50.000 de clujeni la Noaptea Muzeelor

Clujenii au ieşit, cu mic, cu mare, să viziteze muzeele clujene în noaptea plăcută de 19 mai, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor. Aceştia au avut de unde alege, muzeele clujene punându-le la dispoziţie, cu intrare liberă, atât expoziţiile permanente, cât şi unele tematice.

Noaptea Muzeelor s-a desfăşurat pe 19 mai, fiind în 2012  la a opta ediţie. Aceasta este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din România. Evenimentul are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor. Muzeele din Cluj au oferit vizitatorilor expoziţii diversificate, proiecţii de filme şi alte evenimente speciale. Pentru a-şi stabili mai traseul, vizitatorii au avut la dispoziţie harta cu programul Nopţii Muzeelor în Cluj, tipărită de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Potrivit Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, la Cluj, Noaptea Muzeelor a strâns aproximativ 50.000 de vizitatori. Muzeul de Artă Cluj-Napoca a atras 12.000 de vizitatori, Muzeul Etnografic al Transilvaniei – 15.241 de vizitatori, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – 6.472 vizitatori – cu o expoziţie temporară în Turnul Croitorilor, care a atras 2.722 vizitatori, şi cu Colecţia de Istorie a Farmaciei, vizitată de 3.750 de persoane, Muzeele Universităţii "Babeş-Bolyai" – 4.900 vizitatori în două dintre cele patru departamente: Muzeul de Mineralogie – 2.450 de vizitatori şi Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie – 2.450 de vizitatori.
Centrul Cultural "Petre Ţuţea" a avut 1.400 de participanţi şi, în premieră, Centrul Virtus Antiqua – 800 de vizitatori. Acestora li se adaugă Muzeul Municipal Dej – 600 de vizitatori şi Galeria Frezia Dej – 200 de vizitatori.

Expoziţia permanentă din cadrul Colecţiei de Istorie a Farmaciei a fost prezentată publicului cu această ocazie, vizitatorii putând beneficia de ghidaj de specialitate gratuit. Colecţia de Istorie a Farmaciei se află în spaţiul celei mai vechi farmacii din Cluj, la “Sfântul Gheorghe”, care datează din anul 1573. Pe baza documentelor păstrate s-a putut reconstitui succesiunea neîntreruptă a farmaciştilor începând din secolul al XVIII-lea şi până în anul 1949. Colecţia ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania între secolele al XVI-lea şi al XX-lea. Cele mai valoroase obiecte farmaceutice transilvănene provin din colecţia profesorului Iuliu Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 la Muzeul Ardelean şi îmbogăţită pe parcursul timpului.
Cu ocazia Nopţii Muzeelor, publicul a avut acces în balconul vestic al Palatului Bánffy, recent restaurat, din care, de-a lungul istoriei, s-au adresat clujenilor personalităţi politice cum ar fi împăraţii Francisc I şi Franz Joseph sau liderul comunist Nicolae Ceauşescu. Totodată, au fost expuse pentru prima dată tablourile reprezentându-i pe primii proprietari ai palatului, contele Bánffy György, guvernator al Transilvaniei în perioada 1787-1822, şi soţia sa.

La Muzeul Etnografic al Transilvaniei, pe lângă vizitarea expoziţiei permanente, publicul va putea participa expoziţia LEGO – Decenii de istorie, în sala Reduta a muzeului, expoziţia „Ziua amintirii – Holocaustul romilor” – în spaţiul destinat expoziţiilor temporare şi la proiecţie de filme documentare (6 filme cu tematică etno-antropologică) – realizate de către absolvenţii Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca.
Expoziţia “Lego – Decenii de Istorie” este realizată în colaborare cu Asociaţia Brickenburg şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Departamentul de Mecatronică şi Dinamica Maşinilor. Construcţiile prezentate sunt realizate din peste 5.000.000 de piese, în greutate de aproximativ o tonă, fiind desfăşurate pe o suprafaţă de cca 120 metri pătraţi.
Piesele prezentate în expoziţie ilustrează tematici cum ar fi: spaţii culturale şi spaţii muzeale, urbanism tradiţional şi contemporan, tradiţii populare, dar şi îmbinarea tuturor acestora cu tehnologia modernă.

Muzeul Zoologic a invitat publicul să viziteze expoziţia permanentă, care cuprinde în partea sistematică animalele aşezate filogenetic (de la cea mai simplă structură la cea mai complexă). Un mod special de reprezentare al exponatelor este cel în care animalele sunt poziţionate împreună cu alte piese naturale sau artificiale, imaginând astfel un colţ din natură redat cât mai verosimil. Astfel se pot observa modalităţi de reprezentare ale faunei de stufăriş de munte din zonele exotice, sau aspecte comportamentale vizând lupta pentru existenţă, construirea adăposturilor, îngrijirea puilor.
Cu ocazia Nopții Muzeelor, Muzeul Zoologic a prezentat şi expoziţia temporară ”Păsări din Bucovina”, în care cadrul explicativ este reprezentat atât de exemplarele avifaunistice naturalizate, cât şi de panouri ilustrative ale biotopurilor de unde acestea au fost colectate. De asemenea, tematica este completată cu explicarea diferenţelor între noţiunile de faună şi colecţie, precum şi cu etalarea şi prezentarea principalelor metode de cercetare avifaunistică.
Vivariul a organiza expoziţia de fotografie Viperele din România, care prezintă imagini la rezoluţie mare şi ample explicaţii, atât despre biologia speciilor și subspeciilor de vipere din ţara noastră, cât şi referitoare la muşcătura de viperă şi la primul ajutor. Copiii au fost încântaţi în mod deosebit de animalele vii prezentate aici, printre care un dihor, şarpele cu corn, broaşte râioase sau peruşi.
Şi celelalte muzee al Universităţii Babeş-Bolyai s-au bucurat de popularitate. Muzeul de Mineralogie a prezentat o expoziţie temporară cu titlul „Curcubeul mineral”. Expoziţia ilustrează cauzele şi diversitatea culorii mineralelor, dar şi modul în care, pornind de la culoare, mineralele sunt utilizate de la începuturile istoriei. Mai mult, adulţii sunt invitaţi să privească dintr-o nouă perspectivă, cromatică desigur, colecţiile de bază ale muzeului, urmând un traseu tematic. Muzeul de Paleontologie a marcat 140 de ani de tradiţie în învăţământul universitar geologic-mineralogic din Cluj. Expoziția reuneşte o serie de documente aparţinând renumiţilor profesori care au organizat şi condus Catedra de Geologie şi Muzeul de Paleontologie: A. Koch, I. P. Voiteşti.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a organizat la Turnul Croitorilor Cluj-Napoca expoziţia „Principatul şi principii transilvăneni în colecţia de acuarele a MNIT, care conţine reproduceri după acuarele (originalele fiind fragile şi de dimensiuni mici). Acestea datează din secolul al XIX-lea şi reprezintă portretele principilor transilvăneni în costume de epocă, cu însemnele puterii princiare şi ecleziastice. Pentru a completa atmosfera epocii, sunt expuse şi obiecte originale din secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.