La Şedinţa Consiliului Naţional PSD de joi, 4 februarie, cei patru candidaţi s-au criticat reciproc şi au încercat să câştige susţinerea delegaţiilor din teritoriu. Adrian Năstase şi-a anunţat candidatura, iar Mircea Geoană a cerut sprijinul colegilor de partid pentru a „merge mai departe”. În timp ce Diaconescu a insistat că nu este „omul lui Băsescu”, Miron Mitrea l-a atacat pe Geoană, iar Ion Iliescu a cerut încetarea „întâlnirilor pe la restaurante” şi a promovării în funcţii bazate pe nepotism.

Adrian Năstase şi-a anunţat candidatura la şefia PSD într-un discurs echilibrat şi care a încercat să atragă simpatia colegilor de partid. "Am primit foarte multe mesaje, foarte mulţi colegi, prieteni mi-au cerut un răspuns! Răspunsul e clar, e ferm: Da, candidez la preşedinţia PSD! Nu vă voi spune prea multe lucruri despre ce s-a întâmplat până acum, nici nu voi încerca să particip la o competiţie de frumuseţe, nu voi câştiga! Aş putea să stau liniştit, am o viaţă profesională liniştită, familială, bătăliile le-am purtat mai mult singur în ultimii ani, într-o republică a procurorilor! Toţi cei care vor candida îmi sunt apropiaţi şi îi apreciez pe fiecare în parte…", a declarat Năstase, potrivit NewsIn, şi a fost aplaudat de membrii PSD. Năstase şi-a criticat contracandidaţii şi a analizat situaţia PSD, oferind soluţii pentru ca partidul să devină cel mai puternic din România. Conform Adevărul, în legătură cu argumentele celor care nu îi susţin candidatura pe motiv că este un lider autoritar, preşedintele Consiliului Naţional al PSD a declarat că acestea sunt nişte legende şi „îl deranjează”. Adrian Năstase a sugerat în declaraţia sa că este cel mai vechi în partid dintre candidaţi: "Sunt de 20 de ani în acest partid şi mă simt responsabil pentru direcţia acestuia. Partidul în opoziţie trebuie să fie unit, capabil să apere pe oricare membru de partid. (…) Avem nevoie de o democraţie reală, nu de una realizată prin telecomandă. Eu doresc un PSD ca un doberman care să apere democraţia şi să protejeze colegii alergaţi prin teritoriu. PSD în opoziţie trebuie să fie unit, capabil să îşi apere liderii.”, citează HotNews.

Mircea Geoană: „Am să îmi reproşez şi eu lucruri, dar am şi de reproşat!”

În discursul său, Mircea Geoană a declarat că era dispus să îşi dea demisia, aşa cum a promis, dar nu a făcut-o pentru a asigura stabilitatea la conducerea partidului până la organizarea unor noi alegeri pentru preşedinţia acestuia. Spre deosebire de Năstase, Geoană nu şi-a curtat colegii, ci le-a reproşat lipsa de susţinere şi faptul că în timpul mandatului de preşedinte al PSD a fost nevoit să ducă „un război pe mai multe fronturi”. Mircea Geoană este un candidat cu şanse semnificative de a obţine şefia partidului, dar pierderea alegerilor din 2009 atârnă greu în defavoarea sa. Acesta şi-a cerut oficial scuze pentru vizita făcută lui Sorin Ovidiu Vântu înaintea dezbaterii cu Traian Băsescu, dar a afirmat că eşecul electoral trebuie asumat şi de „conducere şi chiar de cei din teritoriu”, potrivit NewsIn. Geoană s-a plâns că a fost făcut ţap ispăşitor: "Mi-ar fi fost şi mie mai uşor, după alegerile prezidenţiale, să dirijez energia negativă şi frustrarea către cei care au pierdut alegerile în teritoriu. Mi-ar fi fost uşor să spun de ce nu s-au câştigat mai multe voturi la Constanţa, mi-ar fi fost uşor să merg cu mânie către cei care stăteau lângă mine în campanie şi care acum încearcă să mă facă ţap ispăşitor".
Cristian Diaconescu: „Nu am altă variantă decât să candidez la preşedinţia partidului”
Diaconescu a fost cel care a început atacurile la adresa actualului preşedinte PSD, deranjat de acuzaţia dintr-un document intern al conducerii partidului că „se gudură pe lângă Traian Băsescu”, împreună cu Miron Mitrea. Cristian Diaconescu are şanse destul de scăzute la preşedinţia partidului. Citat de NewsIn, acesta a declarat: "Înainte de discurs, aş avea o chestiune procedurală. În documentul din mapă intitulat Tezele pentru reconstrucţia ideologică a PSD, scrie că lumea trebuie să ştie în ce fel se raportează PSD la actuala guvernare: gudurându-se pe coridoarele acesteia, sperând că Traian Băsescu îl va solicita pe Miron Mitrea la Transporturi, fie pe Cristian Diaconescu la Externe, aşa cum a făcut recent cu Marian Sârbu la Muncă. Domnule preşedinte, am rugămintea să eliminaţi această tendenţiozitate, fie să adăugaţi pe cei care se gudură astăzi pe lângă Traian Băsescu şi pe lângă Palatul Victoria".
Miron Mitrea: „Nu accept sa fiu omul nimănui”
 La fel ca şi Diaconescu, Mitrea are şanse reduse să câştige şefia partidului, fiind considerat unul din „oamenii lui Băsescu”. Mitrea a fost şi mai înverşunat împotriva lui Mircea Geoană şi a acuzaţiilor cuprinse în document.  "Nu accept să fiu omul nimănui şi nu accept să fiu jignit în acest fel de nimeni, de oameni care nu au dat dovadă de nici un gest de demnitate.  (…) Îmi pare rău Cristi că ai spus că cei care pierd alegerile ar trebui să-şi dea demisia. Şi Mircea Geoană a spus asta şi iată că nu şi-o dă. Spune că nu este o temă personală să ajungă preşedintele partidului. Pentru mine este o provocare personală, am motive personale să ajung la şefia PSD şi nu cred că printr-un tangou liniştit ajungem acolo", a declarat Miron Mitrea, citat de NewsIn.
Ion Iliescu: „Văd că toată lumea e pasionată de candidaturi!”
Cel mai popular discurs din cadrul congresului a fost cel al lui Ion Iliescu, aplaudat în picioare de întreaga sală, după ce a criticat întâlnirile informale şi promovarea oamenilor din motive discutabile. "Să se termine cu practica asta a întâlnirilor pe la restaurante, în afara statutului, să intrăm într-un stadiu de funcţionare statutară a structurilor de partid. (…) Să eliminăm promovarea oamenilor pe interese de grup, de gaşcă, în funcţie de forţa sau susţinerea financiară, pe nepotism. Un partid are nevoie de resurse financiare, nu poate să nu aibă în rândurile sale oameni cu mijloace financiare, dar nu să îi promovăm pe bază de clientelism, iar aceştia să ne dicteze politica de cadre din partid", a declarat preşedintele de onoare al PSD.

Vanghelie şi Pandele se întâlnesc în pubelă

La finalul Consiliului Naţional, doi primari PSD s-au luat la ceartă. Florentin Pandele a declarat că va candida oriunde candidează şi Marian Vanghelie „chiar şi dacă miza va fi şefia unei pubele”, nemulţumit de schimbarea unor colegi din delegaţia filialei PSD Ilfov. Acesta l-a acuzat pe Vanghelie că încearcă astfel să fraudeze alegerile la preşedinţia partidului prin plasarea propriilor oameni în teritoriu. Lui Pandele i s-a reproşat, în schimb, din sală, că a susţinut candidatura Elenei Udrea, iar Marian Vanghelie a declarat că la Voluntari alegerile câştigate de Florentin Pandele au fost „aranjate”.
Delegaţii prezenţi la Consiliul Naţional au aprobat convocarea Congresului Extraordinar al PSD pe data de 20 februarie, când vor avea loc alegerea noii conduceri şi modificarea statului. Printre propunerile de modificare a statutului se numără introducerea votului în bloc la alegerea partidului, reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv şi reducere numărului de vicepreşedinţi.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here