emperaturile ridicate din această perioadă sunt doar începutul. Meteorologii avertizează că, din semnalele pe care le au, ne aşteaptă o vară la fel de călduroasă şi de secetoasă ca şi cea de anul trecut.

Dacă în luna mai ne vom mai putea bucura de zile răcoroase, începând din iunie, temperaturile vor creşte şi ploile se vor rări. Mai mult, din iulie vremea va fi caniculară, mercurul din termometre depăşind valorile medii obişnuite pentru această perioadă.

Culturile de toamnă, dar şi cele de primăvară riscă să fie afectate dacă prognoza se va confirma, cum s-a întâmplat în 2012 când au fost estimate temperaturi similare şi volume asemănătoare de precipaţii.

„Este foarte probabil să avem secetă. În iunie şi iulie regimul precipitaţiilor pare a fi deficitar. În iulie şi regimul temperaturilor este peste norme”, a declarat pentru gândul meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Estimările pe termen mediu făcute publice de ANM sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Gradul de realizare al acestor tipuri de prognoze este de 60%.

Care au fost efectele vremii caniculare din 2012

Vara anului 2012 a fost cea mai călduroasă vară din România ultimilor 50 de ani. Recordul a fost asigurat de numărul mare de zile caniculare, în care termometrele indicau peste 35 de grade Celsius, precum şi de numeroasele nopţi tropicale, cu temperaturi de până la 20 de grade. Totodată, cantitatea de precipitaţii a fost cea mai redusă din ultimii 62 de ani.

Cea mai ridicată temperatură consemnată în vara anului trecut a fost de 43,5 grade Celsius, la Giurgiu. În Capitală, maximul înregistrat a fost de 41,7 grade, la începutul lunii august.

Pe fondul secetei, România a avut anul trecut cea mai mare pierdere de recoltă din Uniunea Europeană. Condiţiile meteorologice nefavorabile au dus la scăderea producţiei de porumb cu 30%, iar a celei de cereale cu 35,8%, potrivit evaluărilor Comisiei Europene. Cu toate acestea, pierderile fermierilor nu au fost atât de mari deoarece preţurile s-au înscris pe o pantă ascendentă încă din vară, de la primele semnale negative privind recolta.

Secetă în Muntenia şi Dobrogea

În situaţia în care vremea va evolua conform aşteptărilor, culturile din regiunea de sud şi de sud-est a României vor fi puternic afectate de secetă şi în această vară.

„În Muntenia şi în Dobrogea, dacă lucrurile nu se schimbă, cu siguranţă vom avea secetă. Acesta este semnalul de acum. Deja avem probleme. Rezerva de umiditate din sol indică secetă moderată şi chiar puternică în unele zone din sudul şi sud-estul ţării”, a precizat meteorologul care a adăugat că în absenţa ploilor prognozate pentru ultima jumătate a lunii mai, culturile de primăvară ar putea fi în pericol.

La începutul lunii mai, spre exemplu, în cea mai mare parte a Dobrogei, în jumătatea de est a Munteniei, în sud-estul şi local în estul Moldovei se înregistrau, la nivelul culturilor de grâu de toamnă, deficite moderate de apă în sol, respectiv o secetă moderată.

În stratul superior al solului, 0-20 de cm (ogor), „aprovizionarea cu apă prezintă valori satisfăcătoare în majoritatea regiunilor agricole din ţară. În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, centrul şi estul Olteniei, local în sud-vestul Banatului şi vestul Crişanei, se semnalează secetă pedologică modestă şi local puternică„, se arată într-un comunicat ANM.

Sursă: ANM

Cum arată prognoza meteo pentru mai, iunie şi iulie

În luna mai vremea se va menţine mai răcoroasă decât ne-am aştepta în această perioadă. Cu excepţia regiunii centrale a ţării, temperaturile medii lunare vor fi cu 2-4 grade Celsius mai scăzute decât media multianuală a lunii, de 14,4 grade Celsius.

În ceea ce priveşte ploile, meteorologii prognozează că acestea vor fi mai abundente decât mediile multianuale, mai puţin în Muntenia şi în Dobrogea unde cantitatea de precipitaţii va fi mai scăzută, între 40 şi 60 de l/mp.

Sursă: ANM

În luna iunie temperaturile medii lunare vor fi mai ridicate decât cele de până acum în vestul, sudul şi sud-vestul ţării, unde vor depăşi mediile multianuale de circa 2-4 grade Celsius. În Maremureş însă, vremea se va menţine ceva mai răcoroasă decât în restul ţării.

Ploile vor cădea cu precădere în centru ţării. În Dobrogea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi între 20 şi 40 de l/mp, în estul şi sud-estul României între 40 şi 60 de l/mp, iar în Subcarpaţi şi zona Dealurilor de Vest, între 60 şi 80 de l/mp.

Sursă: ANM

În luna iulie, temperaturile medii lunare se vor situa peste normele climatologice, îndeosebi în sud-estul, sudul şi vestul ţării.

În Maramureş va fi mai rece, temperatura medie lunară fiind cu 5-6 grade Celsius mai mică decât media multianuală de la nivel naţional, de 17,5 grade.

„Cantităţile lunare de precipitaţii se pot situa sub normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului”, se arată în prognoza pe termen mediu.

În Maramureş, acestea vor fi duble faţă de media multianuală, iar în Muntenia şi în Dobrogea se vor situa între 20 şi 40 de l/mp, la jumătate faţă de medie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.