La sfârșitul anului 2016, un grup de revoluționari turdeni au cerut judecătorilor să le elibereze certificate de revoluționari. Au fost primii care, în dimineața zilei de 22 decembrie 1989 au spart ușile primăriei și ale securității pentru a prelua puterea. În 2 septembrie, Tribunalul Cluj a admis cererea acestora și totodată, judecătorul a dispus includerea municipiului Turda în rândul orașelor cu victime în perioada Revoluției.
Un grup de 20 de revoluționari din Turda încearcă de ani de zile să își preschimbe certificatele de luptători în Recoluția din decembrie 1989.
„Ne-am riscat viața și integritatea personală pentru a salva această țară. Dacă revoluția nu era învingătoare, turnau var praf peste cadavrele noastre într-o groapă comună”, a declarat la un moment dat, Marian Popescu, unul dintre revoluționari.
În rezolvarea problemelor revoluționarilor s-a implicat și deputatul Cristina Burciu care în urmă cu doi ani s-a adresat oficial fostului secretar de stat Sorin Vintilă Meşter, responsabil al Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945-1989.
”I-am prezentat domnului secretar de stat solicitarea unui grup de revoluţionari din municipiul Turda, reprezentaţi de domnii Vasile Remus Miron şi Marian Bia, care doresc anumite clarificări din partea instituţiei care are atribuţii pe linia problemelor celor recompensaţi în urma evenimentelor din decembrie 1989. Cei doi turdeni deţin certificate de luptător în Revoluţia din decembrie 1989, iar prin intermediul meu au solicitat o audienţă la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, pentru a-şi putea susţine cauza în dosarul de preschimbare a certificatelor de revoluţionari. Aştept răspunsul oficialului guvernamental, precum şi primirea în audienţă a revoluţionarilor turdeni, şi, de asemenea, rezolvarea doleanţelor acestora”, transmis la acea vreme, Cristina Burciu.
Doleanțele, rezolvate în instanță
Revoluționarii din Turda au dat în judecată Guvernul României, Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 și Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din decembrie 1989. Aceștia au cerut judecătorilor anularea unor acte administrative, iar în 2 septembrie Tribunalul Cluj a admis cererea turdenilor, prin urmare a dispus includerea municipiului Turda în rândul orașelor cu victime în perioada revoluției din 1989 și eliberarea certificatelor de revoluționar pentru 20 de persoane.
Aia din groapa au fost revoluționari cu voia sau fără voia lor, restul cu certificate sunt niște borfași profitori, dar justiția și legiuitorii sunt gestapoul de pe vremea lui hitler
Ăștia chiar se cred eroi și salvatorii patriei? Faptul că cer drepturi și privilegii îl mai înțeleg (prost nu-i cine cere ci cel care dă) dar chiar se consideră așa persoane speciale?
..”.pentru a salva aceasta tara”…intr’adevar ” din victorie in victorie,pina la prabusirea finala” !