici ei nu circula mai legal ca altii.

  2. cel care a scris comentariul de sus ( hiromatsu) se vede ca nu se intelege prea bine cu legea , din pacate politistii din romania au prea putine drepturi si cei de partea cealalta de baricade au pre multe.Ganditiva un pic traficantii,hotii,criminalii cum ar trebuii sa fie tratati cu buna ziua ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.