sursa: Ziarul de Cluj
sursa: Ziarul de Cluj

scris de Grumăzescu Andreea-Maria

Maghiarii din Cluj au mărșăluit în centrul orașului Cluj-Napoca miercuri, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Participanții au fost introduși într-o atmosferă specifică, au intonat cântece în maghiară. Unii dintre participanți au purtat costume tradiționale iar alții au cântat la vioară.

Activitatea a început la ora 13:00 printr-un marș organizat ce a pornit din fața Institutului de Teologie Protestantă din Piața Avram Iancu și a continuat spre Bulevardul Eroilor până la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail”. Aici a avut loc în jurul orei 14.00, o slujbă religioasă cu ocazia celebrării zilei de astăzi. Mai târziu, de la ora 15.00 a avut loc ceremonia care a inclus discursuri și momente artistice, programată în Piața Unirii, în fața grupului statuar Matia Corvin. Nu se vor depune coroane de flori decât pe Bulevardul Eroilor, la plăcuța care amintește de generalul Bem din timpul Revoluției (1848-1849).

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni marchează debutul Revoluției din 1848, când a fost lansată și Proclamația (Mit kiván a magyar nemzet) ce includea 12 puncte cu revendicări privind independența guvernării, libertatea presei etc.  în Cluj locuiesc 78.455 persoane de etnie maghiară, număr care reprezintă 13,4% din populația județului. 

În Cluj, 13.4% din populația județului este reprezentată de maghiari (78.455 persoane).

Citește și: Rareș Bogdan, discurs în Parlamentul European: „Nu faceți din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept pentru România!” – VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here