Dosarul fostului episcop Cornel Onilă, acuzat de viol, întors procurorilor. „Este neregulamentar întocmit”
Curtea de Apel Galați a respins în cameră preliminară rechizitoriul întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, pe baza căruia au fost trimiși în judecată fostul episcop de Huși Cornel Onilă și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzați că au agresat sexual, violat și șantajat mai mulți minori.
După ce a fost initial clasat de DNA pentru lipsă de probe, dosarul în care Cornel Onilă și Sebastian Jitaru au fost acuzați de viol a fost redeschis în august 2019 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Cornel Onilă și Sebastian Jitaru au fost apoi trimiși în judecată la finalul lunii decembrie 2020, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Iași. Două luni mai târziu, în februarie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a aprobat solicitarea fostului episcop Cornel Onilă de a îi fi strămutat dosarul de la Curtea de Apel Iași către Curtea de Apel Galați, după ce acesta a invocat o „presiune mediatică”.
Conform soluției pronunțate miercuri, 28 iulie, Curtea de Apel Galați a respins rechizitoriul în camera preliminară și l-a întors către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași fiindcă „este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de către procuror”. Procurorii ieșeni au la dispoziție trei zile să conteste această decizie.
Anterior, la finalul lunii iunie, instanța admisese parțial cererile și excepțiile invocate de Cornel Onilă și Sebastian Jitaru, constatând neregularitatea actului de sesizare, în speță a rechizitoriului, concluzionând că acesta nu este „apt să investească instanță de judecată”.
Magistrații au înlăturat din rechizitoriu declarații ale unor martori, au constatat nulitatea ordonanțelor de dispunere a expertizelor psihologice pentru trei persoane vătămate parte din dosar, respingând, implicit, și rapoartele de expertiză psihologică rezultate.
„Dispune comunicarea prezentei încheieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, cu solicitarea ca în termen de 5 zile de la data comunicării, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a celor doi inculpaţi sau dacă solicită restituirea cauzei”, preciza instanța la finalul lunii iunie.
Investigația despre Corneliu Onilă conținea detalii despre cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiilile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot.
sursa: libertatea.ro
Citește și: Semnele Apocalipsei din Biblie încep să se adeverească
Ce e neregulamentar întocmit, cu neregularități ce nu au fost remediate de către procuror, ca în mii de alte cazuri, iar instanțe au înlăturat declarații, au anulat expertize respingând dosare pe lipse de probe, e tocmai proba trucajului arhicunoscut ?