În spațiul public a fost intens vehiculată o posibilă legătură de rudenie a lui Dacian Cioloș cu Virgil Ardelean, foștul șef al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.
Dacian Cioloș a copilărit în satul Pericei, județul Sălaj, acolo unde s-a născut şi Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea” după ce a preluat şefia serviciului secret al MAI.

„Evenimentul zilei” a obținut confirmarea legăturilor de rudenie dintre cei doi chiar de la fostul șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) din cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„În arborele genealogic ne întâlnim pe o rămurică pe care s-au cocoțat bunicii noștri. De mic copil a mers singur pe drumul lui, nu a avut nevoie de proptelele nimănui”, ne-a transmis Virgil Ardelean.

 

„Produsul propriului efort”

Acesta a ținut să ne precizeze că nu a avut nicio implicare în ascensiunea viitorului premier al României.

„Dacian Cioloș este produsul fericit și exclusiv al propriului efort și renunțări, al modului în care a reușit să-și combine armonios valențele ereditare cu instrucția și munca zilnică, cu crezul în valorile democrației și curajul de a finaliza ce începe”, ne-a spus Ardelean. De altfel, și Cioloș a precizat mereu că nu s-a sprijinit pe „pile”. „Cred că e o boală de care văd că scăpăm cu greu, în România, aceea de a miza în primul rând pe nepotisme sau pe susținerea rudelor”, a spus acesta.

General cu trei stele în MAI

Reevenind la Ardelean (născut în 1950), acesta a urmat studii la Școala de Ofițeri Activi de Miliție Băneasa – secția Miliție Economică, clasa Contrasabotaj (absolvită în 1974) și la Facultatea de Drept, obținând ulterior titlul științific de doctor în științe juridice. Colonelul de poliție Virgil Ardelean a fost avansat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la 27 noiembrie 1997.

 

Anul următor a fost numit în funcția de șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI – UM 0962) din cadrul Ministerului Administrației și Internelor. În martie 2001, prim-ministrul Adrian Năstase a emis OUG nr. 29 conferind atribuții largi UM 0962, inclusiv culegerea de informații privind siguranța națională, interceptarea telefoanelor, filajul, perchezițiile și confiscările fără mandat de la Parchet.

Virgil Ardelean a demisionat din această funcție la data de 20 iulie 2006 în urma scandalului declanșat de dispariția sirianului Omar Hayssam, acuzat de terorism. Alături de el, au mai demisionat din funcțiile îndeplinite și directorul SRI, Radu Timofte și directorul SIE, Gheorghe Fulga.
După ieșirea din serviciul public, acesta și-a deschis o firmă de securitate, Arvifox, soectate care este implicată și în scandalul de la Apa Nova. „Respect rolul autorităților în stat și înțeleg poate mai mult decât alții sensul unor demersuri și proceduri la un moment dat. De aceea nu am ce comenta”, ne-a declarat acesta în legătură cu acest aspect.

Socrul, pensionar

De altfel, Cioloș a precizat mereu că nu s-a sprijinit pe „pile”. „Cred ca e o boală de care văd că scăpăm cu greu, în România, aceea de a miza în primul rând pe nepotisme sau pe susținerea rudelor”, a spus acesta.


Cioloș, tehnocratul care a trecut deja prin trei guverne


Premierul desemnat a mai precizat că nu a fost sprijinit nici de vreun presupus socru francez cu influență la Bruxelles.

„Vreau doar să clarific o chestiune personală. Nu știu de unde a apărut ideea că socrul meu ar fi fost funcționar european, și, în plus, unul cu influență. Nu e nimic adevărat aici! Socrul meu e la pensie de câțiva ani și nu are absolut nicio legatură cu activitatea mea profesională sau cu cariera mea”, a spus Cioloș.

Sursa Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.