Primarul Romulus Mârza (PNL) din comuna Ţaga a concesionat 714 de hectare de teren cu titlu gratuit în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceste concesiuni ar putea fi la limita legalităţii, iar autorităţile statului ar trebui să le cerceteze. Printre cei care fac afaceri cu primarul din Ţaga se numără Toma Rus, un poliţist cu diverse probleme penale. Gazeta de Cluj continuă campania “Terenurile concesionate din judeţul Cluj” în care vă prezentăm care sunt parcelele concesionate din judeţul nostru.

28 de concesiuni gratuite a încheiat primarul Romulus Mârza în comuna Ţaga. Suprafaţa totală este de 714 hectare, iar Gazeta de Cluj vă prezintă toate persoanele care beneficiază de această închiriere aparent preferenţială. Suntem curioşi cine nu şi-ar dori un astfel de teren.

Cristian Cornea a concesionat pe 27.05.2013 un teren de un hectar de la Primăria Comunei Ţaga. Termenul de închiriere este de cinci ani, iar redevenţa este gratuita. Tibor Orban este un alt cetăţean din comuna Ţaga care a primit de la municipalitate un teren, de această dată de 154 de hectare. Acesta este, de altfel, cel mai mare contract de concesiune semnat de municipalitate. Termenul de închiriere este de 10 ani, iar actul a fost semnat pe 6 martie 2013. Oficialii comunei Ţaga au concesionat fără costuri un teren de 7,31 de hectare către Ionela Nadia Apetean. Contractul are o valabilitate de cinci ani începând cu 9 mai 2013. Daniel Costan Mureşan este un alt cetăţean din Ţaga care a primit cu titlu gratuit concesiunea unui teren de 23,69 de hectare de păşune. Perioada de valabilitate a închirierii este de cinci ani începând cu 23 aprilie 2013. Iulian Daniel Popescu a concesionat şi el un teren de 10 hectare de păşune fără redevenţă. Contractul este valabil pe o perioadă de cinci ani de zile începând cu 16 aprilie 2013. Un alt cetăţean din Ţaga care a primit gratuit concesionarea unui teren de 23,44 de hectare este Oliver Mircea Ciornea. Închirierea s-a semnat pe cinci ani începând cu 6 martie 2013. Vasile Olariu este un alt concesionar de teren din comuna Ţaga. Suprafaţa păşunii închiriată de acesta cu titlu gratuit este de 22 de hectare, iar valabilitatea este de cinci ani începând cu 6 martie 2013.

Ioan Ban a concesionat şi el un teren agricol cu titlu gratuit. Suprafaţa parcelei este de doar un hectar, iar valabilitatea contractului semnat pe 29 martie 2013 este de cinci ani. Maria Timandi a primit şi ea în concesiune un teren cu o suprafaţă de 25,6 hectare de păşune. Concesiunea este valabilă pe o perioadă de 10 ani, iar actul a fost semnat pe 25.03.2013. Silviu Adrian Timandi a concesionat şi el un teren de 21,92 de hectare de păşune cu titlu gratuit. Actul are o valabilitate de 10 ani începând cu 25.03.2013. Iuliu Zehan este un alt cetăţean din comuna Ţaga care a concesionat fără costuri un teren de patru hectare de păşune. Actul este valabil cinci ani începând cu 11 martie 2013. Corin Narcis Moldovan a concesionat şi el un teren de 9,5 hectare de păşune fără costuri de la Primăria comunei Ţaga. Actul a fost semnat pe 8 martie 2013 şi are o valabilitate de cinci ani. Viorel Macavei a concesionat o suprafaţă de teren de 25 de hectare de păşune. Închirierea s-a făcut cu titlu gratuit pe o perioadă de cinci ani începând cu 28.02.2013. Petru Apetean a concesionat un teren de 10 hectare de păşune cu redevenţă gratuită. Contractul a fost semnat pe 28 februarie 2013, iar perioada valabilităţii actului este de cinci ani. Ioan Sîmboan este un alt locuitor al comunei Ţaga care beneficiază de concesiune cu titlu gratuit al unui teren de 50 de hectare. Actul este valabil timp de cinci ani începând cu 27.02.2013.

Ioan Ştef este un alt concesionar de păşune fără redevenţă. Suprafaţa închiriată de acesta este de 25 de hectare, iar contractul valabil cinci ani a intrat în vigoare pe 27 februarie 2013. Eugen Biriş a concesionat 30 de hectare de păşune fără să plătească nici un leu pe ei. Contractul, semnat în 26 februarie 2013, are o valabilitate de cinci ani. Societatea comercială Clasic Cheese are concesionat o suprafaţă de 20 de hectare de teren de păşune fără să plătească nicio redevenţă. Actul, semnat pe 19 aprilie 2012, are o valabilitate de 10 ani. Claudia Lucia Pop a concesionat şi ea o suprafaţă de teren de 50 de hectare pe o perioadă de 10 ani. Închirierea s-a făcut şi de această dată cu titlu gratuit, iar actul a fost parafat pe 6 aprilie 2012. Ioan Coşeriu este un alt locuitor al comunei Ţaga care a concesionat o suprafaţă de 50 de hectare fără să plătească nici un leu. Contractul este semnat pe 29 martie 2012 şi are o valabilitate de 10 ani. Vasile Viorel Varga este un alt concesionar care beneficiază de păşune cu titlu gratuit. Este vorba de 76 de hectare închiriate pe 25.04.2013 pe o perioadă de 10 ani. Mircea Tîrnovan a concesionat şi el o suprafaţă de 20 de hectare de păşune fără redevenţă. Actul, semnat pe 25.04.2012,  este valabil pentru 10 ani de zile. Nelu Viorel Moldovan este un alt concesionar care beneficiază de închiriere gratuită. Este vorba de un teren agricol de 2 hectare, atribuit pe 19.04.2012, pe o perioadă de 10 ani.

 

Oficialii comunei Ţaga au atribuit şi contracte pe bani. Doar nouă dintre cele 32 de contracte concesionate de oficialii comunei.

Vlaicu Pop este unul dintre locuitorii comunei Ţaga care au primit una dintre cele mai mici parcele de teren, respectiv de 0,20 de hectare, şi printre puţinii care plătesc pentru această concesiune o sumă modică: 7 lei/lună. Contractul a fost semnat pe 19 ianuarie 2012 şi are o valabilitate de cinci ani. R&K Hunting Service este o firmă care a primit şase contracte de concesionare, toate valabile pe 10 ani. În cadrul fiecărui contract redevenţa este de 25 de euro pentru un hectar pe an. Actele au fost semnate pe 15 mai 2012 şi au următoarele suprafeţe: 58 de hectare, 56 de hectare, 53 de hectare, 34 de hectare, 29 de hectare şi 23 de hectare.  Societatea are acţionariat comun cu cel al societăţii BT Wild Ranch, cei care construiesc o fabrică de bizoni la Recea Cristur. În cadrul societăţii este implicat şi fostul poliţist Toma Rus, cercetat penal în diverse dosare. Acţionarul comun este Rudolf Karner. În cadrul afacerilor de la Recea Cristur au apărut între timp acuzaţii de delapidare şi spălare de bani, iar lucrurile nu stau deloc roz în ceea ce priveşte starea concesiunii. Radu Viorel Moldovan este un alt concesionar de teren din Ţaga care plăteşte bani. Este vorba de o parcelă de 20 de hectare, închiriată cu 10 euro/hectar pe an. 

ferma de bizoni

1 COMENTARIU

  1. DL PRIMAR ar fi bine ca si ceilalti concetateni ai d_voastra sa poata intra in posesie cu terenurile ce le au la fostul IAS nu sa trageti de timp si sa concesionati la fel de fel de oameni influenti fara a plati vreo taxa pe acel pamant concesionat .Iar pe acel mafiot numit POP AUREL ar trebui sa dispara de la REGISTRUL AGRICOL impreuna cu el faceti tot felul de MISMASURI ,,,,ar trebui sa dispareti din PRIMARIE ,,,,ce ziceti cam greu sa lasi din mana asa mana cereasca ,,,,,poate o sa va vina si voua randul ca la BECALI si cloaca lor ,,,atunci o sa va dati FOARTE BOLNAVII,,,,o sa va vina randul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.