Marţi 15 martie, în mai multe localităţi din România, etnici maghiari au sărbătorit Ziua maghiarilor de pretutindeni – comemorarea începutului revoluţiei maghiare de la 1848. La Cluj-Napoca, cca 500 de etnici maghiari au participat la un marş. Spre deosebire de alţi ani, când la marşuri similare participanţii purtau doar steagul Ungariei, al Transilvaniei şi al Ţinutului Secuiesc, acum au avut în coloană şi purtători ai steagului României. Comemorarea revoluţionarilor maghiari de la 1848 s-a desfăşurat normal, fără incidente. Totuşi un incident stupit tot a avut loc. Poliţia a confiscat steagul (istoric) Transilvaniei. Sub pretextul că se pot „agita spiritele”. După ce purtătorii steagului Transilvaniei au fost extraşi din coloană, au fost anunţaţi că au încălcat legea.

Steag istoric prezent pe stema României

De ce au considerat poliţiştii (în civil) că Steagul Transilvaniei ar putea incita spiritele este greu de spus. Dar se impune o întrebare. Poliţiştii în cauză au acţionat ca miliţienii de pe vremuri. Da, în timpul comunismului, Steagul Transilvaniei nu era recunoscut. Şi nu pentru că l-ar fi purtat românii după 1948, ci mai ales că a fost steag oficial în Transilvania inclusiv până în 1920. Numai că atunci îl purtau oamenii unui Maniu, Leucuţia ş.a., adică acei pe care ulterior comuniştii i-au eliminat. Şi ceea ce este mai grav, poliţiştii din Cluj, trebuiau să ştie că nu se încalcă nicio lege, din moment ce pe Stema României, a Senatului, a Camerei Deputaţilor, a MAE etc, în cartierul 4 (dreapta jos) se află Steagul Transilvaniei. Pentru cine nu ştie, Steagul Transilvaniei conţine însemne ale românilor, maghiarilor şi saşilor din Ardeal. Dovada că participarea la o manifestaţie – nu contează obiectul – cu un steag istoric nu este ilegală, o reprezintă şi faptul că un fost prim-ministru al României, Victor Ponta, a fluturat, în 2014, la Suceava, Steagul istoric al Moldovei.

Comisar de poliţie: „În ce calitate mă sunaţi”

După evenimentul generat de poliţişti, Sabin Gherman – moderator al emisiunii „România de la A la Z” la Look TV – l-a contactat telefonic pe comisarul Luca de la poliţie şi l-a rugat să spună în baza cărei legi a fost conficat un Steagul Transilvaniei. Ce a răspuns respectivul comisar, este stupefiant. „În ce calitate mă sunaţi” a întrebat Luca, şi după ce a fost lămurit, urgent s-a repliat: „Nu am calitate de reprezentare, vă rog să vă adresaţi instituţiei”, după care a închis telefonul.

Sursă: Cotidianul

3 COMENTARII

  1. Cei cu asa zis steagul Transilv. facei jocul celor care nu v-au acordat nici un drept in TRansilvania? Intrebati de crimele savarsite de unguri la Ip,Moisei sau Trasnea. Stiti ce au facut ungurii in 1848? Au omorat copii romanilor din transilvania si tot ce era roman. Statul roman are un singur steag.Iar TRansilvania este statul roman.

  2. Cei ce o tot tin langa cu steagul transilvaniei sunt tot unguri cu idei fixe de autonomie. Transilvania este ROMANIA, asa a fost si asa va fi in veci! Deva mananca coaja sustineti contrariu si o sa ne plimbam senilatele prin Budapesta, n-ar fi pentru prima oara!

  3. Steagul Transilvaniei ii agita pe mitici … nu le mai e frica ca ne iau ungurii Ardealul (mult prea complicat spre imposibil in UE), ci ca Ardealul ar putea deveni independent (asta da, e perfect realizabil printr-un simplu referendum).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.