Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca se află încă o dată în centrul unui conflict de proporții majore, după ce medicii Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși au cerut rezilierea contractelor de muncă privind efectuarea de gărzi la domiciliu, fără preaviz, pentru neîndeplinirea de către angajator a obligațiilor asumate prin contractul individual de muncă. De această dată, intervine și Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj care confirmă acuzațiile care i se aduc managerului unității medicale, Claudia Gherman și îi îndeamnă pe medicii care au fost nedreptățiți de conducerea spitalului să se adreseze tribunalului.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a confirmat acuzațiile aduse Claudiei Gherman cu privire la modul în care a fost organizat concursul de la începutul lunii octombrie pentru ocuparea postului de medic primar confirmat în specialitatea chirurgie vasculară și a unui post de medic primar confirmat în specialitatea chirurgie plastică – microchirurgie.
Clauzele contractuale au fost încălcate în repetate rânduri
În primul rând, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a semnalat că nu s-a ținut cont de prevederile contractului colectiv de muncă, în ceea ce privește componența comisiei de examinare, mai exact, părțile au convenit ca în comisiile de angajare trebuie să fie și un reprezentant al sindicatelor sanitare în calitate de observator, însă nu a fost respectată această clauză. De asemenea, chiar dacă în cadrul aceluiași contract colectiv de muncă, angajatorul își ia angajamentul de a anunța sindicatul și salariații cu privire la vacantarea unor posturi în cadrul unității medicale, ITM Cluj a constatat că nici această clauză nu a fost respectată, nefiind niciun înscris eliberat de către unitate. În același document, ITM Cluj a semnalat și faptul că postul de medic primar în specialitatea chirurgie plastică scos la concurs putea fi ocupat de dr. Raluca Sober, deoarece aceasta solicitase conducerii unității medicale să fie redistribuită pe post, mai ales că deținea calificarea și avizele necesare, însă cererea i-a fost respinsă pe motiv că solicitarea a venit după ce au fost începute procedurile de organizare a concursului. Totodată, ITM Cluj a informat că toate aceste aspecte semnalate întrunesc elementele unui conflict de muncă, iar medicii se pot adresa mai departe tribunalului.
Posturile sunt ocupate numai de cei „aleși”
Câștigătorul concursului, de altfel și singurul candidat înscris pentru postul de medic primar confirmat în specialitatea chirurgie plastică microchirurgie reconstructivă în cadrul Compartimentului de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă a fost dr. Claudiu Filip. Acesta a mai concurat de trei ori pentru același post și nu a fost admis, iar în prezent lucrează și la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca. Un alt aspect care ridică semne de întrebare asupra modului în care dr. Claudiu Filip a fost admis pe post este și faptul că soția acestuia, Liana Filip ocupă funcția de auditor public extern la Camera de Conturi Cluj, organul fiscal care controlează Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Metoda prin care s-a organizat concursul din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca nu este una nouă, astfel de „artificii” fiind folosite frecvent în instituțiile publice, când postul scos la concurs cu dedicație „trebuie” ocupat de o persoană anume și nu se oferă șansa și celorlalți posibili candidați să participe, pentru a nu exista riscul că altcineva ar putea să-i ia locul preferatului.
Din păcate, aceste „combinații”, au îngrădit posibilitatea medicilor specialiști de a participa la concurs și li s-a dat o palmă peste obraz tuturor celor care au participat la gărzile efectuate în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, oameni care ar fi putut să schimbe ceva în sistemul medical, dar nu li s-a dat șansa.
Abuzurile Claudiei Gherman au declanșat o avalanșă de demisii în rândul medicilor
În urma încălcărilor repetate ale clauzelor contractuale, mai mulți medici din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca au notificat conducerea unității medicale că își vor rezilia contractul de gărzi la domiciliu începând cu 1 decembrie 2021. Printre medicii clujeni care au trimis astfel de notificări se numără Fodor Lucian, medic primar și coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși în cadrul SCJU Cluj-Napoca, Dr. Yusef Sallum, Dr. Ioana Tichil, Dr. Mihai Alexandru Motora, Dr. Lavinia-Iulia Lasca, Dr. Marius Dumitru Chirilă și Dr. Raluca Laura Sobec.
Decizia medicilor a fost luată pe fondul ignoranței drepturilor și intereselor medicilor prevăzute în contractul individual de muncă, dar și din cauză că medicii specialiști nu au avut voie să se înscrie la concurs pe post. Dacă nu era suficient, Claudia Gherman a refuzat să ia în considerare solicitările medicilor depuse la începutul lunii prin care cereau rezilierea contractului de gărzi la domiciliu începând cu 1 decembrie 2021, astfel cei 7 medici au fost nevoiți să notifice încă o dată conducerea unității medicale cu privire la deciziile unilaterale de încetare a contractelor individuale de muncă privind efectuarea de gărzi la domiciliu, fără preaviz, pentru neîndeplinirea de către angajator a obligațiilor asumate prin contractul individual de muncă.
Compartimentul de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși în cadrul SCJU Cluj-Napoca a notificat și sindicatul Solidaritatea Cluj-Napoca, prin care solicită suspendarea organizării concursurilor pentru posturile de medic primar care au generat conflictul și reluarea întregii proceduri.
Ce se va întâmpla cu gărzile, după ce medicii și-au depus demisiile?
Cel mai probabil, urgențele care ar fi trebuit să fie preluate de Compartimentul de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși din cadrul SCJU Cluj-Napoca vor fi trimise spre alte spitale din țară până când conducerea spitalului va lua o decizie.
Dr. Lucian Fodor, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică și Microchirurgie al SCJU, a explicat situația din cadrul unității medicale, spunând că dacă nu se va face lumină în acest caz în urma tuturor sesizărilor făcute va apela la justiție.
„Vom acționa în instanță conducerea spitalului dacă nu avem de ales. Am sesizat și Ministerul Sănătății asupra tuturor ilegalităților și aștept un răspuns. Am făcut o adresă și spitalului asupra tuturor ilegalităților. Nu este normal să se țină un concurs pe ascuns, cu o asemenea lipsă de transparență. Este o anormalitate pentru acest oraș, pretindem că suntem civilizați, dar se fac jocuri de culise și nu ar trebui să se întâmple astfel de lucruri. Din istorie totul se face pe repede înainte, cu anumite interese, din acest motiv s-a scos și postul, ca să se poată înscrie un singur candidat, fără să ne anunțe, încălcând contractul colectiv de muncă, să facă toate aceste aranjamanete prin spate. În loc să se ocupe de astfel de mărunțișuri, mai bine s-ar ocupa de aprovizionarea spitalului cu materiale, de conducerea spitalului, de lucruri normale. Noi am ajuns în faza în care toți medicii ne-am dat demisia și nu se mai fac gărzi. Sunt curios acum dacă vine un accident la UPU, va fi trimis la Baia Mare, la Satu Mare? În mod normal ei ar fi trimis la Cluj urgențele.”, a declarat dr. Lucian Fodor.
Mihai Moisescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a județului Cluj, ne-a transmis că managerul unității sanitare ar trebui să rezolve situația și să găsească o soluție pentru a avea asistență medicală pentru cazurile care ar putea apărea oricând.
„Situația este anunțată și la nivelul Ministerului Sănătății, managementul spitalicesc trebuie să rezolve situația, respectiv având în vedere că legislația spune că la ora actuală, în stare de alertă preavizul nu curge. Potrivit legii, chiar dacă ne-am dat demisia, preavizul nu curge, pentru că este stare de alertă și atunci nu ai cum să ajungi să-ți consumi preavizul și trebuie găsită o rezolvare pentru a avea asistență medicală la cazurile care vor apărea.”, a transmis Mihai Moisescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a județului Cluj.
Se așteaptă o rezolvare sau măcar un răspuns din partea conducerii spitalului, însă acest lucru nu se întâmplă. Întrebările curg, confuzia se adâncește, nimeni nu știe concret ce se va întâmpla cu posibilele urgențe ce nu vor putea fi preluate la SCJU Cluj. Reporterii Gazeta de Cluj au încercat în repetate rânduri să o contacteze pe Claudia Gherman pentru a-i da posibilitatea să-și expună punctul de vedere în această situație, însă nu a răspuns la telefon.
Citește și:
Avalanșă de demisii la Spitalul Județean Cluj-Napoca! Medicii au cerut rezilierea contractelor!