Cunoscutul si finul observator de la Chisinau al spatiului istoric si etnic romanesc, Vlad Cubreacov, informeaza: “Da, Ungaria susține deschis ideea autonomiei teritoriale pe criterii etnice pentru maghiarii din Ucraina. Această idee nu este nouă, fiind discutată la nivelul guvernului de la Budapesta și formulată public, în mod repetat, de către membri ai corpului diplomatic maghiar. ”Maghiarii ucraineni ar dori să-și creeze o autonomie și să se autoguverneze în Ucraina!”, declara la 22 martie 2012 ambasadorul Ungariei la Kiev, Bayer Mihály, într-un interviu acordat publicației electronice weekly.ua. Ambasadorul maghiar la Kiev consideră că cei 150 de mii de etnici maghiari ar trebui reuniți, așa cum propun cele două partide ale etnicilor maghiari din Ucraina (Uniunea Democrată a Maghiarilor din Ucraina și Partidul Maghiarilor din Ucraina), într-o singură unitate teritorială autonomă, care ar urma să se numească Ținutul Tisei (Tisza járás în maghiară și Притисянський округ în ucraineană). (…)
Întrebat dacă nu cumva este vorba despre separarea maghiarilor într-un ținut distinct al Tisei, pe care apoi Ungaria să-l anexeze, ambasadorul Bayer Mihály a răspuns: ”Putem vorbi despre orice doriți. În Crimeea există o republică autonomă, există autonomii și în Europa. În Moldova, unde am lucrat, a fost creată o autonomie pentru găgăuzi, în România în timpul lui Ceaușescu a existat autonomia Transilvaniei. (…)”
(…) Limba maghiară (ca si limba romana – n.m.) a avut până astăzi, 23 februarie 2014, statut de limbă regională atât în regiunea Transcarpatică, cât și în toate localitățile cu o populație maghiară peste 10%, fiind utilizată plenar de organele administrației publice locale, alături de ucraineană. Este de așteptat ca după abrogarea Legii despre principiile politicii lingvistice din Ucraina de către Rada Supremă revendicările privind autonomia teritorială pe criterii etnice pentru minoritatea maghiară se fie reluate cu intensitate sporită atât de reprezentanții acestei minorități, cât și de guvernul de la Budapesta.
Singura alternativă pe care reprezentanții maghiarilor o admit ideii de autonomie administrativ-teritorială pe criterii etnice este propunerea recentă de creare a unei autonomii comune a maghiarilor și rusinilor/rutenilor din Transcarpația, propunere care are un anumit ecou în cercurile politice de la Moscova. Există printre analiștii politici mai multe voci care susțin că Moscova și Budapesta își coordonează acțiunile politice în Europa centrală și de sud-est, dezvoltând parteneriate pe termen lung la nivel guvernamental și la cel al serviciilor speciale.”
Analiza integrala la Vlad Cubreacov Blog
PS la Post Restant Romania: Ungaria este membra UE si NATO
– See more at: http://roncea.ro/tag/autonomie-etnica/#sthash.OOPF8ocM.dpuf