Ioan Oroian

Profesorul universitar Ioan Gheorghe Oroian a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, după ce în anul 2016 a închis sub ”pretexte științifice” Căminul Agronomia II pentru a închiria camerele participanților la festivalul Untold. Ulterior trimiterii în judecată, conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj a suspendat contractul de muncă al lui Oroian, președinte al Senatului universitar. După ce a fost suspendat, a fost repus în funcție, iar apoi suspendat din nou. Toate căile extraordinare de atac au fost folosite de Oroian.

A închiriat ilegal un cămin întreg participanților la Untold

În vara anului 2017, profesorul universitar Ioan Gheorghe Oroian a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de delapidare, pentru că în 2016, alături de alţi complici, a închis, sub ”pretexte ştiinţifice”, Căminul Agronomia II, pentru a închiria camerele participanţilor la festivalul Untold.

Procurorii clujeni i-au mai trimis în judecată pe Vasile Viorel Poruţiu pentru delapidare şi pe Alin Florin Avram, Claudiu Popa, Adina Ramona Grigorean şi Traian Marcel Grebenişan, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de delapidare. 

Potrivit anchetatorilor, în 2016, Ioan Oroian îndeplinea funcţia de preşedinte al Senatului USAMV Cluj-Napoca şi, în virtutea acestei calităţi, dar mai ales raportat la faptul că prima sa funcţie în cadrul universității a fost aceea de administrator de cămin, cunoştea modul în care puteau fi închiriate camerele de cămin pe timp de vară, motiv pentru care – în calitate de preşedinte al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania – a inventat un pretext ştiinţific în vederea rezervării spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 4 – 8 august 2016, în care s-a organizat Festivalul Untold la Cluj-Napoca, cu intenţia de a închiria în interes propriu aceste spaţii de cazare către participanţii la festivalul menţionat. 
”Având în vedere însă că cel care – potrivit fişei postului – putea încheia contracte şi reprezenta instituţia în probleme administrativ economice, respectiv cel care conducea instituţia în toate problemele ce revin compartimentului economico-administrativ şi cel care aproba folosirea spaţiilor de cazare era inculpatul Poruţiu Vasile Viorel, director general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, inculpatul Oroian Ioan Gheorghe l-a instigat pe acesta să aprobe blocarea închirierii spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferinţe ştiinţifice, în perioada 4 – 8 august 2016”, arată anchetatorii.

În acest sens, Vasile Poruţiu a primit şi a aprobat o cerere formulată de Ioan Oroian, în calitate de reprezentant al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania, ştiind că acel document este fals deoarece manifestarea ştiinţifică preconizată nu va avea loc, urmând ca, în realitate, spaţiul de cazare să fie folosit în vederea însuşirii sumelor de bani ce urmau să fie percepute cu titlu de chirie de la diferite persoane care urmau să participe la Untold. 

”În concret, la data de 7 martie 2016, Ioan Oroian a depus adresa falsă, din care rezulta că, în perioada 4 – 7 august 2016, la Cluj-Napoca se va organiza a XXXV-a ediţie a Conferinţei Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din România, motiv pentru care era necesară aprobarea a 120 de locuri de cazare, iar în aceeaşi zi inculpatul Poruţiu Vasile Viorel a aprobat cererea respectivă. Deoarece cei doi erau conştienţi că – raportat la funcţiile lor înalte deţinute în cadrul USAMV Cluj-Napoca – închirierea acestor camere de către ei în mod direct ar fi însemnat o expunere prea mare şi o dare în vileag a planului lor în cadrul instituţiei şi că acesta nu ar fi fost realizabil fără persoanele din eşalonul administrativ inferior, inculpaţii Oroianu Ioan Gheorghe şi Poruţiu Vasile Viorel au apelat la ajutorul coinculpaţilor Avram Alin Florin, care îndeplinea funcţia de administrator al Căminului Agronomia II, şi Grebenişan Traian Marcel, care era administratorul financiar al restaurantului studenţesc Agronomia”, precizează procurorii.

În cauză, USAMV Cluj-Napoca s-a constituit parte civilă cu suma de 80.676,40 lei faţă de inculpaţi, din care suma de 79.476,40 lei reprezintă contravaloarea chiriei neîncasate de USAMV Cluj-Napoca şi suma de 1.200 lei reprezintă contravaloarea meselor acordate în mod ilegal din fondurile USAMV Cluj-Napoca. 

Prima suspendare

La câteva luni de la trimiterea lui Oroian în judecată, conducerea USAMV Cluj a suspendat contractul de muncă al profesorului Ioan Oroian. La vremea respectivă, rectorul universității, Cornel Cătoi a explicat situația suspendării.

”Conform legii, adică, mai exact, Codului Muncii, legii 53/2003, există posibilitatea suspendării contractului individual de muncă al angajaților care sunt trimiși în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Cu atât mai mult am fost obligați să facem acest lucru cu cât universitatea este parte civilă în proces și persoanele implicate în urmărirea penală sunt în poziția în care ar permite comiterea unor asemenea fapte precum cele anchetate de Parchet și menționate în rechizitoriu”, a spus rectorul Cornel Cătoi, potrivit romanialibera.ro.

El a adăugat că ”această suspendare pe care a decis-o universitatea – suspendarea contractului de muncă – este o măsură provizorie, până la lămurirea situației, până la rămânerea definitivă a unei decizii a instanței. Sper să nu fie vinovați. Desigur, dacă sunt vinovați, este o faptă care ar fi incompatibilă cu demnitatea academică și cu funcțiile pe care le-a deținut”.

Suspendat, repus în funcție, suspendat din nou

În septembrie 2017, Ioan Oroian a demarat prima acțiune în instanță prin care contestă decizia de suspendare a contractului de muncă. Oroian a dat în judecată USAMV Cluj-Napoca, pe rectorul universității clujene și Consiliul de Administrație al USAMV.

În mai 2018, Tribunalul Cluj a respins acțiunea formulată de Oroian, însă acesta a formulat apel împotriva acestei sentințe. Procesul a continuat la Curtea de Apel Cluj, instanță care în noiembrie 2018 a anulat în tot sentința dată de Tribunal și a retrimis cauza spre rejudecare primei instanțe.

Prin urmare, dosarul s-a întors la Tribunalul Cluj, iar în mai 2019 instanța a admis în parte acțiunea formulată de Ioan Oroian, în sensul că a anulat o parte din hotărârea Consiliului de Administrație al USAMV, respectiv în privința suspendării contractului individual de muncă al acestuia. Mai mult, instanța a dispus repunerea lui Oroian în situația anterioară suspendării, totodată obligând USAMV să-i achite lui Oroian despăgubiri egale cu drepturile salariale de care ar fi beneficiat de la data suspendării raporturilor de muncă. În urma acestei hotărâri a instanței, Ioan Oroian a fost repus în funcție, însă nu pentru mult timp. Pentru că împotriva deciziei Tribunalului, părțile au formulat apel. Dosarul a ajuns din nou la Curtea de Apel Cluj care în iulie 2020 a schimbat în parte sentința Tribunalului. Apelul formulat de USAMV a fost admis, schimbând în parte decizia Tribunalului, în sensul că a respins cererea lui Oroianu de anulare a deciziei contractului individual de muncă. De altfel, apelul formulat de Oroian a fost respins cu privire la cererea acestuia de repunere în situația anterioară cu plata despăgubiri egale cu drepturile salariale de care ar fi beneficiat de la data suspendării.

Ultima cale extraordinară de atac

Hotărârea Curții de Apel Cluj prezentată mai sus este una definitivă, însă a fost atacată de Ioan Oroian cu contestație în anulare, fiind o cale extraordinară de atac.

La începutul lunii noiembrie 2020, Curtea de Apel Cluj a respins contestația în anulare formulată de acesta, însă Oroian s-a folosit de încă o cale de atac, cea de revizuire. Prin urmare, în octombrie, profesorul universitar a cerut revizuirea apelului, următorul termen de judecată fiind stabilit în ianuarie 2021.

Toate interceptările din dosarul penal au fost anulate

Între timp, în aprilie 2020, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a dispus anularea tuturor interceptărilor din dosarul penal în care Ioan Gheorghe Oroian este judecat pentru delapidare. Măsura a fost luată în baza deciziei din ianuarie 2018 a Curții Constituționale.

„Constată neregularitatea rechizitoriului nr.211/P/28.07.2017 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în ce priveşte omisiunea indicării în cuprinsul rechizitoriului a părții din cheltuielile judiciare datorată de fiecare inculpat și sancţionează potrivit art.280 – 282 din Codul de procedură penală, actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii, constatând nulitatea absolută a actului de administrare a probelor obținute prin procedeul probator al supravegherii tehnice, respectiv a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviințate în cauză prin încheierea penală nr.233/C/I/26.07.2016 din dosarul penal nr.14662/211/2016 al Judecătoriei Cluj-Napoca.

(…) Exclude din materialul probator toate procesele-verbale în care a fost consemnat rezultatul activităților de supraveghere tehnică, respectiv procesele-verbale de redare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor interceptate și înregistrate, precum și suporții optici care conțin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică.

În conformitate cu Decizia CCR nr.22/18.01.2018, dispune îndepărtarea fizică din dosarul cauzei a tuturor acestor mijloace de probă (procesele-verbale de redare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor interceptate și înregistrate) și a tuturor suporților optici care conțin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică, precum și eliminarea tuturor referirilor la aceste mijloace de probă și redării conținutului acestor mijloace de probă din rechizitoriul nr.211/28.07.2017 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, iar în acest sens trimite dosarul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj în vederea aducerii la îndeplinire a măsurilor de excludere din dosar și din conținutul rechizitoriului a probelor declarate nule absolut și a referirilor la aceste probe”, a decis Judecătoria Cluj-Napoca.
Prin urmare, judecătorul a cerut procurorului să remedieze neregularitățile actului de sesizare sub aspectul indicării părții din cheltuielile judiciare datorată de fiecare inculpat, să aducă la îndeplinire măsurile de excludere din dosar și din conținutul rechizitoriului a probelor declarate nule absolut și a referirilor la aceste probe şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Ulterior, în iulie 2020 s-a dispus începerea judecății în cauza în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților Viorel Vasile Poruțiu (pentru delapidare), Ioan Oroian (pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată), Florin Alin Avram (pentru complicitate la delapidare), Claudiu Popa (pentru complicitate la delapidare), Ramona Adina Grigorean (pentru complicitate la delapidare) și a lui Marcel Traian Grebenișan (pentru complicitate la delapidare).

Inculpații au contestat decizia de mai sus, astfel că dosarul a ajuns la Tribunalul Cluj la mâna judecătorului Cristi Danileț care a formulat cerere de abținere, însă a fost respinsă la începutul lunii decembrie. Și Ioan Oroian a cerut recuzarea judecătorului Danileț, însă această cerere va fi soluționată în 12 decembrie 2020.

3 COMENTARII

  1. Dar la cantina aceea că-ți ani au halit moca toți procurori?? Asta nu se verifică?? Mare caz au descoperit. După ce că au salarii regesti, mănâncă gratis și după aceea mușcă mâna căruia ia hrănit. Huooooo, procurorilor. Va face dreptate incoruptibil și stimatul Danilet. Cred că este singurul judecător din Romanica care nu stă drepți statului paralel

  2. Mari ”scule pe bascule ” se dau toți, chiar și decani care falsifică tacit fișele posturilor pentru a putea executa oameni care își fac datoria/ Ăștia nu sunt tot penali?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.