Simion Colta, ofițer principal în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, a fost prins cu „mâța-n sac”. Reporterii Gazeta de Cluj au primit pe adresa redacției câteva filmulețe în care se observă că Simion Colta îi face unui potențial cumpărător o ofertă de nerefuzat. Acesta încearcă să-i vândă un câine la 2000 de euro, dar când este întrebat dacă poate emite o factură, bate în retragere și spune că nu a făcut niciodată facturi și că dacă dorește o dovadă de plată, se poate face un virament într-un cont bancar. Cu alte cuvinte, pe lângă incompatibilitate cu funcția și fals în declarații, se mai adaugă și evaziunea fiscală. 

Având în vedere că Simion Colta se laudă atât pe pagina sa de Facebook, cât și potențialilor cumpărători că are constant pui de vânzare, putem spune cu lejeritate că acesta desfășoară o activitate economică, deoarece comercializează câinii cu regularitate și ar trebui să-și declare veniturile, să emită o factură și să plătească un impozit. Cum acesta nu este familiar cu niciuna dintre cele amintite, putem spune că este vorba de evaziune fiscală.

Chiar dacă Simion Colta se ascunde în spatele unei imagini de crescător care duce câinii la concursuri și nu vinde nimic niciodată, acesta s-a dat singur de gol, lăudându-se în fața unui potențial cumpărător că vinde câini la sume exorbitante până la 4500 de euro, așa cum reiese din videoclipuri.  Potrivit legii, dacă câinii sunt crescuți pentru a fi vânduți, este vorba despre o activitate economică pe care, în mod normal, ar trebui să o declare.

Vânzarea câinilor trebuie făcută într-o formă autorizată, adică fie printr-o firmă, fie printr-un PFA, iar dacă vorbim strict despre cazul lui Simion Colta, nici nu ar trebui să aibă o astfel de activitate, având în vedere că  potrivit art. 45, alin. (1), lit. h) din Legea nr. 360/2002, „Polițistului îi este interzis sa efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori sa participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar”. Incompatibilitatea cu funcția este destul de evidentă, la fel cum este și falsul în declarații prin necompletarea acestora, deoarece Colta nu a declarat nici măcar un leu în urma vânzării câinilor. Să nu mai vorbim de firma deținută de soția acestuia, care nu apare nici în declarația de avere și nici în cea de interese. 

-Emiteți factură? 

– N-am procedat la chestii d-astea.

În video-ul pe care reporterii Gazeta de Cluj l-au primit de la o perosoană anonimă, în momentul în care Simion Colta este întrebat de către potențialul cumpărător dacă poate emite o factură, acesta a răspuns: „N-am procedat la chestii d-astea. Îi virați într-un cont bancar pentru o dovadă. Nu este firmă de vândut câini. Eu am canisă. Da’ nu se prea face așa. Mie mare majoritate mi-a plecat extern, eu extern îi dau. Gen Anglia, Polonia.” 

Simion Colta investește și în publicitate. Tot în videoclip se poate vedea cum ofițerul îi explică potențialului cumpărător cum a vândut un câine în localitate Horezu cu 3000 de euro și i-a făcut o reducere cumpărătorului pentru că i-a promis că îi face reclamă pe Facebook. Iar printre laude îi spune că a dat pui cu 4500 de euro. Venituri deloc de neglijat, având în vedere că vinde pui cu regularitate. 

Din păcate, comerțul ilegal cu câini este a treia cea mai mare sursă de venit din Europa, după comerțul organizat cu droguri și arme, iar în vâltoarea ilegalității sunt prinși până și oamenii legii care au descoperit că pot face bani investind în câțiva câini de rasă, precum Mastifful Tibetan, pe care îi exploatează pentru a obține cât mai mulți pui pe care să-i vândă de cel puțin două ori pe an.  

Acest fenomen reprezintă una dintre cele mai simple forme de îmbogățire de pe spatele biletelor ființe, care, în cele mai multe cazuri, sunt ținute în condiții improprii și chiar periculoase, existând riscul de consangvinizare, dacă înmulțirile se fac necontrolat, în urma cărora ar putea apărea pui cu malformații sau afecțiuni severe care ar putea reduce considerabil speranța de viață. 

Din aceste motive, la care se adaugă evaziunea fiscală și tranzacțiile frauduloase, vânzarea cu regularitate a patrupezilor ar trebui făcută într-un mod controlat, iar cumpărătorii ar trebui să se informeze mult mai mult înainte să ia decizia să își achiziționeze un câine pentru a nu cădea în capcanele întinse de așa numiții crescători care seamănă mai mult cu niște samsari pentru care pe primul loc este banul și apoi sănătatea și bunăstarea câinilor. 

Banii sunt mai presus de lege 

Din păcate, prețul este singurul lucru după care se ghidează cumpărătorii și aleg să-și achiziționeze câinii de pe rețelele de socializare sau de pe OLX, fără să aibă prea multe informații, încurajând astfel comerțul ilegal și dând naștere unei concurențe neloiale față de adevărații crescători care respectă ciclurile de împerechire, fac teste de sănătate câinilor, investesc sume exorbitante pentru a se îngriji corespunzător de patrupezi, dar sunt eclipsați de așa numiții samsari care nu pun preț pe calitate, ci pe cantitae. 

Pentru a analiza fenomenul, i-am cerut părerea medicului veterinar Sorin Spaller, vicepresedintele chinotehnic al Asociației Chinologice Napoca, care ne-a explicat care sunt cele mai grave efecte în urma creșterii neautorizate a câinilor și care ar fi soluția pentru a intra în legalitate.  

„Oamenii, din punctul meu de vedere, nu cunosc fenomenul și vor tot felul de câini cu caractere exotice și nu e vorba numai despre Mastiff Tibetan, sunt multe alte rase vandabile și la modă. Legislația în România nu-ți permite să reproduci câini fără valoare chinologică, adică fără pedigree.  O persoană care își dorește o canisă trebuie să urmeze anumiți pași. Mai exact, numele canisei trebuie înregistrat la Federația Chinologica Internațională. În al doilea rând, în momentul în care începi să crești câini de rasă, pentru că despre asta este vorba, trebuie ca acei câini de rasă să dețină act de origine – pedigree, iar acei câini trebuie să-și obțină dreptul de reproducție în expozițiile chinologice, pentru că există câini care, chiar dacă sunt de rasă și au acte de origine, au defecte, iar aceștia trebuie eliminați de la reproducție. După ce s-a obținut acest drept de reproducție, se pot face montele, apoi puii trebuie declarați la Asociația Chinologică Română. Proprietarul canisei trebuie să fie înregistrat la o asociație chinologica sau la un club de rasă care, la rândul lor, sunt afiliate sau înregistrate la Asociația Chinologică Română.”, a explicat Sorin Spaller. 

„Așa ziși crescători vând câini de rasă fără niciun act de origine”

După cum ne-a povestit chiar Simion Colta când reporterii Gazeta de Cluj l-au sunat pretinzând că vor să cumpere un câine de la el, acesta deține 5 femele și 4 masculi pentru împerechiere, iar câinii pe care nu îi selectează pentru canisa (care nici măcar nu există din punct de vedere legal și despre care a spus mai apoi că este doar un țarc) îi vinde, putem deduce că anual are destul de mulți pui de vânzare, o confirmare clară fiind postările sale de pe Facebook în care a fotografiat mai mulți cățeluși pentru a-și găsi clienți. O altă fotografie tot de pe rețelele de socializare are ca subiect 9 cățeluși, iar la descriere acesta a scris „O parte din creșă și din grupa mică”, dacă 9 exemplare sunt numai o parte, ne întrebăm câți câini deține cu exactitate și câți a vândut din aceștia. 

Vicepresedintele chinotehnic al Asociației Chinologice Napoca, Sorin Spaller a explicat și această problemă, amintind că montele nu pot fi realizate întâmplător și că împerechierile nu pot avea loc la fiecare ciclu de călduri, deoarece există anumite reguli de reproducție extrem de precise. În ceea ce privește autorizarea unei canise, Sorin Spaller ne-a spus că este obligatoriu să fie autorizată de DSVSA, însă cum chiar Simion Colta ne-a spus la ultima convorbire telefonică, el nu are o canisă, acela este un țarc și nu are nevoie de autorizații sau alte lucruri pentru muritorii de rând. 

„Pe piață sunt o mulțime de așa ziși crescători care vând câini de rasă fără niciun act de origine, proveniți din monte pe care nu le controlează nimeni, pe rețelele de socializare sau pe OLX, ei nefiind membrii unei asociații chinologice. Vă dau un exemplu, dacă eu am o femelă Dobermann, nu pot s-o împerechez la fiecare ciclu de călduri, pentru că trebuie respectate niște reguli de reproducție. Mai exact reproducția are loc numai după o anumită vârstă și până la o anumită vârstă și numai într-un anumit ciclu de călduri. Femela nu poate să facă în iunie 10 pui, în decembie 10 pui și anul viitor în iunie încă 10, pentru că așa ceva nu se agreează, ori acești crescători, cărora eu le spun samsari, nu respectă nimic.

Nu le fac teste câinilor, nu au acte de origine, fac împerecheri la ei în curte între câini foarte apropiați genealogic (frați, surori, verișori) și de aici apar câini cu probleme pentru că intervine consangvinizarea. De aici apar și problemele oamenilor care, din păcate, sunt neinformați, iar lipsa de informare duce la așa numitele țepe, pentru că omul nu știe, își ia câinele, se atașează de el, ajunge la un veterinar și veterinarul poate-i mai deschide puțin ochii și până la urmă își dă seama că a muscat-o, dar este deja atașat de câine și nu se mai poate face nimic. Acesta este un caz fericit, pentru că există și riscul ca câinele să moară.  În ceea ce privește autorizarea caiselor, în momentul în care ai o canisă, în mod normal, ar trebui să te duci la DSV ca să o autorizeze. DSV-ul ar trebui să aibă o listă cu canisele autorizate. În momentul în care ai deja 15-20 de câini ținuți într-un adăpost de tip canisă, atunci trebuie autorizație, pentru că trebuie asigurate niște norme.

Crescătorii pot primi pedigree-uri pentru câini, chiar dacă nu au o canisa autorizată cu condiția să aibă statutul de membru al unei asociații chinologice.

După cum spuneam, dacă ai mai multe exemplare, canisa trebuie să fie autorizată. Din păcate acest fenomen de a face bani de pe spatele bietelor animale a crescut atât de mult încât, din punctul meu de vedere, este scăpat de sub control și crescători serioși care fac treabă bună și investesc sunt lăsați pe dinafară, iar persoanele care înmulțesc câinii doar ca să facă bani au un profit maxim și o investiție în materialul genetic chinologic minimă.”, a precizat Sorin Spaller.

Canisele ilegale se ascund în spatele nepăsării autorităților

Sorin Spaller a ținut să amintească și o altă problemă care, din păcate, depășește autoritățile. Există și crescători care au 15 câini, dar au acte numai pentru 3-4 exemplare, iar când autoritățile vin la control, câinii cu acte sunt scoși în față, iar ceilalți sunt ținuți departe de ochii lor. Aceeași problemă intervine și când vine vorba de autorizarea unui adăpost sau a unei canise când condițiile sunt corespunzătoare pentru cei 3-4 câini pe care îi expui, dar în realitate acolo viețuiesc mult mai mulți și condițiile nu mai pot acoperi nevoile bietelor animale. La fel cum oficial Simion Colta declara că are 4-5 câini, iar în realitate numai Dumnezeu știe. Ultima dată ne-a spus că are 10-15, dar ne temem că ar putea fi mai mulți, dacă nu cumva i-a vândut între timp.  

„Aici intervine și un alt aspect: crescătorii au câteva exemplare cu acte, cu pedigree, pe care le mai scot la câte o expoziție de culori admise, dar au și altceva și atunci fac lucruri în paralel.  Când vin autoritățile la control scot în față câini cu acte în regulă, pe restul îi postează pe OLX. Poliția Animalelor, Asociația Chinologică și DSV-ul ar trebui să fie în strânsă legătură.  Acum doi ani am avut un așa zis dresor care bătea un câine și a apărut un filmuleț pe Facebook. Ne-am autosesizat și am făcut o ședință cu președintele Asociației Chinologice din România și l-am dat afară din asociație, iar acum e membru la Turda. Din păcate, așa se întâmplă. 

În mod normal, dacă îl dai afară dintr-o asociație, Asociația Chinologică Română ar trebui să dea o circulară prin care să nu fie primit în alte cluburi și asociații afiliate la Federația Chinologică Internațională.  Sunt tot felul de vicii de procedură care nu vor fi niciodată puse pe făgașul care trebuie. Fiecare se înregistrează la ce asociație sau club vrea, ceea ce nu mi se pare în regulă, pentru că un crescător care locuiește în  Cluj, și are canisa în Cluj, poate să meargă să se înregistreze la Constanța. Montele și fătările sunt declarate pe proprie răspundere, iar noi ca asociație facem controale în mod aleatoriu. Și ăsta este un tertip, până la urmă. Se știu cu musca pe căciulă și evită controalele, pentru că se bazează că nu ar merge nimeni până la Constanța. Și chiar dacă s-ar face verificări și aceste perosoane ar fi date afară din asociație, la scurt timp se înscriu în alte asociații din alte orașe. 

Ar fi foarte simplu ca DSV-ul să ceară o situație  a caniselor de la Asociația Chinologică Română, iar ACHR să trimită în teritoriu, către asociațiile membre și cluburile membre, o circulară cu anumite derogări pe care le cere DSV-ul crescătorilor. Să se pună toți la punct, să își  autorizeze canisele, să fie vizitați de cei care ar trebui să autorizeze canisele, în funcție de numărul de exemplare. Nu poți să spui că ai patru câini, declari condițiile pentru patru câini, pe care îi ții în față, dar mai ai 15 pe lângă cei patru, nedeclarați.”, a explicat vicepresedintele chinotehnic al Asociației Chinologice Napoca, Sorin Spaller. 

Citește și: Ofițerul Simion Colta de la IPJ Cluj se laudă pe Facebook cu o canisă fără autorizație: „M-a reclamat un vecin care nu a mai făcut dragoste de mai mult timp”

Ofițerul Simion Colta trăiește ilegal non-stop și trișează în declarațiile de avere

6 COMENTARII

  1. Nu înțeleg care e ideea cu factura? O persoana fizica nu emite factura? Dacă totuși ești PFA și ajungi sa vinzi de peste 80.000 de euro pe an, atunci ajungi plătitor de TVA. Tu, Camelia Beța, nu ai vândut nimic ca persoana fizica? Ai emis factura pentru ce ai vândut?

  2. Foarte bine face ! Sunt animalele lui de companie pe persoană fizică așa că face ce vrea cu ele, dacă vrea le poate vinde iar contactul nu este comercial. Bravo !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.