Joi, 19 ianuarie Sala „Şantier” a Şcolii de Arte din Cluj-Napoca a fost arhiplină la spectacolul de muzică şi joc popular dedicat Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, susţinut de către experţii şi cursanţii instituţiei. Aşa cum a subliniat, în deschidere prezentatorul spectacolului, Grigore Sâmboan:
”Unirea Principatelor Române sau Mica Unire a reprezentat un moment important din istoria ţării, care a culminat cu alegerea ca domnitor a lui Al. Ioan Cuza. Acesta a fost de fapt şi primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, definitivat la data de 1 Decembrie 1918, cu prilejul Marii Uniri de la Alba Iulia. De aceea, Unirea Principatelor este un eveniment de seamă pentru toţi românii, astfel că şi Şcoala de Arte Cluj doreşte să-l cinstească aşa cum se cuvine, mai ales că din acest an ziua de 24 ianuarie este şi sărbătoare naţională legală”.
Apoi, aşa cum prefigura prezentatorul a urmat un spectacol de zile mari, apreciat la unison de către public la aproape fiecare moment al său. Partea muzicală a spectacolului – înscris în cadrul „Anului 2017 – Anul cântului popular la Şcoala de Arte Cluj” – a fost susţinută de cursanţii claselor de canto muzică populară ai şcolii, după cum urmează: Marinela Bulz, Denisa Perde, Anca Stelea, Florin Breje, Adrian Răcăşan, Sebastian Roman, Vlăduţ Antal, Mircea Lazăr, Adriana Felea, Andrei Bonţe – din clasa expert Ana Strîmturean; Raluca Codori, Daiana Maghiari, Alexandra Vereş, Adelina Vidrean, Paulina Estera Bodea – din clasa expert Denisa Bonţe; Maria Mihali, Ovidiu Fărcaş, Camelia Pânzar, Roxana Zanc, Nicuşor Butilcă, Denisa Pop, Oana Călugăr, Delia Spătar, Cătălin Muntean, Anamaria Siminiceanu – din clasa expert Claudiu Ciotleuş. Înainte de momentul muzical, vocal, dansatorii Ansamblului Folcloric „Vatră de Dor” al Şcolii, instruiţi de coregraful Viorel Dragomir au prezentat o suită de jocuri din Moldova. A urmat o salbă de cântece renumite – patriotice şi nu numai – aduse în scenă de cursanţii claselor de canto muzică populară mai sus numiţi, acompaniaţi de taraful „Vatră de Dor” sub conducerea muzicală a expertului Iancu Pop.
Astfel, au răsunat în sală cântece patriotice precum „Măi române, românaş!”, „Cântă cucu-n Bucovina” şi „Hai să-ntindem hora mare!” – dar şi altele provenind din repertoriul unor solişti consacraţi, din diverse zone etno-folclorice, locul de origine al cursanţilor şcolii, şi anume: Cluj, Ţara Moţilor, Câmpia Transilvaniei, Alba, Bihor, Sălaj, Bistriţa, Năsăud, Mureş, Maramureş, Sibiu şi Bucovina.
După spectacolul muzical a urmat o nouă repriză de joc popular, de calitate – o suită de jocuri din Câmpia Transilvaniei – prezentat de membrii Ansamblului Folcloric „Vatră de Dor”, în acompaniamentul tarafului şcolii. Nu putem încheia cronica evenimentului fără a menţiona şi numele membrilor tarafului „Vatră de Dor”, în componenţa căruia întâlnim excelenţi instrumentişti, precum: Vasile Chiorean – taragot, Petrică Pleşca – saxofon, Vasile Moldovan – vioară, Andrei Băbuţ – contrabas, Mihai Moroşan – ţambal, Cătălin Roată – acordeon şi Iancu Pop – braci.
Iar la finalul sărbătorii de la Şcoala de Arte Cluj, într-un entuziasm firesc pentru un asemenea moment înălţător, interpreţi şi public deopotrivă au format un cerc uriaş, mare cât Sala „Şantier”, dansând şi cântând în acordurile „Horei Unirii”.