Una dintre firmele lui Ștefan Vuza, combinatul de celuloza și hartie Someș Dej, a cerut insolvența la Tribunalul Comercial Cluj. Inainte de a face aceasta cerere, conducerea executiva a combinatului, din care a facut parte și Gheorghe Benea, a contractat o serie de imprumuturi de la alte societați controlate de Vuza prin intermediul “umbrelei” comerciale Serviciile Comerciale Romane (SCR). Aceasta nu este prima manevra similara prin care omul de afaceri țintește in combinatul dejean. In mod paradoxal, chiar daca, oficial, Ștefan Vuza nu mai poate susține activitatea Someș Dej, el a participat totuși la licitația pentru vanzarea combinatului Oltchim.

Ștefan Vuza este unul dintre cei mai titrați afaceriști clujeni prin faptul ca iși “amețește” afacerile prin intermediul “suveicii” Serviciile Comerciale Romane (SCR) și nu se implica, in mod fațiș, in politica. El este unul dintre cei care au participat la licitația pentru vanzarea combinatului Oltchim, și conform unor surse din domeniul financiar, se numara printre favoriți. Insa Dan Diaconescu a licitat “in orb” pentru a caștiga capital politic, astfel ca Vuza a pierdut, pentru moment, afacerea respectiva. Insa, cu toate ca el a participat la licitația respectiva, dupa cateva luni, consiliul de administrație al combinatul de celuloza și hartie Someș Dej, societate controlata de Vuza prin SCR, a decis sa intre in insolvența pentru ca afacerea nu mai poate fi susținuta. Conform datelor oficiale, afacerile firmei au scazut de la 6 milioane de lei, la 2,1 milioane lei in primul semestru din acest an, iar pierderile au crescut de la 2,6 milioane lei la 6,3 milioane lei.
Insa, printre ultimele contracte incheiate de SC Someș Dej este unul (2900/30.11.2012) prin care SC Someș Dej a cumparat de la SC A6 Impex (societate controlata tot de Vuza prin SCR) o hala de tip depozit pentru suma de 620.000 de lei + TVA. De asemenea, tot A6 Impex a imprumutat Someș Dej cu 150.000 de lei (contract nr 2583/22.10.2012), cu 200.000 de lei (contract nr 2386/794/01/10/2012), ambele contracte avand ca termen scadent de maxim 10 zile, ulterior intervenind penalitați. Prin intermediul contractului cu numarul 1935/14.08.2012, Someș Dej se imprumuta tot de la A6 Impex cu 300.000 de lei, apoi de la SC Caromet (societate care face parte din cadrul SCR), combinatul din Dej cere o suplimentare de 250.000 de lei la un imprumut deja contractat.
Cu alte cuvinte, inainte de a intra in insolvența, Someș Dej se indatoreaza fața de propriul patron.

Cum se invarte Someșul dupa turela

Insa aceasta acțiune de bagare in insolvența a Someș Dej este cu bataie lunga. In urma cu doi ani, SC Sinterom Cluj Napoca a cerut insolventa firmei A1 Impex, o societate prin care Vuza detine SC Somes Dej. Inainte de asta, SC Somes Dej SA a imprumutat 3 milioane de lei de la o alta societate detinuta Vuza, SC Uzuc SA Ploiesti. La cateva luni dupa semnarea acestui contract de imprumut, in 09.07.2010, in cadrul unei sedinte a actionarilor Sinterom, s-a prezentat pentru aprobare situatiile financiare ale societatilor A1 Impex Cluj Napoca si A1 Impex. Dupa doar cateva zile, Sinterom a cerut intrarea in insolventa a SC A1 Impex, insa fara a preciza nici un alt detaliu referitor la acest lucru.
Vuza a mai fost prins in off-side de SIF Oltenia, care contesta in instanta o serie de decizii luate in cadrul SC Sinterom, societate clujeana unde Stefan Vuza este actionar majoritar. Dinel Staicu, șeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza ca „plimba” banii pentru a-i pastra in propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuza ca Stefan Vuza, care a cumparat prin privatizare cele doua mari combinate (Sinterom Cluj si Contactoare Buzau), reuseste prin intermediul mai multor tranzactii financiare de tip „suveica” sa ruleze fondurile acestor doua combinate pentru ca, in final, acestea sa ajunga in capitalul unor firme pe care miliardarul le detine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Romane (SCR). In mai 2006, SIF Oltenia a dat in judecata Sinterom pentru a anula o hotarare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firma detinuta de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecatorii clujeni au dat castig de cauza SIF-ului si au obligat sa se anuleze hotararea. In decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces impotriva Sinterom pentru a anula o alta hotarare prin care se mai incerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste sase milioane de lei. „Printr-un sir de operatiuni financiare fondurile Sinterom sunt directionate catre societati controlate de Stefan Vuza”, se arata in plangerea SIF Oltenia. Si aceasta hotarare este anulata de instanta clujeana.

Instanțele clujene nu se uita la fondurile cipriote

De asemenea, la Cluj, Vuza a mai avut o serie de procese cu un alt co-actionar minoritar de la producatorul de hartie SC Somes Dej, respectiv un fond de investitii cipriot, Broadhurst Investment. Reprezentantii fondului au contestat ca, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din interiorul fabricii dejene, s-a aprobat efectuarea mai multor tranzactii financiare fara ca Broadhurst Investment sa fie consultat. De asemenea, reprezentantii fondului cipriot cred ca administratorii Somes Dej ar intentiona falimentarea combinatului de celuloza si hartie. La mijlocul lunii martie 2008, AGA Somes Dej a hotarat sa delege administratorii fabricii (Alexandru Gaciu, Maricel Leonte si Leonard Toth) sa cumpere active in valoare de 3,8 milioane de euro, sa vanda o parte din bunurile combinatului si, in acelasi timp, sa poata ipoteca o parte din imobilele aflate in patrimoniul Somes Dej pentru obtinerea unor credite. Asta sustin reprezentantii unui fond de investitii care este actionar la combinatul de celuloza. Dupa cateva zile de la anuntarea deciziei, fondul cipriot a cerut mai multe detalii referitoare la aceste tranzactii, dar nu a primit nici o informatie. Pentru a bloca aceasta hotarare, Broadhurst Investment a dat in judecata societatea Somes Dej si a cerut anularea hotararii, intrucat s-ar fi incalcat legea pietei de capital. Cazul a ajuns in atentia Tribunalului Comercial Cluj, care nu a considerat ca cei din conducerea Somes Dej ar fi incalcat vreo prevedere legala si a respins procesul deschis de fondul cipriot. Reprezentantii fondului au facut recurs la Curtea de Apel Cluj, dar si aici au pierdut procesul.

“Puii” lui Vuza
Omul de afaceri clujean, cu o avere estimata de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controleaza direct sau prin interpusi SC Sinterom, Federatia Romana de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploiesti, SC A4 Borzesti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamt, SC Uzuc Ploiesti, SC Somes Dej, SC Chimcomplex Borzesti, SC Iasitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Pitesti, si este actionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Romane.

Istoria se repeta?
In 2008, SC Uzuc Ploiesti (firma din cadrul SCR), a avut o crestere a profitului de 92%, iar veniturile acestei societati au crescut cu 32%. Actionarii si muncitorii erau extrem de multumiti crezand ca fabrica producatoare de utilaje si echipamente pentru industria chimica, petrochimica si energetica a iesit din trend-ul falimentar in care se afla industria romaneasca. Insa, Vuza decide ca Uzuc Ploiesti trebuie indatorat si omul de afaceri decide sa se imprumute pe el insusi. Conducerea SC Uzuc, societate controlata de Vuza, decide sa acorde un imprumut de 1,4 milioane de euro catre Caromet Caransebes (ARMT), o fabrica detinuta de acelasi Stefan Vuza prin intermediul unei firme din Iasi. La scurt timp dupa aceasta decizie, afaceristul clujean mai hotaraste sa reduca o linie de credit pe care Uzuc o contractase de la 6,5 milioane de euro la 5 milioane euro si anunta ca scoate la vanzare, prin licitatie, un teren din Ploiesti  pentru care a cerut 2,05 milioane de euro.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.