Inca un caz incredibil de incompetenţa a procurorilor a avut loc saptamana trecuta la Bistriţa, de data aceasta implicat fiind viitorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ioan Irimie. In incercarea de a organiza un flagrant unui politician corupt, procurorul a ramas fara bani şi, impreuna cu agenţii de poliţie, au fost confundaţi cu nişte hoţi atacatori.

Un flagrant ratat

Procurorul Ioan Irimia, care din cate se pare va deveni in curand şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a organizat saptamana trecuta un flagrant care i-ar fi adus laurii invingatorului şi i-ar fi crescut imaginea in ochii colegilor de breasla. Octavian Seciu, fostul şef al PPDD Bistriţa-Nasaud, a fosta cauzat de catre procurorul DNA Ioan Irimie ca ar fi cerut omului de afaceri Lucian Adrian Ungur suma de 75.000 euro pentru un loc de parlamentar pe listele partidului lui Dan Diaconescu. Pentru a demonstra acuzaţiile, procurorul DNA a organizat pe data de 30 octombrie un flagrant, prin care urma ca omul politic Octavian Seciu sa fie prins in plin delict atunci cand percepea suma drept mita. In acest sens, organele de urmarire penala au pregatit suma de 6000 de euro, bani marcaţi, care ar fi urmat sa fie remişi direct lui Seciu de catre denunţatorul Lucian Ungur. Surse din mediul juridic au declarat pentru Gazeta de Cluj ca pana şi locul organizarii flagrantului a fost prost inspirat ales, din moment ce insuşi invinuitul l-a ales, dupa inca doua incercari ale DNA de a-l aduce la locul potrivit.

Au fost confundaţi cu nişte hoţi

Conform informaţiilor din rechizitoriu, odata ajunşi la locul stabilit,pe la orele 23.00, Octavian Seciu şi Lucian Ungur, inculpat şi denunţator, şi-au parcat maşinile una langa cealalta, moment in care acesta din urma a incercat sa remita banii cu titlu de mita. Potrivit inregistrarilor ambientale de la dosar,  Octavian Seciu i-ar fi indicat lui Lucian Ungur sa-i dea banii pe geamul maşinii  spunandu-i „Arunca-i!”, referindu-se la cei 6.000 euro marcaţi in prealabil de procurorii DNA. Dupa aruncarea banilor pe geamul maşinii, procurorul DNA Ioan Irimie şi agenţii de poliţie au considerat ca este momentul sa acţioneze, indreptandu-se in fuga catre maşina lui Octavian Seciu. Vazandu-i ca vin, acesta a inchis geamul maşinii şi a pornit in tromba, lasandu-i pe procurori cu gura cascata şi fara  bani. Din cate se pare,  dupa ce a demarat in tromba, Octavian Seciu şi-ar fi sunat un prieten caruia i-ar fi cerut ajutor, spunandu-i ca este atacat de catre hoţi. Conform unor surse, procurorul Irimie l-ar fi pus pe denunţatorul Ungur sa-l sune pe Seciu sa se predea, la un moment dat chiar discutand personal cu acesta şi anunţandu-l sa a fost un flagrant şi ca ar fi momentul sa se predea. Bineinţeles ca Octavian Seciu nu a dorit sa se predea, vazandu-şi liniştit de drum. Ba mai mult, Seciu nici nu a vrut sa creada ca vorbeşte intr-adevar cu procurorul Irimia, interceptarile de la dosar confirmand aceasta ipoteza: „Procurorul Irimia.. Eu nu cred… deci eu in seara asta am fost atacat, am fost atacat de şapte indivizi. Deci eu nu cred ca sunteţi cine sunteţi. Eu nu ma joc cu nimeni, eu o sa dau telefon la Poliţie. Confirmaţi-mi ca domnul Ungur traieşte, e in viaţa”.

DNA-ul a ramas fara bani

Fiind dat in consemn, mai precis in urmarire generala, un echipaj de poliţie l-a oprit pe Octavian Seciu in apropierea localitaţii Vatra Dornei dupa trei ore de la flagrantul de pomina. Fiind fericiţi de capturarea presupusului infractor, poliţiştii au procedat la percheziţionarea acestuia şi a maşinii in care se afla, moment in care au constata cu stupoare ca banii care constituiau mita disparusera. Procurorii au gasit asupra lui Octavian Seciu suma de 2000 de euro şi 2600 de lei, insa aceştia nu proveneau de la denunţatorul Lucian Ungur, cu alte cuvinte nefiind marcaţi nu proveneau din luarea de mita. In referatul de trimitere in judecata, procurorul de caz se arata sigur de faptul ca Octavian Seciu ar fi ascuns banii, insa nu se ştie inca unde, DNA-ul fiind practic in paguba cu suma de 6000 de euro. Probabil aflaţi pe culmile frustrarii, procurorul şi organele de cercetare penala l-au reţinut pe Octavian Seciu şi l-au adus la Cluj, unde l-au infaţişat Judecatoriei Cluj cu propunerea de arest preventiv.

De ce nu l-a arestat instanţa

Pe langa umilinţa la care au fost supuşi prin faptul ca Octavian Seciu le-a scapat, literalmente, de sub nas, procurorul Ioan Irimie şi poliţiştii sau s-au lovit şi de un refuz, atunci cand au cerut Judecatoriei Cluj sa le aresteze suspectul. Fara proba principala a intregului flagrant, adica banii cu titlu de mita, organele de urmarire penala au cerut degeaba judecatorului sa-l aresteze pe Seciu, instanţa respingand privarea de libertate. In motivarea deciziei de lasare in libertate a lui Octavian Seciu, magistraţii clujeni susţin faptul ca acesta nu ar fi achiesat in totalitate la operaţiunea de vanzare-cumparare a locului de deputat. „Judecatorul constata ca activitatea de pretindere a sumelor de bani rezulta doar din declaraţiile date de denunţator, convorbirile derulate intre ULA şi in acest sens fiind mai mult decat vagi, facand referire explicita doar la necesitatea stabilirii unei "garanţii" – motivata de inculpat prin necesitatea susţinerii financiare de catre ULA a viitoarei campanii electorale, in condiţiile in care ceilalţi trei candidaţi la funcţiile de deputat pe listele PPDD nu aveau "puterea financiara" de a acoperi respectivele cheltuieli”, se reţine in incheierea judecatorului de la Cluj. In plus, Judecatoria Cluj a considerat ca masura arestului preventiv nu se impune şi datorita faptului ca invinuitul se bucura de o buna reputaţie in randul comunitaţii. „Un rol important in aprecierea pericolului concret pentru ordinea publica il joaca şi persoana inculpatului, acesta nefiind cunoscut cu antecedente penale sau ca generand probleme in comunitatea din care face parte, iar din susţinerile acestuia reieşind ca se bucura de increderea celorlalţi membri ai PPDD şi ca a depus eforturi pentru dinamizarea activitaţii organizaţiei judeţene”, se arata in hotararea Judecatoriei Cluj.

Nici denunţatorul Ungur nu sta mai bine la capitolul credibilitate

Omul de afaceri Lucian Ungur a ţinut şi el morţiş sa intre in cursa electorala pentru fotoliul de primar al municipiului Bistriţa, astfel ca a ajuns dupa multe cautari sa fie candidatul Partidului Poporului Dan Diaconescu (PP-DD). Declaraţia de avere completata de Lucian Ungur este una foarte bogata in menţiuni in ceea ce priveşte proprietaţile pe care acesta le deţine, impreuna cu soţia sa Mirela. Astfel, candidatul PP-DD deţine nu mai puţin de noua suprafeţe de teren intravilan, pe care le-a achiziţionat in perioada 2005 – 2009, şi care insumate totalizeaza 33.000 de metri patraţi.  In ceea ce priveşte cladirile, Lucian Ungur are in proprietate doua case de locuit, una in suprafaţa de 315 metri patraţi, iar cea de a doua de 792 metri patraţi, şi nu mai puţin de 55 de apartamente in municipiul Bistriţa. De asemenea el este şi proprietarul a 645.422 metri patraţi de spaţii comerciale şi birouri şi a 188.418 metri patraţi de subsoluri.  In ceea ce priveşte autoturismele, candidatul PP-DD deţine trei la numar, un Fiat 176, fabricat in 1996, un Opel Astra din 1993 şi un Ford Transit din 1994. Potrivit declaraţiei sale de avere, Lucian Ungur are bijuterii in valoare de 50.000 de euro.  Anul trecut Ungur a vandut 38 de apartamente unor persoane fizice sau juridice, suma totala obţinuta in urma tranzacţiilor ridicandu-se la 3.257.179 lei.
Candidatul PP-DD a imprumutat anumite sume de bani şi unor persoane juridice. Astfel firmei Emsermann Comimpex SRL, al carei proprietar este de altfel, i-a imprumutat 53.200 euro şi 931.716 lei, iar firmei Media&Image SRL i-a acordat un imprumut de 30.000 de lei. Cu toate acestea, Lucian Ungur are şi el datoriile lui. Omul de afaceri bistriţean are un credit contractat in 2006, in valoare de nu mai puţin de 231.698 euro, suma pe care trebuie sa o ramburseze pana in anul 2038.  Venitul salarial obţinut de Lucian Ungur in 2011 este de 8.618 lei, in calitate de jurist al firmei sale, la care se adauga salariul soţiei sale, jurist la aceeaşi firma, in cuantum de 7.832 lei. De asemenea, Lucian Ungur a mai obţinut peste patru milioane de lei din vanzari de bunuri imobile şi 900 de lei din inchirierea unui imobil.
 

Sabin Ripan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.